Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 7

Hvor meget må algoritmerne bestemme? Forsker og dataetikekspert Gry Hasselbalch vil have etik og kritisk sans i centrum. Du kan også læse om to biblioteker, der har stor succes på sociale medier, få råd til at overkomme bureaukrati på arbejdspladsen eller bliver klogere på, hvordan information styrker forretningen.
Forsiden af Perspektiv udgivelse nr. 7 2021

Åbn hele bladet som pdf.

 • Brug af data kræver etisk kompas

  Demokratiet skal styrkes af vores brug af algoritmer og data - ikke det modsatte. Det skal et nyt, stort forsknings- og oplysningsprojekt sikre. Forbundet Kultur og Information er partner i projektet.

  Læs mere
 • Leder: Vores faglighed er vejen til indflydelse

  Formand Tine Segels leder i Perspektiv nr. 7, 2021.

  Læs mere
 • F*** ALGORITMERNE

  Forsker i dataetik Gry Hasselbalch arbejder i Europa for, at menneskelighed og etik kommer i centrum af brugen af Big data og AI. For dem, der kontrollerer vores data, har magten. Heldigvis oplever vi lige nu et folkeligt oprør mod nettets forskruede magtbalance, siger hun.

  Læs mere
 • Giv litteraturen liv på sociale medier

  Med de sociale medier er flere og flere aspekter i tilværelsen flyttet ind i den digitale sfære, og biblioteket som institution står med udfordringen at gøre sig gældende i en digital verden. Blågårdens- og Herlev Bibliotek har hvert deres bud på, hvordan biblioteker kan få en flig af opmærksomhed

  Læs mere
 • ”Vi arbejder for viden og fakta – så selvfølgelig skal vi også være bæredygtige”

  Klimavenlighed sniger sig i stigende grad ind på arbejdspladserne, men hvor kan man sætte ind som henholdsvis virksomhed, institution og menig medarbejder? Vi har talt med forfatteren til bogen Klimaklar virksomhed og en medarbejder på Svendbog Bibliotek, der mener, at biblioteket helt naturligt skal tænke i bæredygtighed.

  Læs mere
 • Studenterambassadører gør fagforeningen relevant

  22-årige Marie Cecilie Lensch er studenterambassadør for Forbundet Kultur og Information på Bibliotekskundskab og videnskommunikation på Syddansk Universitet. Hun mener, de studerende tidligt skal vide, hvad en fagforening kan bruges til.

  Læs mere
 • Talent for design og forretning

  Som arkivansvarlig hos Georg Jensen er Heritage & Archive Manager Ida Heiberg Bøttiger ansvarlig for at strukturere og dokumentere samt ikke mindst at bruge virksomhedens historie som et kommercielt aktiv.

  Læs mere
 • Når fornuften fordufter

  For meget bureaukrati og systemer for systemernes skyld. Det præger alt for mange virksomheder i dag, hvis man spørger managementkonsulent Martin Lindstrøm. Resultatet er, at fornuften forsvinder, og de dumme løsninger fylder, men hvorfor sker det, og hvordan stopper man det?

  Læs mere