Gå til sidens indhold

Nu er jeg rykket til et ministerium, der skal gøre os til hele mennesker

Hvis du ikke som barn bliver vant til at bruge biblioteket, museer og til at høre musik, så har vi et problem, for det skaber ulighed, sagde den nyudnævnte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen på Kulturmødet Mors.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen sidder på stol og kigger op
»Jeg drømmen om, at vi oplever et kulturliv, der er på benene efter corona, og som er blomstret op, sagde nyudnævnte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen på Kulturmødet Mors. Foto Rikke Kjær Poulsen/Ritzau Scanpix

Tekst Sabrine Mønsted 

 • Blå bog, Ane Halsboe-Jørgensen

  Ane Halsboe-Jørgensen er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

  • Ny kultur- og kirkeminister fra 2021

  • Uddannelses- og
  forskningsminister fra
  2019-2021

  • Formand for Udenrigs-udvalget fra 2016

  • Medlem af Social- og Indenrigsudvalget og Uddannelses- og Forsk-ningsudvalget fra 2016

  • Medlem af Finansudvalget fra 2014

  • Medlem af Socialdemo-kratiets gruppeledelse
  fra 2011

  • Konsulent i LO 2009-2011

  Kilde: Ritzau

38-årige Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtog i august posten som kultur- og kirkeminister efter Joy Mogensen. Den nye kulturminister har været i Folketinget siden 2011 og uddannelses- og forskningsminister siden 2019. Nu skal hun samle og styrke kulturen efter en svær periode med coronanedlukning. På Kulturmødet Mors gav hun udtryk for en forståelse af kulturens sammenhængskraft, og hvad den betyder for os.
»Nu er jeg rykket over til et ministerium, der skal gøre os til hele mennesker,« sagde hun blandt andet i åbningstalen.
»Vi har brug for stærke fællesskaber og for at være sammen om noget«. »Vi har en ungdomsgeneration, der famler rundt og er ensomme«. »Kunsten og kulturen lærer os noget om verden og noget om os selv«. »Museer og biblioteker er dannelse, der kan bruges til at forstå, hvem vi er,« sagde Ane Halsboe-Jørgensen blandt andet og nævnte biblioteket i Fjerritslev, hvor hun fik åbnet sin verden: »Jeg lærte via Tine Bryld, at Liv og Aleksander også havde problemer«.
Hun pointerede, at kulturen skal tænkes ind på andre områder.
»Kulturen skal meget mere på banen på tværs. Det skal ikke være kulturen, der taler med sig selv. Hvis vi taler om ulighed, så er kultur også en del af dagsordenen, hvis vi taler demokrati, så er kultur også på dagsordenen,« sagde hun.
I medierne har kulturfolk fremhævet et håb om, at Ane Halsboe-Jørgensens position i regeringen og samarbejde med andre ministre som uddannelses- og forskningsminister kan gøre det lettere for hende at lykkes med at bringe kulturen på banen indenfor eksempelvis ulighed og demokrati.
Ane Halsboe-Jørgensen mener ikke, at kulturens værdi nødvendigvis kan og skal vejes og måles.
»Vi skal have et mere nuanceret blik på kultur, end at det er udgifter, som man også har tendens til at tænke på uddannelsesområdet. Vi skal i stedet snakke om, hvad vi håber at få ud af det,« sagde hun. »Der er noget på det her felt, hvor vi skal passe på med at have regnearket med ind i lokalet«.

Hvad tænker de?

Formand for Forbundet Kultur og Information
Tine Segel
- Det er positivt, at den nye kulturminister vil skabe adgang til kultur for alle uanset baggrund, og at hun ser kulturens betydning for fællesskaber, sammenhængskraft og demokratisk dialog i lokalsamfundet. Det er vigtigt at have fokus på oplysning og dannelse i en tid præget af ekkokamre, tech-giganternes indflydelse og brug af vores data.

Anne Sophia Hermansen er kulturkommentator,
Berlingske
»I sin tidligere ministerpost har hun set meget på unges mistrivsel under covid-19. (…) Mit bud er, at det bliver en af hendes mærkesager at se på, hvordan hun kan forbinde kulturpolitikken med det ærgerlige faktum, at vi har en generation af unge, der har historisk ondt i sjælen.«

Jon Stephensen, teaterdirektør Aveny-T
»Et spændende valg.« »Det er en kæmpe chance for at definere en ny kulturpolitik, der viser, hvad Socialdemokratiet vil med kulturen. (…) nu starter vi på en frisk og anerkender kulturens betydning, også gennem det, vi har været igennem. Nu står vi sammen. Det glæder jeg mig til fra en minister – at vi kan stå sammen om at løfte kulturen.«

Jane Sandberg, direktør for Enigma
– museet for post, tele og kommunikation
»Det er rart, at det blev én med ministererfaring. Det er ikke noget, der bekymrer mig, at hun ikke har så meget kulturerfaring. Den erfaring og de evner, hun har oparbejdet som minister og som kollega til andre ministre, gør måske, at hun bliver lyttet til på en anden måde.

Kilde: Berlingske