Gå til sidens indhold
27. oktober 2016

Ekspertpanel i platformsøkonomi

Akademikerne og HK lancerer et ekspertpanel, der skal komme med løsninger på, hvordan vi understøtter arbejdstagerne på et arbejdsmarked med voksende platformsøkonomi, helt nye spilleregler og mindre sikkerhed.

- Fagbevægelsen og arbejdsgiverne må sammen komme med et bud på, hvor der er behov for politisk indblanding og lovning på det her område, sagde formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Morten Bødskov (S) på konferencen Fri fugl eller Frit fald på Christiansborg den 25. oktober, arrangeret af Akademikerne og HK. 

Politikerne er i tvivl om, hvordan de imødegår udfordringerne på et arbejdsmarked, der er under forandring, hvor flere kommer til at arbejde som freelancere og selvstændige og med en voksende platformsøkonomi, der betyder, at danske borgere på områder, hvor opgaverne kan løses digitalt, er i hård konkurrence med arbejdstagere fra hele verden.

Nødvendigt med nye løsninger  

Ifølge formand i Akademikerne Lars Qvistgaard er det ekspertpanelets opgave at tænke i og designe helt nye løsninger på området. Paneldeltagerne bliver repræsentanter fra de platformsøkonomiske virksomheder, fagbevægelsen, arbejdsgivere og forskere.

- Den danske model skal udvikles, så den passer til virkeligheden i dag. Vi skal komme med løsninger, der skaber større sikkerhed for arbejdstagerne, forbrugerne og samtidig sikre fleksibilitet for virksomhederne, og resultaterne skal præsenteres for regeringen, siger han.    

De udfordringer, panelet skal arbejde med, er blandt andet, hvordan vi sikrer det stigende antal freelancere og selvstændige indkomst i perioder med sygdom, arbejdsløshed og barsel, en pensionsopsparing og mulighed for at kunne opkvalificere sig. 

Læs tema i Perspektiv nummer 9, 2016 om udviklingen på arbejdsmarked og fagbevægelsens udfordringer: Glem alt det, du ved om arbejdsmarkedet