Gå til sidens indhold

Lev bæredygtigt og investér dig til mere frihed

Lug ud i dit forbrug og investér pengene i den fremtid, du drømmer om. Jo, det er noget for dig også.

Illustration Pernille Mühlbach

Tekst Ida S. Richardt

En hverdag med mere ro på. Mindre hamsterhjul og forbrugsræs. Mere tid til familie og drømme. Coronakrisen har vendt op og ned på livet for mange - og har måske også fået os til at genoverveje måden, vi lever på, og hvad vi drømmer om. Umiddelbart kan det være svært at se andre muligheder end det velkendte 9 til 17-job med udsigt til pension sidst i 60’erne (eller senere). Men hvis du er villig til at gøre en lille indsats, har du faktisk mulighed for at skabe en fremtid med større økonomisk frihed, ifølge investeringsrådgiver Pernille Wahlgren.
Hvordan? Køb aktier. Nu ser du måske Leonardo DiCaprio vælte sig i pengesedler i filmen The Wolf of Wall Street for dit indre øje og tænker; »det er ikke noget for mig«. Men hæng på. Hvis bare du kan finde 500 kroner til investering hver måned, så er du godt på vej – det vender vi tilbage til.
Pernille Wahlgren har investeret i tyve år og havde som 44-årige så stort et aktieudbytte, at hun kunne sige sit faste job op og i stedet bruge tiden på mere nærvær med familien og et bogprojekt med sin mor.
- Hvis du begynder at investere, så kan du rent faktisk få økonomisk frihed på sigt. Det kan være, at du vil tage en uddannelse, tage på en større rejse eller købe et kolonihavehus. Det meste er muligt, siger Pernille Wahlgren.

 • Sådan finder du penge til at investere
  • Lav madpakke hjemmefra, eller køb ind til hele ugen hver mandag, så du ikke fristes til at købe dyr frokost. Skift den daglige to go-kaffe ud med termokrus og din egen kaffe.
  • Er du medlem af et fitnesscenter, så løb eller dyrk yoga på stuegulvet i stedet.
  • Ryd op i alle skabe og skuffer, så du ikke køber noget, du allerede har.
  • Sæt en grænse for, hvor ofte I bestiller takeaway.
  • Lav et pristjek på jeres telefonabonnementer, forsikringer og elselskab.
  • Undgå fejlkøb og overforbrug ved altid at vente en uge, før du køber noget, du gerne vil have.
  • Måske kan I nøjes med den lille pakke eller helt droppe tv-pakken og supplere DR’s kanaler med Netflix.
  • Sælg ting, I ikke bruger.
  • Klip selv børnene, kæresten eller dig selv (find en youtubevideo, der kan guide dig).
  • Hold shoppingfri dag/uge/måned.
  • Lån bøger, aviser og ugeblade på biblioteket.

Investér i livet

I maj måned udgav hun bogen Investér i livet - køb aktier og bliv rig fri sammen med sin mor, Jane Bækgaard, der er psykolog og arbejder med selvudvikling. Det skulle egentligt have været en bog om det enkle liv. Om at stå af forbrugsræset, få en sundere økonomi og mere ro på.
- Men økonomi og investering er endt med at fylde så meget i bogen, fordi mange sidst i livet spørger sig selv; »hvorfor levede jeg alle mulige andres liv? Hvorfor gjorde jeg ikke mig selv mere glad?« Jeg har mødt mange, der siger, jeg gør ikke dit eller dat, fordi jeg ikke har råd. Men det kan blive en sovepude. Det er da ærgerligt, hvis man er dødtræt af sit arbejde og ikke tror, at der er andre muligheder. For det er der, siger hun.
- Der er mange, der forbinder aktier med at blive hurtigt rig. Min metode er at leve mere bæredygtigt og miljøvenligt og fremtidssikre sin privatøkonomi. Så det handler om at blive langsomt rig, men også om at blive rig på en helt anden måde og med en tanke på, hvad der er meningen med livet for én.
Pernille Wahlgrens egen rejse ind i investeringsverdenen startede i niende klasse, da hun blev præsenteret for et aktiespil af klassens lærer og vandt 5.000 kroner til en klassetur. Selvom det dengang var rent held, lærte hun, at penge kan arbejde for en, hvis du investerer dem. I dag holder hun foredrag og kurser for andre, der er nysgerrige på aktier og investering.
- Jeg er en langsigtet investor og kigger først på mine aktier efter fem til ti år, så sådan et spil på et par uger er ren spekulation. Men det gjorde, at jeg ikke er bange for at investere. Det er også derfor, jeg står frem med min historie, for jeg kan mærke, at der er rigtig mange, der ikke tør. Der er mange fordomme om at købe aktier. Men vi kan alle være med - også os, der ikke har så mange penge, ikke har en masse viden om aktiemarkedet, siger hun.

