– på fem kilo og knap 800 sider. Sådan kan man kort introducere tobindsværket Dansk Bibliotekshistorie.
Tekst Sabrine Mønsted
»Det er en kærlighedserklæring til bibliotekerne«, svarer Nan Dahlkild hurtigt på spørgsmålet om, hvorfor han og Steen Bille Larsen har skrevet Dansk Bibliotekshistorie.
Men derudover er der to vigtige formål med de næsten 800 siders bibliotekshistorie i to bind.
- Dels har vi nu en samlet bibliotekshistorie fra Saxo til digitaliseringen med alle bibliotekstyper. Og dels synliggør historien bibliotekerne og viser deres vigtighed gennem tiden - for både demokratiet og uddannelse. Det er et vigtigt grundlag at stå på, når vi debatterer biblioteker i dag. For de er ikke en selvfølge, og vi ser nedskæringer og nedprioriteringer af biblioteksfilialer, materialer og personale, hvilket har en høj pris for samfundet, og det skal vi tale højt om, siger Nan Dahlkild.
Han har været billedredaktør på de to bind Dansk Bibliotekshistorie, der indeholder et overvældende billedmateriale. Redaktionen har været på en guidet tur gennem historien med Nan Dahlkild, her kommer en række nedslag:
Her et kontor på Frederiksberg Bibliotek med skråvægge under taget. De mange kartotekskort blev skrevet i hånden eller på maskine. Først i 1939 kunne man få færdigtrykte kort, så den samme bog ikke skulle katalogiseres på hvert enkelt bibliotek. Før krigen bar mændene typisk jakkesæt, mens kvinderne var i nederdel eller kjole med hvid krave.
Nan Dahlkild er personligt begejstret for nutidens kulturhuskoncept, hvor biblioteket er blevet et fælles hus med flere kulturarrangementer og borgerservice, og hvor mange større biblioteker også har en café. Og bibliotekerne skal være en del af bylivet og lokalmiljøet. Men han understreger, at der skal holdes fast i de klassiske biblioteksdyder med god faglig vejledning. Så efter hans mening må der ikke mangle materialer og personale.
- Biblioteket skal være som en god vinhandel, hvor du kan få vejledning, engagement og viden. Ikke som et supermarked, hvor du selv bare kan tage den billigste vin ned fra hylden uden betjening, siger han.
Danmarks Biblioteksforening, Forbundet Kultur og Information og Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker har bidraget til bøgernes tilblivelse. De to bind udkom i november 2021 på Aarhus Universitetsforlag. KI's medlemmer får 25 procent rabat på bogen med rabatkoden DB7369 på unipress.dk.
1793: Åbningen af Det Kongelige Bibliotek for offentligheden.
1920: Biblioteksloven, som skabte udgangspunktet for folkebibliotekernes ekspansion i det 20. århundrede.
1964: Biblioteksloven, som muliggjorde folkebiblioteket som kulturcenter.
2000: Biblioteksloven med det samarbejdende biblioteksvæsen og digitalisering i centrum.