Gå til sidens indhold

SoMe-voxpop

To deltagere på Forbundet Kultur og Informations SoMe Manager-miniuddannelse fortæller om uddannelsen, og hvilke redskaber de har fået med sig.

Tænk opslag som »en gave«

 

Stine Bang Iversen arbejder med sociale medier på Gladsaxe Bibliotekerne. I oktober tog hun miniuddannelsen SoMe Manager med Katrine Thielke som underviser.

Hvorfor valgte du at tage miniuddannelsen SoMe Manager?
- Jeg manglede viden om strategi og organisering i arbejdet med sociale medier for at kunne arbejde mere struktureret end blot at følge mavefornemmelsen. Jeg ville gerne have en bedre forståelse for, hvorfor vi gør, som vi gør, og dermed også et bedre blik for, om der er noget, vi overser. Desuden forandrer tingene sig hurtigt, så man er nødt til at forny sin viden.

Hvad er de vigtigste redskaber, du har fået?
- Jeg fik det, jeg kom for, og mere til. Men hvis jeg skal nævne tre ting, så er det viden om vigtigheden af rollefordelingen, hvem gør hvad hvornår. Det har aldrig været udtalt, hvem der gør hvad. Hvem taler med ledelsen, hvem sætter annoncerne op og så videre. Vi gør det bare. Men ved at tale ansvarsområderne igennem sikrer vi, at noget ikke falder mellem to stole.Opslagene skal have en kroget andet er at koble bibliotekets strategi til det, vi laver på de sociale medier. Biblioteket har fire pejlemærker; det lærende, det levende, det sociale og det effektive bibliotek. Det er oplagt, at vi arbejder mod, at indholdet lægger sig op ad dem. Det tror jeg, vi allerede gør, men ved at være mere bevidste om det, sikrer vi, at vi kommer rundt om alle fire indsatsområder.
Det tredje er planlægningsværktøjer, for eksempel en digital kalender med et årshjul med begivenheder og højtider. Og faste indholdskoncepter, der kan frigive tid ved, at man har fast indhold som for eksempel »Fredagsbog« eller »Dagens aftenvagt«.
Vi var 16 dedikerede SoMe-medarbejdere på kursus, så jeg er også kommet hjem med en masse idéer og inspiration til nye indholdskoncepter. Vi talte om, at vi burde dele langt mere indhold på tværs af biblioteker og geografi.

Var noget en øjenåbner?
- Ja, frekvensen af opslag. Vi har i reglen lagt noget på Facebook hver dag, nogle dage to opslag, og kun til nød har vi sprunget en dag over, men Katrine Thielkes bud var, at 3-4 opslag om ugen var bedst, og hellere springe en dag over end at lægge et halvdårligt opslag ud.
Desuden skal teksten bearbejdes. Skær det overflødige væk, sæt de »kedelige fakta« til slut, lav linjeskift, og skab luft. Brug emoijs med omtanke. Vær bevidst om jeres »tone of voice«, hvor muntre er I, hvor afslappede, hvor meget er I en offentlig institution, hvor meget er I personlige og så videre.

Hvordan kan du se kurset i praksis?
- Jeg kan allerede nu se, at teksten på mine opslag er blevet bedre, og det er blevet lettere at tænke i indbydende, varierende og interaktivt indhold. Næste skridt er, at vi fire, der arbejder med sociale medier på Gladsaxe Bibliotekerne, får talt om strategi og roller.

Opslagene skal have en krog

 

Kian Kestler, formand for BØFA, Børnebibliotekarenes faggruppe under KI, barselsvikar Fredensborg Bibliotek.

Hvorfor valgte du at tage miniuddannelsen SoMe Manager?
- Jeg tog kurset, mens jeg var ledig. Dels tænkte jeg, at det var godt at have på cv’et, fordi det ofte er noget, der bliver nævnt i stillingsopslag. Dels arbejder jeg med sociale medier som formand for BØFA, hvor jeg administrerer Facebook, Instagram og vores blog.

Hvad er de vigtigste redskaber, du har fået med?
- Blandt andet hvilke sociale medier jeg skal bruge hvornår og på hvilken måde. Opslagene skal have en krog - en overskrift, der fænger, og man skal være bevidst om, hvem man henvender sig til, og skrive mere direkte til dem. Under kurset var der afsat tid til at arbejde på en strategi, og jeg fik lavet en strategi for BØFA, som jeg kunne vende med de andre deltagere. For eksempel bruger jeg nu Instagram til at vise, hvad vi laver på et bestyrelsesmøde eller et arrangement, så følgerne »oplever«, hvad der sker i gruppen, mens Facebook mere bruges til reklame for, hvad der kommer til at ske. Og bloggen er et arkiv over det, vi har lavet.
Jeg har også udviklet indholdskoncepter, så jeg har en »tjekliste« for opslagene. Det er nemmere end at opfinde det hele forfra hver gang, og så stritter det ikke i alle retninger. For eksempel bruger jeg de samme hashtags. Hvis jeg brugte det i mit daglige arbejde, ville jeg også arbejde med en skabelon til opslag til børnefamilier, voksne og så videre, og overveje, hvad tid jeg lægger opslagene ud. Vi arbejdede også med succeskriterier, og hvordan man måler på sine opslag.

Var der noget, der overraskede dig?
- Ja, hvor meget algoritmerne styrer. Det betyder noget for, hvad du ser i dit feed på sociale medier, hvad du liker, og hvad du stopper op ved også i et kort sekund. Det er det, du ser mere af. Så du kan tro, du følger folk, men faktisk ser du aldrig deres opslag. Det betyder også, at det er afgørende at lave gode opslag, så de netop bliver liket eller delt, fordi det er selvforstærkende, så folk ser dine opslag igen.

SoMe Manager

Miniuddannelsen SoMe Manager – sociale medier for informationsspecialister og kulturformidlere - bliver udbudt næste gang fra onsdag den 9. marts til mandag den 4. april 2022 og består af opstartsmøde og fire dages live online undervisning. Underviser er digital rådgiver Katrine Thielke.

 

Læs mere og tilmeld dig.