Gå til sidens indhold
01. november 2017

Fang fortællingen i hele Danmark

Hvordan kan bibliotekerne udvikle formidling til børn? Det skal projektet Fang Fortællingen være med til at besvare. Ti biblioteker har skabt fysiske udstillinger til ti litterære værker, der skal på turné i hele landet.

Ti udstillinger bygget op om ti litterære værker til børn skal på turné i Danmark for at skabe nysgerrighed og læselyst. Første bibliotek – Herlev Bibliotek – åbnede udstillingen Heltemod & Hamskiftere, baseret på Josefine Ottesens Vikingesagn, lørdag før efterårsferien. Udstillingen og workshops bød blandt andet på fremstilling af sværd, historiefortælling og rollespil på biblioteket. Målgruppen for udstillingen er folkeskolens mellemtrin, og alle 4. og 5. klasser i kommunen er inviteret til at få en introduktion til udstillingen og fortællingen . De ni andre udstillinger i projekt Fang Fortællingen er baseret på værker af andre danske børnebogsforfattere og projektets målgruppe er børn fra 2-16 år.

Tanken er, at udstillingerne skal vandre fra bibliotek til bibliotek. I Herlev har man netop haft den første klasse igennem udstillingen. 

- Det er tydeligt, at eleverne bliver tiltrukket af den fysiske aktivitet og de sanseindtryk, som udstillingen tilbyder. I udstillingen har vi et digitalt element, hvor besøgende med deres mobil kan scanne forskellige grafiske illustrationer i udstillingen og lytte til stemningsfulde lydklip fra sagnene eller finde hemmelige runer og løse Odins gåde. Både via de grafiske illustrationer fra bogen Vikingesagn, der er gengivet i udstillingen og via adgangen til lydbogen skabes en direkte kobling mellem værk og udstilling. Og vi har udviklet et dialogskabende formidlingsmateriale, som børnene har taget godt imod. Vi arbejder hele tiden på, at børnene kan forholde oplevelserne i værket til deres eget liv, forklarer projektleder Sandra Paldrup fra Herlev Bibliotek. Hun understreger, at det ikke er et krav, at børnene har læst bogen, inden de besøger udstillingen.

- Vores håb er at vække nysgerrighed og læselyst, og den første klasse vi havde igennem, havde ikke læst bogen på forhånd, men her ville læreren arbejde videre med den efterfølgende.

Materialerne til udstillingen er udarbejdet både til skoleklasser og børnefamilier, som biblioteksformidleren kan henvende sig til på udstillingen. 

- Vi skaber rammer, der gør dem nysgerrige og giver dem en god oplevelse, for det øger sandsynligheden for, at de vil opsøge os igen. Bibliotekerne arbejder med sprog og læsning og forsøger at skabe nye veje i litteraturen.

Udstillingen Heltemod & Hamskiftere skal fra 1. januar 2018 på turné i resten af Danmark.


Fang Fortællingen er støttet af Slots og Kulturstyrelsens udviklingspulje og Nordeafonden og har til formål at skabe læselyst og nysgerrighed på skønlitteratur.

Her er de bøger, som indgår i udstillingen:

Hr. Struganoff af Kim Fupz Aakesen, illustrator Siri Melchior, Ballerup Bibliotek 

Monster-bøgerne af Kalle Güettler, Rakel Helmsdal og Áslaug Jónsdóttir, illustrator Áslaug Jónsdóttir, Gentofte Bibliotek

Min mormors gebis af Jakob Martin Strid, Gladsaxe Bibliotek

Den store djævlekrig af Kenneth Bøgh Andersen, Guldborgsund Bibliotek

Vikingesagn af Josefine Ottesen, illustrator Sune Elskær (+ Frølich 1853), Herlev Bibliotek

Nord af Camilla Hübbe, illustrator Rasmus Meisler (endnu ikke udkommet), Herning Bibliotek

Mørkebarnet af Cecilie Eken, illustrator Malene Reynolds Laugesen, Kolding Bibliotek

Lille Virgil af Ole Lund Kirkegaard, Lyngby-Taarbæk Bibliotek

Kaskelotternes sang af Bent Haller, illustrator Lea Leten, Rudersdal Bibliotek

Garmanns hemmelighed af Stian Hole, Aalborg Bibliotek


Du kan se mere om de forskellige udstillinger her. Og kontakte Projektleder Tone Lysholm på tle@gentofte.dk eller tlf. 39985840 for at få en af udstillingerne til dit bibliotek.