Gå til sidens indhold

Nyt job: Jobskifte midt i Corona-nedlukning

Andreas Brix er ny i job.

- Vi vil gerne have koblet læselyst til hele familien, så man for eksempel læser sammen, læser højt for hinanden, læser om samme emne og så videre. Vi ved, »mor« spiller en stor rolle for børns læsning, og jeg vil også gerne have »far« på banen, fortæller Andreas Brix. Foto Privat

Tekst Sabrine Mønsted

Navn: Andreas Brix
Stilling: Børne- og ungebibliotekar ved Slagelse Bibliotekerne fra 1. marts 2020
Uddannelse: Cand.scient.bibl., 2008
Tidligere: 13 år i Københavns Kommunes Biblioteker, senest ti år på Sundby Bibliotek som børne- og ungebibliotekar
Alder: 38 år

Du startede nyt job 1. marts, og Danmark lukkede ned 11. marts. Hvordan har det været at skifte job midt i Corona-nedlukningen?
- Det har været svært. Den første halvanden uge mødte jeg mine nye kolleger og nåede at lave en lang liste med opgaver og projekter, som jeg skulle i gang med. Og så blev vi sendt hjem. Jeg var lidt i ingenmandsland. Jeg havde ikke nået at lære mine nye kolleger at kende, og mine projekter blev sat på standby. Jeg manglede lidt ejerskabsfornemmelsen. Desuden havde jeg to små børn hjemme, så min kone og jeg skiftedes til at arbejde enten formiddag eller eftermiddag. Jeg fandt ud af, at hjemmearbejde ikke er mig, jeg trives klart bedst med at arbejde på biblioteket. Men efterhånden fik vi gang i online-møder og mødtes i en have til møde, og der kom mere arbejdsro derhjemme, da institutionerne åbnede igen.

Hvordan er situationen så hos jer nu (start juni)?
- Vi skiftes til at møde ind på udlånsvagter, og det er skønt at møde kollegerne og komme rigtigt i gang med arbejdet. Vi kører stadig efter nødskema, men min arbejdsglæde er allerede steget flere hundrede procent.

Hvad er dine opgaver som børne- og ungebibliotekar?
- Jeg skal arbejde med børn og unge på mange områder. For eksempel digital dannelse med undervisning i kildekritik og informationssøgning og projekter omkring læselyst. Vi skal blandt andet etablere et kombi-bibliotek på en skole, hvor jeg ser gode muligheder for at afprøve læselystprojekter, som vi efterfølgende kan udbrede til andre af kommunens skoler. Vi vil gerne have koblet læselyst til hele familien, så man for eksempel læser sammen, læser højt for hinanden, læser om samme emne og så videre. Vi ved, »mor« spiller en stor rolle for børns læsning, og jeg vil også gerne have »far« på banen. Min opgave som kontaktperson til skolen er at finde ud af, hvilke systemer der skal bruges, og hvordan vi konkret skal samarbejde.
Desuden skal jeg løbende være med til at arrangere events, såsom Børnefilmfestival og »De dødes nat« til Halloween – hvor jeg er blevet lovet, at jeg må klæde mig ud ;-)

Hvorfor søgte du jobbet i Slagelse?
- Af to grunde. Den ene var rent geografisk. Jeg og min familie er flyttet til Sorø, så der var lang transport til København. Den anden er, at jeg ikke var enig i den bibliotekspolitik, der blev ført i København, som jeg mener, er for topstyret og centraliseret. Der går meget tid til centrale projekter, hvilket ikke efterlader tid til de lokale initiativer. Der var generelt også for lidt medarbejderindflydelse, for eksempel i forhold til materialeplejepolitikken (kassation), hvor den lokale faglige vurdering må vige for generelle retningslinjer. Det gør opgaverne for skemalagte, og udgangspunktet bliver statistik i stedet for mennesker.

Hvordan er din oplevelse af Slagelse Bibliotekerne?
- Jeg oplever større medindflydelse og kortere vej til ledelsen. Der virker også som om, at der er flere ressourcer til de idéer, man kommer med som medarbejder.