Gå til sidens indhold

Lad tiden gøre dig rig

Kirstine Højen er nyuddannet cand.scient.bibl. og i sit første job. Udsigten til pension i 70’erne har fået hende til at investere et lille beløb hver måned, der forhåbentlig giver hende økonomisk frihed til selv at vælge, hvor længe hun vil arbejde.

Arkivfoto

Tekst Sabrine Mønsted

Hvorfor har du valgt at investere?
- Jeg er 26 år og kunne godt se, at jeg har et meget langt arbejdsliv foran mig. Jeg har lyst til selv at have friheden til at vælge, om jeg vil arbejde eller gå på pension om 40 år, selvom der måske ikke er folkepension. Det er også lidt en »kvindekamp« for mig at se at få kvinder til at investere, da mænd generelt tjener langt størstedelen af pengene på aktiemarkedet, hvilket jo ikke er fair, men det kræver jo så, at vi kvinder kommer på banen.

Hvordan investerer du?
- Der er mange måder at investere på. Min strategi er, at tid slår markedet. Jeg er 26 år og har god tid, før jeg skal bruge pengene. Jeg investerer ikke så meget, 600 kroner om måneden, så det er penge, jeg kan tåle at tabe. Jeg har valgt en online investeringsplatform. Der er også mulighed for at investere hos eller igennem bankerne, men jeg vil gerne placere mine penge hos en uafhængig virksomhed. På platformen Nordinvest kan du vælge den investeringsstrategi, der passer dig. Jeg har valgt Dollar-Cost Averaging, hvor du investerer ét bestemt beløb på et bestemt tidspunkt hver måned i bestemte aktier og obligationer. Jeg har valgt C-indeks 25, der er de 25 bedst sælgende aktier på det tidspunkt.
Jeg har venner, der derimod laver spekulationer, hvor de investerer høje beløb og sælger hurtigt, men det er slet ikke mig, jeg går med livrem og seler. Derfor har jeg også valgt at købe obligationer, der generelt er mere sikre, da de er langtidsinvestering.

Hvor meget er du selv inde over investeringerne?
- Ikke meget. Jeg har selv valgt én aktie i forlaget Gyldendal, fordi jeg gerne ville være aktionær i Gyldendal, men ellers ikke.

Hvordan fik du idéen?
- Jeg kan godt lide tanken om passiv indkomst, og Financial Independence, Retire Early er en ny global trend. Jeg elsker mit arbejde, men har gjort mig tanker, om jeg stadig kan arbejde, når jeg er 70-75 år, så for mig er det et ansvar at få friheden til selv at vælge. Fra idéen tog det mig et års tilløb, hvor jeg satte mig ind i at investere.

Hvordan lærte du at investere?
- Jeg har læst bøger og hørt podcast og snakket med venner, der gjorde det. Firmaet Ophelia Invest har jeg også brugt. De arbejder på at få flere kvinder til at interessere sig for at investere og for at investering bliver nemmere og mere tilgængeligt, så alle kan være med, også med små beløb.

Har folkebiblioteker en rolle i at vise os vejen?
- Ja. Jeg har eksempelvis booket firmaet Ophelia Invest til at holde oplæg i efteråret på biblioteket i Frederikshavn om at komme i gang med at investere. Ligesom vi underviser i »dine rettigheder som lejer«, så skal vi undervise i »at investere i aktier«.

Tre gode råd

• Tag ansvar for din pension, selvom du er ung

• Sæt dig ind i det grundlæggende om at investere, der er masser af gode bøger på biblioteket

• Find ud af, hvilken profil du har det godt med (højt spil eller livrem og seler).