Gå til sidens indhold

Mit arbejdsliv under Coronanedlukningen: Vi eksperimenterer med mere hjemmearbejde

Hvordan blev KI’ernes arbejdsliv påvirket af nedlukningen af Danmark på grund af Covid-19? Perspektiv har spurgt fire privatansatte, hvordan deres arbejdsliv blev påvirket, og billedet er meget forskelligt. Læs med her, hvor Perspektiv taler med Sarah Udsen fra DR.

Salget af klip fra DR’s arkiver er kommet i gang igen efter nedlukningen af Danmark, fordi tv- og filmproduktioner igen er i gang. Cand.scient.bibl. Sarah Udsen er tovholder i DR Arkivsalg. Foto Gitte Sofie Hansen

Tekst Sabrine Mønsted

Produktionen af film og tv-programmer blev sat i stå, da Danmark lukkede ned. DR Arkivsalg fik færre forespørgsler på klip, der skulle hentes i de digitale arkiver, til gengæld skulle alt findes hjemmefra. Tovholder Sarah Udsen og hendes tre kolleger eksperimenterer nu med mere hjemmearbejde.

Hvad betød det for dig og din arbejdsplads, da Danmark lukkede ned i foråret?
- Fra den ene dag til anden skulle vi arbejde hjemme. Vi er et lille team på fire og vores ledelse besluttede allerede fra dag ét, at vi skulle holde møder på Teams to gange om dagen, klokken 10 og 14.30. Om morgenen koordinerede vi opgaverne, og om eftermiddagen kunne vi sparre fagligt om spørgsmål, der var opstået. Det gjorde, at vi også holdt den sociale kontakt og fik skabt en ramme for hverdagen.

Hvad betød Coronaen for jeres opgaver i DR?
- En stor del af produktionen af film og tv gik i stå både i Danmark og i udlandet, så vi fik færre forespørgsler end normalt, men fik dog stadig en del fra private og medvirkende, så mængden af arbejde passede med, at der også var nogle, der var udfordret med at passe børn samtidig med arbejdet.

Hvad er det generelt for forespørgsler, I får?
- Det er meget bredt. Det kan være til en dokumentarfilm om Scandinavian Star, hvor de skal bruge klip fra katastrofen og det efterfølgende sagsforløb. Det kan være en spillefilm, hvor de skal bruge et klip fra DR fra en bestemt tidsperiode til at køre i baggrunden af en scene. Det kan være museer, der skal bruge klip til en udstilling. Der er også mange udenlandske produktioner, der skal bruge danske tv-klip, især Tyskland elsker kongestof og laver ofte noget med det danske kongehus.

Fik I arkivanmodninger relateret til Corona?
- Nej, det har mere været DR’s interne researchteam, der leverede til den interne nyhedsdækning, for eksempel klip fra pressemøder eller den spanske syge til perspektivering om epidemier og så videre.

Hvordan gik det med at finde alt i arkiverne hjemmefra?
- Vi kan tilgå alt hjemmefra, og det meste af DR’s arkiver er digitaliseret, så det har kun været et enkelt foto, som min kollega skulle finde fysisk; der måtte vente, til vi var tilbage.

Hvad tager I med jer af nye erfaringer?
- Jeg fik øjnene op for, hvor godt hjemmearbejde fungerer, man sparer transporttiden, og der er en anden fordybelse og frihed. Så vi har besluttet at eksperimentere med at bruge det mere i en periode og så evaluere det. Vi brugte det ikke så meget tidligere, da vi er et forholdsvist nyt team og har haft brug for at få en fælles faglig identitet. Der er også forskelige holdninger til, hvor rart man synes, det er, så nu afprøver vi det, så vi får en blanding af hjemmearbejde og fællesskab på kontoret. Som tovholder er det vigtigt at være på kontoret samtidig med de andre, fordi der er faglige samtaler, som opstår spontant hen over skrivebordet.

Hvad er din rolle som tovholder?
- Jeg skal sikre, at vi holder os inden for reglerne, både de lovgivningsmæssige i forhold til ophavsret, men også i forhold til de etiske og brandingmæssige rammer i DR, om hvordan DR må blive brugt og i hvilke sammenhænge. Vi vender det i fællesskab, når vi er i tvivl.

Hvad kan det handle om?
- Som public service-institution må vi for eksempel ikke sælge DR-indhold til brug i en politisk kontekst eller i reklameøjemed, og vi må ikke blive spændt for en vogn, selvom det egentlig kan være et sympatisk formål, for eksempel kan Børns Vilkår ikke bare bruge Kaj og Andrea-klip i en kampagne. Vi må ikke være konkurrenceforvridende, så alle skal betale, og arkivklip fra DR koster det samme som klip fra kommercielle tv-stationer.

DR Arkivsalg

 

DR Arkivsalg administrerer salg af klip og fotos fra DR’s arkiver, når for eksempel produktionsselskaber eller kulturorganisationer skal bruge noget fra en DR-produktion til professionelt brug. Medvirkende kan også købe kopier af produktioner, de selv optræder i, hos DR Arkivsalg.