Gå til sidens indhold
28. november 2019 Af Anette Lerche

Debat i Kolding: Ros og ris til nyt navn

»Kom og debattér vores forslag til et nyt navn«. Sådan lød opfordringen fra BF’s hovedbestyrelse, og tirsdag den 26. november dannede Koldingbibliotekerne rammen om første møde.

BF inviterede til medlemsmøde om nyt forbundsnavn i Kolding den 26. november.

15 BF’ere mødtes til medlemsmøde i Kolding den 26. november om et nyt forbundsnavn: Forbundet Kultur og Information. Allerede på vej ind til mødet var studerende fra Bibliotekskundskab og videnskommunikation på Syddansk Universitet positive over for det nye navn.

- Det omfatter dét, der allerede er i det nuværende navn. Og så mere endnu. Det er et godt navn. Det kan vi godt lide, sagde flere af de studerende.

BF’s formand Tine Segel fortalte om, hvordan BF arbejder med at favne bredere i sin hvervning, interessevaretagelse og i sine tilbud til medlemmerne. Og at denne faglige bredde – at forbundet er en faglig organisation for alle, der arbejder med kultur, viden, data og information – bør afspejle sig i forbundets navn, fordi det vil forbedre mulighederne for at tiltrække nye medlemmer. Herefter startede en livlig debat.

 

Bibliotekar og bibliotek er stærke brands

Dorte Warberg Wittus, bibliotekar ved Syddansk Universitet, understregede sin kærlighed til ordene bibliotekar og bibliotek.  Derfor havde hun det svært med det nye navn.

- Jeg er bibliotekar med tårer i øjnene, sagde hun. Hun ønskede sig et navn, der fortsat afspejlede enten bibliotekar eller bibliotek.

Anja Pedersen, tillidsrepræsentant ved Syddansk Universitet var heller ikke glad for det nye navneforslag. Hun var bekymret for, at forbundet mister medlemmer, hvis det skifter navn.

- Jeg forstår godt, at det er svært at tiltrække nye medlemmer blandt ikke-bibliotekarer med det nuværende navn. Men at skifte navn er et tveægget sværd, for der er også mange unge, der slet ikke har lyst til at organisere sig, sagde hun og efterlyste blandt andet, at der blev arbejdet med visuelt at tydeliggøre de mange titler – herunder bibliotekar – i præsentationen af navneforslaget.

- Det kan gøre det lettere at sluge den kamel, det nye navn er, sagde hun.

Lars Pedersen, bibliotekar, var ligeledes skeptisk over for navneforslaget.

- Bibliotekar og bibliotek er stærke brands. Jeg tror, at navnet er ligegyldigt for at rekruttere nye medlemmer, sagde han, og pegede på, at for ham var afgørende, at han var sikker på, at han havde et forbund, der havde hans ryg. Hans overvejelse gik på, om hans og medlemmernes interesser i virkeligheden blev bedre sikret ved, at BF fusionerede med et andet forbund, inden medlemstallet gik for meget ned.

- Jeg skal være bibliotekar i mange år endnu, og I skal være stærke nok til at levere en god service. Så kan jeg måske godt leve uden bibliotek og bibliotekar i navnet, selv om jeg græder indvendigt over det, sagde han også.

 

Nyt navn appellerer til studerende

Sabina Dyrsting, studerende ved SDU og ambassadør for BF, roste navneforslaget »Forbundet Kultur og Information«. Det vil gøre det lettere at tiltrække nye medlemmer blandt de studerende, mente hun.

- Når mange af de studerende hører navnet Bibliotekarforbundet, har de sat os i bås som et sted, de ikke hører til. Alt det fede ved forbundet går tabt, når de har lukket af på grund af navnet, sagde hun til mødet.

Hendes medstuderende Marie Lensch var enig.

- Navnet betyder utrolig meget. Ud af et hold på 32 studerende på bibliotekskundskab er der måske fem, der vil arbejde på et bibliotek. De fleste har et billede af en bibliotekar, som én, der er sur bag en skranke. Den fordom er der, også selv om vi lærer meget om bibliotekernes udvikling på studiet. Så vi nævner ikke, hvad forbundet hedder, når vi som ambassadører for BF skal tiltrække nye medlemmer. Navnet er en stor udfordring i dag, sagde hun.

 

Forståelse for begge holdninger

Selvom debatten om forbundets navn er følelsesladet, var der også forståelse for hinandens holdninger og plads til smil. Jacob Holm Krogsøe, hovedbestyrelsesmedlem sagde blandt andet:

- Det gør stort indtryk at høre jeres meninger i dag. Det er rigtigt, at der er en risiko ved at gøre tingene anderledes. Men det er for et ædelt formål. Jeg tror ikke på tanken om fusion, for der vil vi miste vores identitet. Det er for at bevare den, at vi forsøger dette navneskifte. Hvis vi ikke gør det, har vi tabt. Og husk, at bibliotekar er stadig en titel, vi vil bruge, sagde han.

Tine Segel understregede også, at hun som formand ser sig som alles formand.

- Jeg tror, at vi vil stå stærkere med et nyt navn. Derfor beder jeg om tillid og opbakning. Det her forbund er hjerteblod for bestyrelsen, og vi vil kæmpe for medlemmerne.

Per Kjær, Aarhus Kommunes Biblioteker, ønskede sig flere udmeldinger om, hvad bestyrelsen gør, ud over et eventuelt navneskifte.

- Jeg prioriterer det faglige fællesskab. Dét er der, jeg vil være. Uanset navn. Og derfor tror jeg også, at mange vil blive, hvis forbundet skifte navn, og samtidig vil et nyt navn gøre rekruttering af nye medlemmer lettere. For mig er det vigtigt i forhold til rekruttering, at vedtægterne afgrænser, at det er inden for information, data, kultur og viden, vi rekrutterer, så vi fortsat har det nære, faglige fællesskab, der betyder noget for mig. Jeg er da stolt af, at være en AC’er. Men jeg er mest stolt af det her fagforbund.

Se mere om navneprocessen.