 • 7 udtryk, det er godt at kende

  Aktie: En aktie er et værdipapir, som udgør en lille del af en virksomhed. Sælgerne sætter et antal aktier til salg til en pris, der kaldes et udbud.

  Aktiekurs: Det er altid den seneste handel, der definerer en akties kurs.

  Børs: Al aktiehandel foregår på en børs. Tidligere foregik det med papirer på Børsen i Indre København. I dag foregår det hele online.

  Depot: Når du køber en aktie, skal du have den liggende et sted, så du kan bevise, at du er ejeren. Depotet har man hos en bank eller investeringsbank.

  Udbytte: Hvis virksomheden, du ejer en aktie i, tjener penge og ikke skal bruge dem på investeringer i fremtiden, så vælger de ofte at give sit overskud til ejerne, nemlig aktionærerne. Det hedder aktieudbytte. Hvis du vil have løbende indtægt, så skal du enten have udbytteaktier eller fonde der er udbyttebetalende.

  Aktieindeks: For at gøre det nemmere for investorer har mange børser og store investeringsbanker forsøgt at skabe orden og overblik i alle de forskellige aktier ved at samle dem i indekseringer. I Danmark er det mest kendte C25-indekset. Det er en samling af de 25 mest handlede aktier på den københavnske børs.

  Indeksfond: Når man investerer, gælder det om at sprede risikoen over forskellige aktier, brancher og geografi - så er man ikke så udsat, hvis det går dårligt på ét område. Den enkle måde at gøre det på, er løbende at købe ind i en eller flere indeksfonde, der følger et aktieindeks. Find gerne en passiv fond, så skal du nemlig ikke betale dyrt for aktive forvaltere, der køber og sælger.

Find en plovmand i dit forbrug

Tilbage til de 500 kroner. Det kan måske lyde af meget at skulle finde i budgettet hver måned, men for de fleste af os er det faktisk muligt. Til det kan du bruge Pernille Wahlgrens Lev-og-tænk-enkelt-filosofi.
- I korte træk går den ud på kun at købe det, du har behov for, og se sit liv efter i sømmene. Hvis det roder på et område, roder det oftest også på andre. Så hvis du har noget dyr gæld eller dyre abonnementsordninger, så få styr på det. Ryd også op rent fysisk. Sælg de ting, du ikke har brug for længere. Jeg sælger selv for omkring 20.000 kroner om året, og det har jeg gjort de sidste 20 år. Når børnene får en ny cykel eller autosæde, så sælger jeg det gamle. På den måde finder man hurtigt nogle penge, siger hun og understreger at den bæredygtige tankegang hjælper det på vej.
- Det er blevet lettere igennem årene, fordi jeg er blevet mere miljøbevidst. Hvis jeg kan undvære den trøje, der bliver produceret i Kina, så sparer jeg miljøet for noget, og jeg sparer penge. Hvis jeg går ud og spiser, så deler jeg ofte en brunch med min kæreste, og mine børn deler. Så køber vi mere, hvis vi kan spise mere, men vi undgår at smide mad ud. Vi lever generelt bæredygtigt, og det giver faktisk rigtig meget i pengekassen. Og når du har overskud på finanserne, så får du ro i sindet, siger Pernille Wahlgren.

