Hvad er afgørende for, hvilke emner der kommer på dagsordenen til et kommunalvalg? Og kan lokale kulturtilbud og heriblandt biblioteker gøre noget for at rykke højere op på listen over temaer, der optager danskerne?
Tekst Louise Graa Christensen
Til kommunalvalget i 2017 lå kultur- og fritidstilbud på en 11. plads på listen over de vigtigste temaer for danskerne. De temaer, som den danske befolkning var mest optaget af, var alle velfærdsemner, nemlig ældre, skoler og daginstitutioner. Det samme mønster gælder for tidligere kommunalvalg. Og det ser ikke ud til at ændre sig synderligt i år, selvom det er svært at tegne et præcist billede, da der er lokale forskelle, fortæller Ulrik Kjær, der er ekspert i kommunalpolitik og professor ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet.
Blandt andet kan klima og miljø komme til at spille en vigtigere rolle, når krydserne sættes, ligesom det var tilfældet ved folketingsvalget i 2019. Lokale enkeltsager kan også påvirke valget i den enkelte kommune, men udover det, vi selv er påvirket af i vores hverdag, er der en anden faktor, der er helt afgørende for, hvad der optager os. Nemlig kandidaterne og deres holdninger, fortæller Ulrik Kjær:
- Der er emner, som vælgerne gerne vil høre om, men temaerne er også i høj grad præget af, hvad kandidaterne har planlagt, at de vil gøre til emner. Langt hen ad vejen er det det, kandidaterne og partierne melder ud, der bliver diskuteret.
Og er der ikke nogen lokale kandidater, der har kulturpolitik som mærkesag, daler det i indbyggernes bevidsthed.
- Hvis et kulturtilbud som for eksempel biblioteker gerne vil vægte tungere i kommunalvalgsdebatten, er det svært at forestille sig en nemmere vej end at få nogle af de lokale kandidater til at bruge det som tema, for man er oppe imod nogle sværvægtere, når der er tale om klassiske velfærdsemner. Der kan være lokale medier eller interesseorganisationer, der kan præge retningen lidt, men som udgangspunkt er det kandidaterne, man skal påvirke, hvis man vil på dagsordenen, siger Ulrik Kjær.
Hvis en kulturinstitution som biblioteket skal lykkes med at komme på dagsordenen, skal man skabe en fortælling om det, der kan lagre sig hos politikere og vælgere.
Når det kommer til velfærdsemner, er der mange penge i spil. Det modsatte er tilfældet med kulturpolitik, og det er en af grundene til, at den ikke får mere opmærksomhed, siger Ulrik Kjær.
- Kultur er som oftest en forholdsvis lille budgetpost, og det er ikke der, der kommunale budget kan reddes eller ødelægges. Det står i modsætning til, hvilke direkte konsekvenser det har, hvis man op- eller nedjusterer på for eksempel normeringer i daginstitutioner eller rengøring til ældre, siger han.
Udover at sørge for, at kandidaterne får øjnene op for vigtigheden af kommunens kulturpolitik, er det centralt at skabe en interessant, nærværende og relevant fortælling om sin eksistens, hvis man for eksempel vil pege på vigtigheden af et bibliotek.
- Når det kommer til ældrepleje og daginstitutioner, er det lykkedes at skabe en fortælling om varme hænder. Det er noget, vi alle sammen forstår og kan genkende, så hvis en kulturinstitution som biblioteket skal lykkes med at komme på dagsordenen, skal man skabe en fortælling om det, der kan lagre sig hos politikere og vælgere. Og det er en svær balancegang, fordi det giver god mening at berette om, hvordan biblioteket spiller ind i mange andre områder – for eksempel velfærdstemaer. Men samtidig skal det ikke drysses ud over det hele, siger Ulrik Kjær.
Derudover handler det om, hvordan vi italesætter og diskuterer kulturpolitik, mener Ulrik Kjær og peger på, at de fleste kan blive enige om, at de gerne vil have mere kultur.
- Men der skal være noget, man kan diskutere politisk, for ellers bliver det kedeligt. At få nye emner ind på dagsordenen kræver, at der er uenighed. Vælgerne er primært på jagt efter, hvad får de får fremfor noget andet, hvis de stemmer på en kandidat frem for en anden. Det dur ikke med en dyne af enighed, siger han og fortsætter:
- I det store hele kræver det, at der er nogen, der vil kulturpolitikken anderledes end i forvejen, for ellers er det et dårligt valgtema, selvom der selvfølgelig kan være forskel fra kommune til kommune. For er der pludselig blæst om børneteater et sted, kan det sagtens føre til debat, siger han.