Kulturminister Mette Bock (LA) håber, at biblioteker og forlag finder en løsning, der sikrer borgerne adgang til e-bøger på bibliotekerne. Ellers vil hun lovgive på området.
Der er håb for, at eReolens lånere igen kan låne bøger fra de store danske forlag, for både Gyldendal og Politikens Forlag har meldt ud, at de gerne vender tilbage til eReolen. Det handler bare om at finde en aftale, der sikrer dem de rigtige udlånsmodeller. For forlagene holder fortsat fast i, at der skal være begrænsninger på udlånet af e-bøger.
Blandt andet sagde Elisabeth Nøjgaard, koncerndirektør hos Gyldendal, til Politiken i december:
- Vi har hele tiden sagt, at det var en timeout. For selvfølgelig skal vi være der, men vi skal gøre det klogt, så vi sikrer, at der samtidig er plads til at bygge et solidt marked med digitale bøger op.
Hun understreger, at eReolen ikke må blive en konkurrent til de kommercielle aktører.
Hos eReolen er der også stor vilje til at finde en løsning, og formand Jakob Heide Petersen har før jul udtalt til Politiken, at man nu vil forsøge at være mere kreativ med modellerne.
Kulturminister Mette Bock (LA) har i første omgang afvist et lovindgreb på området, skønt blandt andet Socialdemokraterne har krævet lovgivning på området, siden en EU-dom i slutningen af 2016 slog fast, at trykte bøger og e-bøger principielt er det samme.
Hun opfordrer til, at man i løbet af det næste år indgår nogle frivillige aftaler, der sikrer »en bred og almen adgang til e-bøger på bibliotekerne«. Sker det ikke, vil hun være indstillet på at genoverveje lovgivning på området.