"Ærgerlig" kalder forsker på SDU Tove Faber Frandsen udviklingen med sammenlægninger af flere forskningsbiblioteker. De har ikke formået at slå deres værd fast over for moderinstitutionerne, mener hun.
I 2012 var lektor på Syddansk Universitet Tove Faber Frandsen med til at skrive rapporten Fremtidens forskningsbibliotek, der tegnede scenarier og tendenser for forskningsbibliotekerne ti år frem i tiden.
I dag efter fem år mener hun ikke, at bibliotekerne har formået selv at tage styringen for udviklingen, hvilket er grunden til, at universiteterne opfatter biblioteker som noget, de kan overdrage driften af til for eksempel Det Kgl. Bibliotek uden de store konsekvenser.
- Bibliotekerne har ikke fået truffet de aktive valg og prioriteret deres services, så de har formået at skabe sig en skarp profil over for moderinstitutionerne, siger Tove Faber Frandsen.
- I stedet har de tilbudt lidt af det hele og været i tvivl om, hvad der var strategisk rigtigt at gøre med det resultat, at det hele bliver smurt lidt for tyndt ud. Konsekvensen er, at universiteterne nu ser det som en let løsning at overdrage meget store dele eller hele biblioteksopgaven til andre.
- Samme scenarie er ikke umiddelbart tænkeligt med folkebibliotekerne – at en større kommune skulle overdrage hele driften til en anden kommune. På folkebiblioteksområder er der masser af samarbejde og centralisering af mange opgaver, men ikke den lokale biblioteksbetjening, siger Tove Faber Frandsen. Hun undrer sig over, at man på forskningsbibliotekerne ikke har kopieret modellen for folkebibliotekerne og har udliciteret opgaver og i langt højere grad valgt at samarbejde på nogle områder.
- Det er en falliterklæring for bibliotekerne, at de ikke har efterladt sig større indtryk på moderinstitutionerne, siger hun.
Tove Faber Frandsen mener, at forskningsbibliotekernes problemer blandt andet bunder i en manglende diskussion af, hvilken retning man vil lokalt, og hvad man vil tilbyde.
- Tanken med scenarierne i rapporten fra 2012 var, at man kunne diskutere udviklingsmulighederne lokalt og selv skabe sin fremtid som bibliotek, siger hun. Men tilgangen de sidste fem år har været præget af et kundeperspektiv, hvor man har spurgt: Hvad vil I gerne have? mener hun.
- Men ingen forskningsbiblioteker har ressourcer til at tilbyde alt. Bibliotekerne skal blive bedre til at sige nej, så det, de leverer, har et højt fagligt indhold, hvor der er tid til for eksempel forberedelse, og hvor medarbejderne har en ekspertfunktion og anses som et fuldgyldigt medlem i arbejdet og ikke som en specialiseret sekretær, siger Tove Faber Frandsen og tilføjer, at brugerne godt kan forstå, at der er services, man fravælger for at kunne levere andre af bedre kvalitet.
Læs mere
Tema i Perspektiv nummer 4: Er vi på vej mod et stort samlet universitetsbibliotek?
Rapporten: Fremtidens forskningsbibliotek
Artikel i Perspektiv nummer 3, 2017: Styr på kompetencerne
Nyheder fra perspektiv.dk:
Fusion mellem AU Library og KB på tegnebrættet, 24. februar 2017
Medarbejdere på AU Library kritiske over for fusion med KB, 15. marts 2017