Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 1

Hvad betyder dataetik egentlig i praksis? Og hvordan bliver det anvendt? Det undersøger Perspektiv i årets første udgivelse, hvor du også kan læse om to bibliotekarer, der er ansat på hver sit plejecenter i Roskilde, eller blive klogere på, hvordan aldersdiskrimination påvirker arbejdsklimaet, og ikke mindst hvordan vi kan komme det til livs.
Forside af magasinet

Åbn hele bladet som pdf.

  • Aktuel rapport: Ny rapport viser digital ulighed

    Hver 4. dansker har så svage digitale kompetencer, at det udfordrer dem i hverdagen. Det skaber digital ulighed i samfundet, viser ny kortlægning, der ifølge KI’s formand Tine Segel kan bruges til at sætte målrettet ind med oplysning.

    Læs mere
  • Leder: Vi er en del af løsningen på misinformation og digital ulighed

    Formand Tine Segels leder i Perspektiv nr. 1, 2022.

    Læs mere
  • Dataetik i praksis

    Der bliver talt og skrevet meget om dataetik – som en nødvendighed for, at teknologier ikke løber løbsk, men bliver brugt med respekt for det enkelte menneske. Men hvad betyder dataetik egentlig i praksis? Hvordan bliver det anvendt? Perspektiv har talt med tre eksperter, der har dataetik som en fast bestanddel af deres arbejde.

    Læs mere
  • Jeg var helt solgt over den humanistiske tilgang blandet med hardcore it

    Bartal Læarsson er Business Intelligence-udvikler i Økonomistyrelsen. Han mener, at de nordiske lande bør gå foran og sætte mennesket og etik i centrum af den digitale udvikling og holde sig fra at efterligne de store private virksomheders brug af data.

    Læs mere
  • Det Digitale Folkebibliotek

    I 2020 blev Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) til den kommunale forening Det Digitale Folkebibliotek. Perspektiv har talt med formand Jakob Heide Petersen og fire af sekretariatets 15 medarbejdere om opgaven i at skabe et fælles digitalt folkebibliotek.

    Læs mere
  • Privatansatte under lup

    57 procent af Forbundet Kultur og Informations privatansatte medlemmer ville gerne have haft mere kompetenceudvikling i 2021. Hele 80 procent angiver arbejdspres og travlhed som grund til, at de ikke fik det gjort.

    Læs mere
  • Fordobling af Open Access-artikler på få år

    Universitetsbibliotekernes store indsats for at gøre offentligt betalt forskning frit tilgængelig gør en forskel. Men det er nødvendigt med et politisk blik for, at det understøttende administrative arbejde koster, mener specialkonsulent fra Det Kgl. Bibliotek, AU Library Anna Mette Morthorst.

    Læs mere
  • Vi skaber livskvalitet

    To bibliotekarer er ansat som aktivitetsmedarbejdere på henholdsvis Trekroner og Sct. Jørgensbjerg Plejecenter i Roskilde Kommune. Vores arbejde giver beboerne livskvalitet og knytter lokalsamfundet tættere til de ældre, mener de to bibliotekarer, der - selvom de ikke arbejder det samme sted - har stor glæde af at udveksle erfaringer.

    Læs mere