Gå til sidens indhold

Anders And-nørd og bibliotekar

Bibliotekar og lærer Anders Christian Sivebæk brænder for Anders And og har gjort formidling af Andeby-universet til en del af sit levebrød med virksomheden Forand med 59 foredrag de sidste ti år.

Anders Christian Sivebæk vil gerne have jobbet som bibliotekar, fordi han elsker formidlingen og mødet med brugerne og netop gerne vil kombinere det med at holde foredrag om sin passion - Andeby - ved siden af. Foto Privat

Tekst Sabrine Mønsted

I efteråret holdt Anders Christian Sivebæk oplæg for en gruppe jobsøgende om tips til at blive selvstændig - og selvfølgelig om, hvad de kan lære om jobsøgning ved at læse Anders And. Og her skal man hellere lade sig inspirere af Onkel Joachim end Anders And - hvis nogen skulle være i tvivl, siger han med et smil.
- Anders And søger og får også masser af job, og det går godt et lille stykke tid, men så går det galt. For eksempel får han job som byens gartner, men ender med at fælde Andebys Botaniske Have. Onkel Joachims karriere er mere lineær fra hans første job som guldgraver, hans første guldklump og (lykke)mønt til en hel pengetank.

Hvordan blev din hobby til en levevej?
- Jeg var inviteret til festivalen Svendborg Graphic i 2020, og da jeg blev tilbudt honorar og kørselsgodtgørelse for min medvirken, gik det op for mig, at det godt kunne være en god »sidegesjæft«. Jeg talte med en jurist i forbundet for at få vejledning om at starte som selvstændig, og min mentor gav mig gode skub, hvilket ledte til, at jeg oprettede et CVR-nummer i maj 2020, og min foredragsvirksomhed var en realitet.

Hvordan ser dit ideelle arbejdsliv ud?
- Jeg brænder stadig for bibliotekarfaget og savner lånerne, som mange bibliotekarer gør i de her tider med nedlukning. Jeg søger stadig bibliotekarjob, gerne på deltid. Det ideelle ville være en blanding af et bibliotekarjob og min selvstændige virksomhed. Jeg sidder i bestyrelsen for FILIBUSSEN og er også med i BØFA og værdsætter meget det faglige fællesskab generelt i Forbundet Kultur og Information. Det kan jeg ikke undvære.
Jeg har oplevet stor fleksibilitet på de arbejdspladser, jeg har været, senest i Holstebro, hvor jeg kunne sige til min leder, at jeg havde foredrag de og de dage, og så blev jeg taget af vagtskemaet. Til gengæld er jeg trådt til ved sygdom eller andre vagter, der hurtigt skulle dækkes. Der har også været en forståelse for værdien af min passion for Anders And og min formidling af den.
Jeg synes selv, at det er inspirerende og motiverende at høre på andre, der har en passion og brænder for noget. Jeg har kolleger, der for eksempel ved alt om Harry Potter-universet eller om Mumitroldene. Det er fascinerede at høre nogen formidle om noget, de ved meget om. 

Spring ud i det eller opsøg nogen, der kan give dig et skub i den rigtige retning. Det havde jeg selv brug for.

Hvad giver det dig at holde foredrag?
- Jeg ser det som min livsopgave - selvom det er store ord - at formidle Andeby-universet og forsøge at åbne døren for andre til det univers, der har givet mig så meget. Der er så meget historie, almen viden, sprog, oplevelser og eventyr at hente i Anders And. Og det er så meget bredere og dybere et univers, end mange umiddelbart ser.
Børn er et skønt publikum, de er nysgerrige og umiddelbare og relaterer tingene til deres eget liv. Jeg fortalte til et foredrag for en skoleklasse om nogle af de virkelige personer, der optræder i Anders And. Onkel Joachim lærer for eksempel meget af den tidligere amerikanske præsident Theodore Roosevelt.
En elev sagde bagefter: »Du fortjener da også at være med i Anders And«, siger Anders Sivebæk, der har forsøgt.
- Jeg deltog engang i en konkurrence, hvor man kunne blive Anders Ands nabo, hvilket ikke lykkedes, siger Anders Christian Sivebæk, der dog allerede er en kendt figur, om ikke i Andeby, så på Anders And-redaktionen på forlaget Egmont. I 2004 var han konsulent på et ni-binds-værk med Don Rosas samlede tegneserier. Don Rosa er den tegner, der kom efter Carl Barks, der opfandt og tegnede det første Anders And-univers.
Desuden er Anders Christian Sivebæk medstifter af Dansk Donaldist-Forening, hvor han i dag er redaktør af deres medlemsblad efter at have været »forand« i mange år.
- Når man oversætter noget fra originalsproget, så er der ting, der ryger ud, og nye ting, der kommer ind. En oversætter har stor indflydelse på den færdige tekst. Min opgave handlede om at tjekke alle talebobler og skilte efter oversættelse, så de matchede originalen så godt som muligt.
Anders Christian Sivebæks egen favoritfigur er Onkel Joakim, fordi man kan følge hele hans liv, og han har oplevet alt fra at være guldgraver til at være skyld i Titanics forlis, hvor isbjerget er forhekset og efter ham.
- Det sjove med en figur som Anders And er, at vi kan identificere os med de ting, der går galt for ham, og samtidig glæde os over, at det aldrig går helt så galt for os som for Anders, siger Anders Christian Sivebæk.
Hans råd til andre, der overvejer at blive selvstændige og satse på at gøre deres hobby til en del af deres levevej, er:
- Spring ud i det, eller opsøg nogen, der kan give dig et skub i den rigtige retning. Det havde jeg selv brug for.

Læs mere

Dansk Donaldist-Forening
Anders Christian Sivebæks hjemmeside er endnu ikke helt klar, domænet forand.dk er købt
Eller tjek LinkedIn