Gå til sidens indhold
16. januar 2013

Forlag åbne for interurbaneudlån

Ebib.dk, forlagenes nye portal for udlån af ebøger til bibliotekerne, åbner op for, at digitalt materiale kan lånes på tværs af kommunegrænserne. Det er nye toner fra forlagene, der også melder sig klar til at diskutere mulighed for interurbane udlån på andre områder.

Interurbant udlån har været lukket land for digitalt materiale til stor ærgrelse for både folke- og forskningsbiblioteker. Nu ser der ud til at være lys forude. 

Forlagenes nye portal til udlån af ebøger til folkebibliotekerne, ebib.dk, giver bibliotekerne mulighed for et »lånesamarbejde, hvor slutbrugeren får adgang til bibliotekernes samlede kataloger«, står der i det materiale, som bibliotekerne har fået tilsendt fra ebib.dk.

Formand for Bibliotekarforbundet Pernille Drost kalder det interessant, at man i modellen har givet mulighed for interurbanudlån, hvor folkebibliotekerne kan låne hos hinanden. 

- Det er der ingen forlag, der har givet lov til tidligere, og det kan være en løsning på de kæmpe store problemer, som vi oplever med ikke at kunne udlåne materiale mellem forskningsbibliotekerne og mellem forsknings- og folkebiblioteker, siger Pernille Drost, der håber, at den nye model med interurbanudlån kan åbne op for en udvikling på hele forlagsområdet.

- Når forlagene ser, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at dele filer mellem beskyttede miljøer som forsknings- og folkebibliotekerne, kommer det forhåbentlig, siger hun.

Et længe ventet ønske


Forlæggerforeningens direktør Christine Bødtcher-Hansen forklarer, at forlagene har villet imødekomme bibliotekernes ønske om mulighed for at låne materiale indbyrdes.

- Vi har kunnet lytte os frem til, at det var et behov for bibliotekerne og har vurderet, at det var muligt at imødekomme det ønske, siger hun.

Kan også ske på forskningsbibliotekerne

Christine Bødtcher-Hansen kan godt forestille sig, at det vil smitte af på andre områder.

- Vi sidder netop nu og forhandler med DEFF om biblioteksudlån på professionshøjskolerne, og drøfter også her muligheden for interurbane udlån. I første omgang handler det om at få nogle erfaringer med det i forhold til folkebibliotekerne og professionshøjskolerne. Derefter skal vi forhandle med universiteterne. Det sagtens kan være den vej, forlagene vil gå, siger hun og understreger, at forlagene er klar til at diskutere det, når de gennem forsøgsaftalerne ser, hvad det betyder for lånere, forlag og biblioteker.

Ebib.dk er forlagenes licensmodel for udlån af ebøger til bibliotekerne, efter de trak sig fra eReolen.

Fra den 15. januar kan bibliotekerne afprøve ebib.dk platformen, som Publizon står bag.
  
Læs også Blandet modtagelse af ebib.dk