Gå til sidens indhold

”En rigtig person i en digital verden”

Bibliotekarer, informationsspecialister og kulturformidlere var i starten af marts samlet i København til Forbundet Kultur og Informations konference Digital humanist. For dem er der brug for i en teknologisk verden.

Bibliotekarer, informationsspecialister og kulturformidlere i København til Forbundet Kultur og Informations konference Digital humanist
Bibliotekarer, informationsspecialister og kulturformidlere til forbundets konference Digital humanist. Foto Gitte Sofie Hansen

Tekst Sabrine Mønsted

Mangler regler og normer

- Vi er nødt til at være kritiske og konstruktive på samme tid i forhold til det digitale, sagde Camilla Mehlsen, lektor på Center for Boblestudier på Københavns Universitet, i en samtale med journalist og teknologiekspert Nikolaj Sonne.
- Vi mangler for eksempel stadig fælles normer og regler i den digitale verden, og det udfordrer vores demokratier, sagde hun.
Et eksempel er deep fake-videoer, der er manipuleret ved eksempelvis, at et ansigt sættes på en andens krop. Tidligere var det svært at manipulere videoer på nettet. I dag er det noget, alle kan gøre ret overbevisende, og desuden nemt sprede videoerne med store konsekvenser. Politikeren Nancy Pelosi fik eksempelvis manipuleret en video på Facebook, hvor lyden var sat en anelse ned i tempo, så hun lød snøvlende og halvfuld. Den slags fremmer ikke en politisk karriere.
Facebook har meldt ud, at de vil fjerne deep fake-videoer, når de bliver opmærksomme på dem, men det sociale medie vil ikke fjerne videoer, der blot er »lidt« manipuleret, som den i stil med Nancy Pelosis.
- På den måde rammesætter de sociale platforme både vores relationer og demokratiet, siger Camilla Mehlsen, der kalder sig selv for kritisk teknologioptimist. Hun ser mange gevinster ved det digitale, men mener samtidig, at vi skal være bevidste om algoritmer, forretningsmodeller, manipulation, og så videre, hvilket kan være svært at forlange af almindelige borgere. Digitale humanister kan derfor være dem, der kan hjælpe andre til en forståelse af, hvordan den digitale verden fungerer, mener hun. I maj udkommer hendes bog Homo Futura, der beskriver syv kompetencer, hun mener, er afgørende i en digital tid, men som er under hårdt pres; for eksempel vores koncentration, kritiske tænkning og kreativitet.

Digital fornuft

Digital fornuft var overskriften på oplægget fra Katrine Emme Thielke, der har 15 års erfaring med at arbejde med digitale løsninger for tech-virksomheder i rådgivningsbureauet Advice. I dag er hun selvstædig rådgiver og underviser på Københavns Universitet.
- Digital fornuft er, når vi ikke automatisk besvarer problemer med en digital løsning. Og når vi ikke taler om, hvad man »kan« med teknologien, men hvad vi »skal« med det, sagde Katrine Emme Thielke, der mener, at vi som samfund stadig har en teknologibegejstring, hvor det digitale for ofte bliver den hellige gral, og hvor man ikke stiller spørgsmålstegn ved, om en digital løsning er det rigtige.
- Jeg har selv været med til at lave masser af unødvendige, dyre digitale løsninger i god tro gennem mine 15 år i branchen. Det er derfor, jeg i dag er blevet det, jeg kalder »digital fornuftig«, sagde Katrine Emme Thielke, der også ser sig selv som digital humanist.
- Når jeg er sammen med humanister, er jeg nørden, der kan forklare it-teknologierne, og sammen med it-folk er jeg den bløde, procesorienterede humanist – voila! – en digital humanist.

Portræt af Martin Læssøe Lind, bibliotekar på Frederikssund Bibliotek

Martin Læssøe Lind, Bibliotekar på Frederikssund Bibliotek

Hvad er en digital humanist for dig?
- En rigtig person i en digital verden. Én, der kan guide dig gennem labyrinter. For mit vedkommende er det at vejlede og guide studerende til bøger og kilder på byens gymnasiale og videregående uddannelser – grundlæggende informationssøgning og kildekritik. Jeg sætter en stor ære i for eksempel at få dem til at bruge andet end Google.

Ser du dig selv som digital humanist?
- Jeg tænkte over det her til morgen på vej til konferencen, og ja, det gør jeg. Jeg spekulerer meget over, hvad fremtiden bringer som folkebibliotekar, og jeg kan godt være i tvivl, om jeg kan gå på pension fra et job som bibliotekar, men jeg er helt sikker på, at jeg kan gå på pension som digital humanist. Hvis bibliotekarrollen overlever i det lange løb, er det, fordi vi er rigtige mennesker i et digitalt samfund, hvor mange mennesker, ikke kun ældre, har brug for hjælp til at navigere.

 

Portræt af Louise Skovgaard Johansen, vikar som forskningsbibliotekar på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Louise Skovgaard Johansen, vikar som forskningsbibliotekar på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Hvad er en digital humanist?
- En person, der ved noget om både den digitale og teknologiske udvikling og om menneskers behov og kan koble de to ting.

Ser du dig selv som digital humanist?
- Ja, som informationsspecialist og bibliotekar er jeg netop god til at bygge bro imellem teknologier og brugere. Det er noget af det, der ligger i mit arbejde.

Hvad er dine opgaver for eksempel?
- Jeg laver blandt andet forskningsregistrering, hvor jeg skal kende systemerne så godt, at jeg kan lære forskerne at bruge dem og få dem til at se dem som mere end bare kontrol og ekstraarbejde. Det er universelt som bibliotekar. Jeg har også været på et børnebibliotek, og her skal du have viden om de digitale værktøjer, børn og unge bruger, og både kunne formidle dem og formidle gennem dem.