Gå til sidens indhold

Nyt job: Fra musik- til børnebibliotekar

Emilie Wieth-Knudsen fortæller om sit nye job som børnebibliotekar ved Tårnby Kommunebiblioteker.

Arkivfoto Jakob Boserup

Tekst Sabrine Mønsted

Navn: Emilie Wieth-Knudsen
Stilling: Børnebibliotekar, barselsvikariat fra 1. august 2021 ved Tårnby Kommunebiblioteker
Uddannelse: Cand.scient.bibl. i 2007 fra Danmarks Biblioteksskole
Tidligere: Københavns Universitets Bibliotek, Københavns Hovedbibliotek, CBS Bibliotek, Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne som musik- og voksenbibliotekar
Alder: 41 år

Hvorfor søgte du stillingen som børnebibliotekar?
- Jeg og tre kolleger blev opsagt under en omstrukturering i Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne. Tiden efter brugte jeg på at finde ud af, hvad jeg gerne ville i mit arbejdsliv, og søgte forskellige job. Jeg overvejede også at skifte sektor, men når jeg søgte stillinger i for eksempel medicinalvirksomheder eller på universitetsbiblioteker, kunne jeg mærke, at min profil var en anden. Jeg ville komme til at savne det udadvendte arbejde på et folkebibliotek, at møde brugerne hver dag og den umiddelbare respons, man oplever. Så jeg blev sikker på, at det var dér, jeg skulle søge, og så kom stillingen som børnebibliotekar.

Du har tidligere arbejdet som musik- og voksenbibliotekar, så det er vel også stadig et skifte?
- Ja. Jeg ringede til dem og spurgte: Skal I have en børnebibliotekar med masser af erfaring, eller kan jeg søge med min baggrund? De svarede, at hvis jeg kunne vise min begejstring og erfaringer med formidling i min ansøgning, så skulle jeg endelig søge. Og så fik jeg sørme stillingen.

Hvad er dine opgaver?
- Jeg er en del af et team på to, hvor vi skal udmønte en ny strategi på børneområdet med fokus på at skabe mere læseglæde. Den primære målgruppe er 0-6-årige. Det er alt fra nyindretning af børnebiblioteket til arrangementer, der taler ind i strategien. Desuden er en stor opgave at skabe samarbejde med daginstitutionerne. Undersøgelser viser, at det er meget vigtigt, at børn, fra de er helt små, møder litteraturen, leger med sprog og ord, får læst højt og så videre. Det er den viden, vi inddrager. Som bibliotek har vi en ambition om at hjælpe institutionerne med at få litteraturen ind i hverdagen på en kontinuerlig måde og ikke kun gennem korte projekter. Vi kan være det langvarige bindeled til læseglæde ved også at få skabt gode kontakter til forældre og børn, mens børnene er små.

Kan din passion for musik inddrages i det arbejde?
- Ja, der er god sproglæring i at synge eller lege med ord til musik, som børn gør meget naturligt.

Hvad glæder du dig til i forhold til at arbejde med et nyt område?
- At blive klogere på børneområdet og lære nyt. Jeg fik smagt lidt på at formidle i børnehøjde under corona, hvor jeg blev sendt ud i en børnehave. Jeg skulle egentlig mest bare spritte af, men de manglede hænder til det hele. Det var berigende at opleve, hvordan børn reagerede på litteraturen. De kom myldrende, når jeg læste og legede med ord. Det skubbede mig også lidt mod børneområdet.

Hvad bliver det udfordrende?
- Jeg har ikke prøvet at være ny et sted i mange år, men det er gået lettere, end jeg troede, jeg kender også systemerne. Jeg er dog ikke vant til, at min kalender er tom, eller at jeg kan se bunden af min indbakke. Men jeg har kun været her i 14 dage, så jeg ved, det kommer.

Hvad skal der ske efter vikariatet?
- Herfra er jeg åben for nye veje.