Gå til sidens indhold

Madbloggen, der voksede

Bibliotekar Gitte Hansens madblog Noget i ovnen er på otte år vokset til en af de mest besøgte madsites med næsten en million visninger om måneden. Hun bruger sine formidlings- evner og er blevet ekspert til søgemaskineoptimering.

Gitte Hansen med kogebog i armene på bibliotekstrappe
- Der er sket meget de sidste 2-3 år, hvor jeg har gjort en mere professionel indsats; visningerne er steget 150 procent. Og det er, som om bloggen har fået sit eget liv. Nu er det ligesom ude af mine hænder, det stiger bare hele tiden, siger Gitte Hansen, der har været på Randers Bibliotek siden 2013, hvor hun blandt andet arbejder med digital formidling. Foto Privat

Tekst Sabrine Mønsted 

Man kan mærke Gitte Hansens energi hele vejen igennem telefonen. Hun har siden 2012 haft madbloggen Noget i oven med nemme opskrifter på al slags mad og en hel masse kager og desserter.
Første januar gik hun ned i tid som bibliotekar på Randers Bibliotek, så hun arbejder tre dage om ugen på biblioteket, men de to andre arbejdsdage skal bruges på hendes virksomhed. Hun kunne i realiteten nok leve fuld tid af sin blog, men hun elsker sine kolleger og det at være bibliotekar.
Siden 2012, mens hun også arbejdede fuld tid, har hun produceret nærmest en opskrift om dagen. Mere end 2.000 opskrifter ligger i arkiverne på hendes site. Da hun fik konsulenthjælp til at søgeoptimere sit indhold og få det højere op i søgeresultatet på Google og få bloggen ud til endnu flere, sagde konsulenten faktisk: »Du har været så produktiv, så stop med at producere mere indhold lige nu, og brug i stedet tiden på at give opskrifterne de rette metadata/søgeord. Det er der flere penge i end nyt indhold.«
Men nu er det sådan, at Gitte Hansen ikke kan lade være med at producere nyt, gå i køkkenet og lave opskrifter. Hun startede bloggen af ren og skær lyst til at sende sine opskrifter ud i verden, og fordi hun kan lide at skrive.
- Da jeg startede bloggen, vidste jeg ikke, at den ville ende med at blive så stor, så jeg gennemtænkte ikke en informationsarkitektur i forhold til den store mængde indhold, der er i dag. Jeg oprettede den for at kombinere min interesse for madlavning og min skrivetrang. Derfor gav jeg for eksempel kagerne navne som »Solskinskage«. Men ingen søger jo på Solskinskage, så den opskrift er der ikke nogen, der finder, siger Gitte Hansen, der helt konkret kunne se antallet af visninger stige fra den ene dag til den anden, da hun fik lært mere om, hvordan søgemaskiner fungerer, og hun fik givet opskrifterne de rette søgeord.
- Men det er lidt kedeligt at gå tilbage og rette i opskrifterne. Det er sjovere at bruge tiden på at lave nye, men jeg finder nu også gammelt guld i arkiverne, som jeg så kan lave en ny udgave af.

Angrib det mere professionelt

Det er vigtig at vide, hvordan Google fungerer. Volume betyder for eksempel også meget for, at søgemaskinen tager et site »seriøst«. Og de sociale medier er også vigtige, så der er brug for en profil på for eksempel Facebook eller Pinterest. Man skal have en vis mængde indhold og følgere for at få opmærksomhed i søgemaskinen og derfra så kan blive endnu større. Lidt unfair, siger Gitte Hansen, der har 37.000 følgere på Facebook, hvor hendes mål er at svare alle, der skriver til hende.
- Jeg skal lige tænke mig om, når jeg lægger et foto af vores aftensmaden ud og skriver: »Hvad skal I have til aftensmad?«, for så har jeg 400 kommentarer, jeg skal svare på. Men det er hyggeligt, og mange har fulgt mig i mange år, så jeg er på fornavn med dem. Én skrev forleden, at hendes familie de sidste 8 år har fået min langtidsstegte and til jul. Det er jo hyggeligt, siger Gitte Hansen, der gennem årene har skruet op for antallet af indlæg, der ikke handler om mad, men for eksempel billeder af en gåtur med hunden Kalle. Og det er nogle af de mest læste indlæg, nogle skriver endda, om de ikke må se flere billeder af hendes sommerhus.
- De føler jo, de kender mig, når jeg kommer direkte ind i deres hjem.
Det er ikke kun følgerne, der holder øje med Gitte Hansens blog. Hun er eksempelvis blevet kontaktet af et annoncebureau, som nu sælger bannerannoncer på hendes site.
- Tanken var ikke at tjene penge på min blog, da jeg oprettede den, men da jeg ramte et vist antal følgere, kunne jeg mærke interessen fra annoncører og andre, der ville samarbejde, siger Gitte Hansen, der oplever at få det bedste fra begge verdener i sit arbejdsliv.
- På biblioteket møder jeg fysisk brugere og kolleger og får biblioteksfaglige udfordringer, som er meget givende, og omvendt kan jeg bruge mine erfaringer fra blogarbejdet på biblioteket også og kaster mig gerne over skrivning og webformidling. Det var i øvrigt også min bibliotekarkollega Anna Marie Toft fra Brovst, der i sin tid opfordrede mig til at starte bloggen, efter at jeg havde oversvømmet min Facebook-profil med opskrifter, siger Gitte Hansen med et smil.

Fakta

Gitte Hansen, født i 1968, færdiguddannet Bibliotekar DB i 1992. Arbejdet som folkebibliotekar og uddannelsesbibliotekar. Siden 2013 ansat på Randers Bibliotek med studerende som fokusområde og fra 2020 koordinator for området Information og Digital Betjening. Bor i Randers med mand og hunden Kalle
og har to voksne børn.

Fra 1. januar 2021 har hun 24 ugentlige arbejdstimer på Randers Bibliotek for at få to arbejdsdage frigjort til arbejdet med bloggen og stopper med koordinatorrollen på biblioteket. 1. september 2019 gik hun ned på 31 arbejdstimer, derfra er bloggens trafik steget med 150 procent.

Kernelæserne er kvinder på 35+, og mange har været med siden bloggen startede i 2012.