Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 3

Perspektiv undersøger, hvad sociale medier har gjort ved den offentlige debat. Du kan også blive klogere på, hvordan du bedst lærer fra dig, eller du kan læse om et svensk bibliotek for forbudte bøger.
Perspektiv nr. 3, 2021s forside med støtter af Donald Trump, der stormer kongressen i protest over Joe Bidens sejr

Åbn bladet som pdf.

 • Vi skal ikke censurere os selv på Facebook

  I februar blev Aabenraa Bibliotek, ti medarbejdere og en foredrags-holder udelukket fra Facebook i forbindelse med et foredrag om konspirationsteorier på bibliotekets profil. ”En fejl”, kalder Facebook det. Nu indikerer en gul trekant på bibliotekets profil, at biblioteket igen er i risiko for at blive deaktiveret.

  Læs mere
 • Leder: Plej din viden og dit netværk – også digitalt

  Formand Tine Segels leder i Perspektiv nr. 3/2021.

  Læs mere
 • Regulér den offentlige samtale – for demokratiets skyld

  I begejstringen for sociale medier har vi accepteret ytringsfrihed uden ansvar. Det fører til misinformation, hadytringer og episoder som angrebet på den amerikanske kongres. Så ansvaret skal tilbage i den offentlige debat, mener ph.d. i informationsvidenskab Ole Olesen- Bagneux og næstformand i Digitalt Ansvar Ask Hesby Krogh.

  Læs mere
 • Høje lønstigninger i det private… igen

  Privatansatte medlemmer af Forbundet Kultur og Information har på trods af coronapandemien oplevet markante lønstigninger igen i år. Forklaringen er en kombination af eftertragtede kompetencer og brancher, der ikke er blevet ramt af krisen, mener chefjurist i forbundet Karin V. Madsen.

  Læs mere
 • Fat pen og papir for din hjernes skyld

  Teknologien ændrer ikke kun måden, vi skriver på, men også måden, vi lærer og tænker på, ifølge forsker i kulturhistorie, sprog og filosofi Marie Møller Kristensen, der har skrevet bogen SKRIFT – fra billeder til bits om skriftens udvikling.

  Læs mere
 • En vigtig, men også overset kulturinstitution

  Selvom bibliotekerne i 2017 havde mere end 37 millioner besøg, kaldte kulturminister Joy Mogensen, i sin tale til bibliotekscheferne, folkebibliotekerne for en overset – men vigtig – kulturinstitution. Hun fremhævede læselyst, digital dannelse og sammenhængskraft som vigtige opgaver for bibliotekerne.

  Læs mere
 • Bibliotekarer kan blive grundpiller i et nyt datademokrati

  Myndigheder og virksomheder indsamler enorme mængder data om os og vores samfund. Bibliotekarer kan lære borgerne at forstå og bruge de mange informationer, viser projekt i Aarhus.

  Læs mere
 • Bibliotek for forbudte bøger

  Verdens formentlig første bibliotek for forbudt litteratur og musik er åbnet i Sverige. Alle har adgang til bibliotekets materialer.

  Læs mere