Gå til sidens indhold

Nyt job: Ingen siger, »sådan plejer vi at gøre«

Denne udgave af Perspektivs "Ny i job" er Liv Nielsen Nørup.

Liv Nielsen Nørup har fået nyt job i Nota
Foto Privat

Tekst Sabrine Mønsted

Navn: Liv Nielsen Nørup
Stilling: Bibliotekar Nota (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder) fra 1. januar 2020
Uddannelse: Cand.scient.bibl., 2019
Tidligere: Studiejob på Det Kgl. Bibliotek og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Alder: 36 år

Hvorfor søgte du jobbet i Nota?
- Af flere grunde. Nota laver et vigtigt arbejde ved at levere bøger til mennesker, der ikke kan læse trykte bøger. Jeg havde selv en blind morfar og har flere venner, der er synshandicappede, så jeg ved, hvor meget det betyder at have materialerne til rådighed for eksempel i forhold til at kunne tage en uddannelse. En anden årsag til at jeg faktisk allerede under min uddannelse overvejede at søge job ved Nota, var den grundlæggende idealisme og humanisme, der er i bibliotekets opgaver. Der er en fælles kerneopgave, som man som medarbejder brænder for at løse, selv om man er i forskellige dele af institutionen. Og sidst kan jeg lide de opgaver, der var i stillingen.

Hvilke opgaver har du?
- De er meget forskellige. Jeg besvarer lånerhenvendelser på telefon og mail om konkrete bøger eller emner. Så er jeg med i en arbejdsgruppe, hvor vi laver fire årlige forfatterarrangementer fordelt i hele landet fortrinsvis for Notas brugere, men ofte i samarbejde med andre biblioteker. En større opgave bliver også katalogisering, hvor jeg skal give alle vores nye materialer metadata i systemet, så det kan findes af brugerne og os selv. Desuden er vi alle med til at udvælge materiale.

Hvad bruger du af kompetencer fra din uddannelse?
- Jeg bruger mine informationssøgningskompetencer, fordi vi søger i mange databaser. Og jeg bruger mine kommunikations- og formidlingskompetencer. Når jeg for eksempel får vage forespørgsler om materialer, er det fedt at kunne finde svarene alligevel. Jeg er i kontakt med mange forskellige mennesker, så det er godt at have evnen til at kunne gå i dialog og omstille sig.

Hvad er det mest udfordrende?
- Jeg er nyuddannet, så alt er nyt, men det er en god arbejdsplads, hvor vi er mange nyansatte, fordi Nota i oktober 2019 flyttede til Nakskov fra København. Så der er en pionerånd og en stemning af, at vi sammen skal bygge noget op. Ingen siger, sådan plejer vi at gøre. Vi skal sammen finde ud af, hvordan vi bedst samarbejder, fordeler arbejdet og rollerne. Det er spændende at være med til.

Er du også flyttet til Nakskov?
- Ja, den beslutning tog jeg, da jeg søgte jobbet. Det er umuligt at pendle fra København, det tager tre timer med tog hver vej. Jeg ville rigtig gerne det her job, og Lolland er et dejligt sted med smuk natur, så jeg så det som en mulighed for at prøve noget nyt.

Hvad er det bedste ved jobbet?
- Jeg kan lide mine opgaver, og jeg lærer de håndværksmæssige ting om, hvordan et bibliotek fungerer. Jobbet er præget af detektivarbejde, der kendetegner meget biblioteksarbejde. Desuden er det en dejlig arbejdsplads, hvor alle brænder for det, de laver. Jeg føler også, at der er gode muligheder for at byde ind, hvis man har andre interesseområder.