Få pengene til at arbejde for dig

Dét på trods, kan man sagtens se Pernille Wahlgren med en dyr taske eller på en af Københavns fine restauranter. Det handler nemlig ikke om at fravælge alt og leve asketisk. Men du skal mærke efter, hvad der gør dig glad og giver dig noget. Så sælg den dyre taske, når du er træt af den.
Man kan så spørge, hvorfor man ikke bare kan nøjes med at lægge de 500 kroner til side hver måned og spare op i stedet for at skulle sætte sig ind i aktier og investering. Det er der faktisk gode grunde til.
- På en bankopsparing får du minusrenter, hvis du har mange penge, og ellers bare ingen renter. Men hvis du investerer dine penge, og det er lettere end nogensinde før på grund af såkaldte indeksfonde og den digitale verden, så fordobler du dine penge efter i snit otte år. Så det er dumt ikke at gøre det. Og hvis du kan finde pengene i besparelse på dit forbrug, så skaber det så utroligt meget selvtillid. Der er rigtig mange, der siger, at »investering og aktier er ikke noget for mig«. Men det er noget for de fleste – og du skal tage din økonomi seriøst, siger Pernille Wahlgren.
Men er det besværet værd, hvis man kun kan afsætte 500 kroner om måneden?
- Det amerikanske indeks har i snit givet 11 procent om året, så længe man har kunnet måle det. Det danske giver omkring syv procent. Hvorfor skal det kun være de rigeste, der tjener penge på det?, spørger Pernille Wahlgren.
Med andre ord: dine 500 kroner om måneden kan blive til 400.000 kroner før skat i løbet af 25 år, hvis du i snit får syv procent i rente og hele tiden reinvesterer udbyttet. Hvis du gemmer dem i madrassen, ender du med 150.000 kroner.

 • Miniguide: Sådan kommer du i gang med at investere

  Det kan være en god idé at søge viden på nettet eller melde sig ind i en af de mange facebookgrupper for investeringsinteresserede. For eksempel Pernille Wahlgrens gruppe Lev & tænk enkelt - Invester dine penge. Det er også en god idé at snakke med folk, man kender: hvad gør de?

  Handelsplatform

  Det første, du skal gøre, er at finde en handelsplatform. Det kan enten være din egen bank eller en investeringsbank på nettet. Som oftest er de specialiserede og netbaserede investeringsbanker billigst - og det kan godt betale sig på sigt.

  Depot

  For at du kan åbne et depot, skal du udfylde en række formularer, og nogle steder indsende pasoplysninger og fotos. Det kan virke omstændigt, men det er ikke svært.

  Nu skal du overføre penge

  Der er forskel på minimumsbeløbet. Nogle steder er det 200 kroner, andre steder er det 1.000 kroner.

  Vælg en aktie eller fond

  Nu kan du starte med at købe en aktie. Du finder aktien ved at indtaste dens navn i søgefeltet på handelsplatformen og kan søge på for eksempel bæredygtige virksomheder.

   

  Tillykke. Nu kan du kalde dig investor.

Pernilles syv bedste tip til investering

Tænk langsigtet – historisk fordobler aktier sig hvert 8. til 10. år. Alt under fem år er spekulation.

Investér regelmæssigt, køb og behold. Køb aldrig en masse aktier på én gang. Du risikerer at købe, mens de er dyrest. Fordel i stedet dine indkøb over en længere periode.

Spred din risiko til forskellige sektorer og senere verdensdele - så er du mindre sårbar overfor svingninger.

Investér ikke for lånte penge - hvis du derimod investerer med penge, du har fundet i dit »overforbrug«, har du intet at miste. Så er du en sikker vinder på aktiemarkedet.

Husk skatten - jo flere aktier, jo vigtigere bliver skatten. Men start med at komme i gang - så er der tid til at sætte sig ind i skattereglerne senere.

Investér kun i noget, som du forstår, og lær af dine fejl. Du kommer til at købe gode og mindre gode aktier - det vigtige er, at du kommer i gang, og at det bliver en sjov rejse.

Sælg aldrig, når markedet er faldet helt vildt. Du skal have is i maven. Behold dem, så skal de nok komme op igen, de fleste aktier stiger over tid.

 

Kilde: Investér i livet - køb aktier og bliv rig fri af Pernille Wahlgren og Jane Bækgaard