Gå til sidens indhold

Klogere til næste krise

Lektor på Informationsstudier på Københavns Universitet Henrik Jochumsen havde gerne set, at bibliotekerne havde spillet en mere offensiv rolle, da Coronakrisen var på sit højeste, for at tydeliggøre deres værdi i lokalsamfundet.

Portræt af lektor på Institut for Kommunikation på Københavns Universitet Henrik Jochumsen
- Bibliotekerne er et godt sted at tage debatten om konsekvenserne af en krise, der for eksempel kan sætte mange af vores normale borgerrettigheder ud af spil og ændre den demokratiske ramme. Midlertidige tiltag under en krise må ikke bliver permanente, siger lektor på KU Henrik Jochumsen. Arkivfoto Simon Klein-Knudsen

Tekst Sabrine Mønsted

Bibliotekerne kan lære noget af krisen, mener lektor på KU Henrik Jochumsen. Selvom han ikke ønsker at lyde bagklog, fordi krisen kom bag på alle, så kunne bibliotekerne havde brugt krisen til at få genfortalt deres betydning, mener han. 
- Bibliotekerne og bibliotekarerne har stor troværdighed, og er som institution tryghedsskabende. I kriser kan bibliotekerne helt generelt understøtte følelsen af sikkerhed og sammenhængskraft. I den specifikke pandemi har det ikke været muligt for biblioteket at være mødested, men de kunne i stedet været kommet ud, siger Henrik Jochumsen. 

- Bibliotekernes indsats under krisen har været forskellig, nogle har udleveret bogposer, og mange har skruet op for den digitale formidling, men i USA har bibliotekerne eksempelvis været en central partner i mange lokalsamfund i forhold til at tjekke op på samfundets ældre og hjemløse og sikre, at de var veloplyste om virussen, siger Henrik Jochumsen, der erkender, at biblioteker i USA generelt har en mere »praktisk« samfundsmæssig rolle. 

Mange danske kommuner valgte da også at sende bibliotekets medarbejdere ud i praktiske funktioner i skoler og daginstitutioner, men det, mener Henrik Jochumsen, er ikke den bedst mulige udnyttelse af det særlige, biblioteker kan yde for samfundet i en krise. 

- Public service bliver ekstra væsentligt under en krise, og troværdige institutioner som for eksempel Danmarks Radio får fornyet betydning, og bibliotekerne kunne også have indtaget en mere betydende og offensiv rolle, siger Henrik Jochumsen, der gerne ser erfaringerne fra bibliotekerne samlet, så der fremadrettet kan være idéer til at udnytte det helt særlige, biblioteker kan i krisesituationer.