Gå til sidens indhold

Copenhagen Fablab printer værnemidler

Op mod 7.000 hjemmeprintede visirer bliver hver dag sendt ud til sundhedspersonale i hele Danmark fra netværket MakersModCorona.dk. Kommandocentralen er Copenhagen Fablab i Valby Kulturhus, og manden med overblikket er bibliotekar Rasmus Fangel Vestergaard.

Rasmus Fangel Vestergaard pakker bokse med visirer i en ladcykel
Copenhagen Fablab leverer kun til professionelt sundhedspersonale, der selv skal samle visirerne og spritte dem af før brug. Foto Simon Klein-Knudsen

Tekst Sabrine Mønsted

Mandag morgen klokken syv lå 6.000 visirbøjler i plastik i alle regnbuens farver foran FabLab’et i Valby, da bibliotekar Rasmus Fangel Vestergaard mødte ind. De er fra privatpersoner, der i weekenden har ladet deres 3D-printere arbejde for et højere formål – at beskytte sundhedspersonalet i Danmark med hjemmelavede visirer.
Manglen på værnemidler i sundhedssektoren under Coronakrisen har fået kreativiteten og hjælpsomheden i gang overalt. I Danmark er netværket MakersModCorona.dk - en gruppe af private og små private og offentlige virksomheder og organisationer - vokset frem. Københavns Kommunes FabLab i Valby er med.

Opringning fra Riget

- Tanken om at producere værnemidler opstod allerede, da Coronakrisen tog fart i Sydeuropa i starten af året, vi fik opfordringer fra brugerne, og vi er med i et netværk af makerspaces over hele verden, der havde de samme idéer. Så da vi fik en opringning fra Rigshospitalet, var der ikke langt til handling – vi omstillede værkstedet til produktion, siger Rasmus Fangel Vestergaard, leder af Copenhagen FabLab i Valby Kulturhus og Værkstedshallerne, der under normale omstændigheder fungerer som et åbent, tilgængeligt værksted med digitalt værktøj som 3D-printere for alle borgere.
Den første produktion af hjemmeprintede visirer blev leveret til et operationsafsnit på Rigshospitalet, men der har vist sig et stort behov i hele sundhedssektoren. Copenhagen FabLab er blevet omdrejningspunkt og kommandocentral for en masseproduktion, der blandt andet foregår i private hjem, på skoler, og hvor der ellers er 3D-printere. Rasmus Fangel Vestergaard står for al logistik og modtager bestillingerne, som en styregruppe med sundhedsfagligt personale er med til at godkende, fra sundhedssektoren, mens det er frivillige over hele landet, der printer bøjlerne til visirerne, og igen andre frivillige, der pakker dem i Valby, hvor de har sat pakkestationer og håndvaske op udenfor.
- Vi måtte fælde en hæk for at få plads til det hele, siger Rasmus Fangel Vestergaard. De printede plastikbøjler pakkes sammen med to stykker folie og et stykke elastik, og hver dag sender de op mod 7.000 visirer af sted med Post Nord, der gratis bringer det ud.

Piratnetværk

- Og det er fantastisk at opleve den hjælpsomhed og frivillighed, der er i samfundet, med flere frivillige, end vi har brug, siger Rasmus Fangel Vestergaard. Et andet eksempel er Bauhaus, der ringede for at høre, om vi havde brug for papkasser, og da vi løb tør for elastik en dag, skrev vi det ud på Facebook. Om eftermiddagen havde vi halvanden kilometer bukseelastik, fordi en masse små private syskrin var blevet åbnet. Man bliver jo glad, siger Rasmus Fangel Vestergaard, der kalder MakersModCorona.dk for et piratnetværk, hvor man finder nye løsninger i fællesskab og udvikler henad vejen.
- Der er en høj specialviden blandt »hobbyisterne«. Vi er på den tiende model af visirbøjlen, fordi den hele tiden bliver forbedret. Vi kan hurtigt dele den nye kode, og det er også derfor, vi så hurtigt har kunnet levere værnemidler. Det tager længere tid for en stor produktionsvirksomhed at omstille sig, siger Rasmus Fangel Vestergaard, der dog hver dag håber, at den private produktion bliver overflødig, både fordi krisen løjer af, men også, fordi det, alt andet lige, er bedre, at almindelige produktionsvirksomheder producerer og tjener penge på det, men faktum er, at der stadig mangler værnemidler. Selv Thulebasen i Grønland sendte en anmodning og har fået visirer tilsendt af Copenhagen FabLab.

Hvad er Copenhagen Fablab?

Copenhagen Fablab er et åbent værksted for alle på samme måde som et bibliotek. Man kan lave alt fra små dimser til møbler på de digitale værktøjer som 3D-printere, træ-fræsere og metalværktøjer. Værkstedet er en del af Københavns Kommunes fritidstilbud og består af to værksteder, Copenhagen Fablab -Valby Kulturhus og Copenhagen Fablab -Værkstedshallerne. Det er Værkstedshallerne, der ligger hus til coronaindsatsen.