Gå til sidens indhold

Folkebibliotekerne bør prioritere bøgerne – igen!

Folkebibliotekets væsentlige funktion var oprindeligt at rumme en kvalificeret bogsamling, men bøgerne er siden 1970'erne blevet ned-prioriteret i forholdt til andre materialetyper og medier. Desuden har bibliotekerne fået andre opgaver, blandt andet arrangementer.

Tekst Per Ginsborg, bibliotekar og meningsdanner

Google har reelt udryddet behovet for faglitteratur på biblioteket, og brugerne finder i dag selv svaret på de fleste fakta-spørgsmål.
Derfor bør bibliotekerne i fremtiden satse på skønlitteratur.
Nøgleordet er tilgængelighed.På det bibliotek, hvor jeg arbejder, forsøger gymnasielærerne i danskfaget at øge læselysten hos eleverne ved at indlægge et biblioteksbesøg i dansktimerne. I en undervisningstime er eleverne til stede i folkebiblioteket, hvor mange gymnasieelever aldrig tidligere har sat deres ben.
Det er helt afgørende i denne face to face-situation, at der rent faktisk er nye, indbydende bøger, som kan præsenteres for eleverne, og som de kan låne med hjem, til stede i biblioteket. Gymnasieelever er vant til hurtig download af undervisningsmaterialer. Det er irrelevant for en gymnasieelev at reservere en biblioteksbog - og dermed stille sig om i lånerkøen. Hvis gymnasieeleven ikke får en bog med hjem i første omgang, så risikerer biblioteket at miste vedkommende som bruger.

Det er helt afgørende i denne face to face situation, at der rent faktisk er nye, indbydende bøger, som kan præsenteres for eleverne, og som de kan låne med hjem.

Folkebibliotekerne har kasseret millioner af gode bøger gennem de sidste cirka 25 år i en blind tro på, at den fysiske bog var en død sild, og at bibliotekerne ville få rettigheder til at udlåne digitale udgaver af de fleste nye skønlitterære danske bøger. Men sådan er det ikke gået, selv om udlånet af e-bøger og lydbøger er stigende.
Øgede indkøb af bøger fra danske forlag vil kunne hjælpe forlagene i forhold til konkurrencen med it-giganterne. Især Amazon truer de danske forlags økonomi på både kort og lang sigt.
Kære biblioteker, kære kolleger: Prioritér og præsentér den fysiske bog for fremtidens læsere – så støtter vi samtidig de danske forlag.