Biblioteker skal give børn og unge læselysten tilbage ved at give børn gode læseoplevelser i skolernes fritidstilbud.
»Alle børn fortjener at opleve litteraturens magiske univers, men for mange børn er bøgernes verden desværre en fjern galakse. Undersøgelser viser, at børns læselyst i disse år er under pres. Vi får ikke flere børn til at læse ved at løfte pegefingre, men vi skal i stedet skabe begejstring og pirre til nysgerrigheden omkring det at læse og opleve litteraturen sammen. Ved at afsætte penge til initiativer forankret omkring skolernes fritidstilbud, så rammer vi de børn, der ikke selv finder vej til børnebiblioteket,« siger kulturminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.
De 7 millioner kroner i læselystpuljen er målrettet børn i 0. til 3. klasse, og de skal gå til at skabe lokale samarbejder mellem biblioteker og fritidsordninger og fritidshjem om projekter, der giver børnene gode oplevelser med læsning i fællesskab.
»Netop bibliotekerne har en nøgleposition i arbejdet med læselyst, fordi bibliotekernes ansatte blandt andet har et indgående kendskab til, hvordan litteraturen bedst sættes i spil, så den rammer børnene,« skriver kulturministeriet i sin pressemeddelelse, og det glæder BF’s formand Tine Segel.
- Vi har længe arbejdet hårdt for at pege på, at der er brug for et tværfagligt samarbejde, hvis vi skal løfte børns læselyst. Vi ved, at det allerede foregår lokalt mange steder, men at kulturministeren nu sikrer ekstra midler, vidensindsamling og et nationalt fokus er netop, hvad der har manglet.
Ifølge Biblioteksbarometret for 2018 arbejdede 95,9 % af landet folkebiblioteker med at styrke børns læselyst, og det kan styrkes, hvis det sker sammen med fritidsordninger og fritidshjem.
Som en del af læselystindsatsen igangsættes der også en kortlægning af bibliotekernes eksisterende læselystprojekter. Kortlægningen skal give et overblik over de særligt værdifulde erfaringer, som nye initiativer kan bygge videre på.
Der er afsat 6 millioner kroner til læselystpuljen, og derudover er der afsat 1 million kroner til national koordinering og udvikling af læselystindsatsen.
Alle landets folkebiblioteker kan søge læselystpuljen Læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud behøver ikke at have et færdigudviklet projekt klar til ansøgningsfristen. Derimod skal man kunne dokumentere, at en eller flere lokale fritidsordninger eller fritidshjem er klar på et samarbejde.
Der er ansøgningsfrist til at søge om midler fra puljen mandag den 9. december 2019 kl. 12.00.Se mere om puljen her
Siden 2010 er antallet af børn, der læser mindst flere gange om ugen, faldet fra 61 % til 56 %. Faldet er størst hos pigerne - fra 68 % til 59 % - mens andelen af drenge, der læser mindst flere gange om ugen, er faldet fra 53 % til 52 %. 75 % taler sjældent eller aldrig med deres venner om læsning, viser tale fra Børns læsevaner 2017.