Tekst Laura Kjestrup Nielsen
Inspiration er en god ting. Det traditionsrige svenske politikarrangement Almedalsveckan på øen Gotland gav for snart ti år siden inspiration til at skabe Folkemødet på Bornholm. Og få år efter gav netop Folkemødet komponisten, forfatteren og iværksætteren Evanthore Vestergaard idéen til at skabe en kulturel pendant. Kulturmødet var født, og det første kulturmøde fandt sted på Mors i Limfjorden i 2013. Men hvorfor lige på Mors?
- Idéen var at finde et sted uden for de store byer. Et sted, som folk aktivt ville vælge at tage til. Så da Morsø Kommune bakkede meget aktivt op om idéen, blev det Mors, fortæller Trine Bang, der er direktør for Kulturmødet Mors.
En særlig stemning
Hun blev ansat for et par år siden, da kulturmødet havde vokset sig så stort, at der var behov for en mere fast tilrettelagt organisering og afvikling af begivenheden. I august 2019 trak kulturmødet hele 26.000 mennesker til Nykøbing Mors, og Trine Bang regner ikke med, at denne foreløbige besøgsrekord får lov at hvile i fred.
- Vi skal vokse, men vi skal ikke vokse uhæmmet. Vi skal have kvaliteten som udgangspunkt, og kulturmødet skal stadig være nærværende og autentisk. Et sted for samtaler frem for taler, siger Trine Bang.
For nærværet og en »nede på jorden«-stemning er ifølge direktøren en væsentlig del af kulturmødets DNA. Og netop her spiller Mors og øens indbyggere en særlig rolle. For selv om idéen til kulturmødet ikke er opstået lokalt, så har morsingboerne omfavnet arrangementet. Mange deltager som frivillige på kulturmødet, og flere lægger hus eller have til for eksempel koncerter og udstillinger.
Det giver en helt særlig stemning, som man simpelthen bare skal komme til Mors for at opleve.
Trine Bang
Import fra hovedstaden
Kulturmødet blev i 2019 præsenteret under overskriften Culture Matters, og den samme overskrift går igen i 2020 og 2021. Både den engelske ordlyd og det faktum, at kulturmødet oplever stigende interesse fra politiske såvel som kulturelle spidser fra hovedstaden, har givet anledning til kritik.
I Kristeligt Dagblad har teologiprofessor Viggo Mortensen og samfundsforsker Michael Böss givet udtryk for, at kulturmødet er blevet for professionaliseret og er på vej til at miste sin identitet og lokale forankring.
Trine Bang deler ikke deres bekymring:
- Vores brugerundersøgelse fra 2019 viser, at 50 procent af deltagerne er lokale fra Mors og området omkring øen. Folk kommer, fordi de er nysgerrige på programmet, og de har måske planlagt at høre et bestemt foredrag, men får en masse ekstra med hjem, fordi de får lyst til at blive lidt.
Direktøren for kulturmødet lægger ikke skjul på, at hun arbejder med det mål, at kulturmødet skal være relevant for kulturfagfolk og kulturpolitikere fra hele landet såvel som for kulturinteresserede almindelige borgere.
- Så ja, vi inviterer da for eksempel moderatorer som Clement Kjersgaard fra København. Men vi har nu også mange jyske navne på programmet.
Ny inspiration med hjem
Kulturmødet er også et mødested, hvor folk, der på den ene eller anden måde arbejder med kunst og kultur, kan lade sig inspirere og udveksle erfaringer. På Mors mødes teaterfolk, musikmennesker, bibliotekarer, arkitekter, museumsformidlere, grafikere og mange andre grupper inden for den brede etiket »kunst og kultur« og har ifølge Trine Bang en unik mulighed for at dele viden og søsætte nye samarbejder på tværs.
Vita Andersen fra Aalborg Bibliotekerne er enig i, at en tur til Mors giver en vitaminindsprøjtning til både faglighed og netværk. Bibliotekaren, der deler navn med en landskendt forfatter, er projektleder for bibliotekernes deltagelse på kulturmødet, og hun har svært ved at få armene ned over arrangementet.
Man får en masse inspiration med hjem, man kan bruge i hverdagen. Det kan for eksempel være idéer til debatformater, til nye former for litteraturformidling, eller man oplever folk med noget på hjerte, det vil være oplagt at invitere til biblioteket.
Trine Bang
Hun oplever desuden, at publikum er meget glade for at besøge bibliotekernes telt på kulturmødet.
- Vi får rigtig mange positive tilkendegivelser og har en lind strøm af folk, der kommer til vores arrangementer, men som også bare nyder at sætte sig ned og tage en pause i vores telt. Vi arbejder med det gode værtskab, og det er fedt at mærke, at folk føler sig godt tilpas hos os, siger Vita Andersen.
Men det er ikke kun andre kulturaktører og publikum, som bibliotekarerne møder på kulturmødet.
- Vi skaber også kontakt til journalister, og den synlighed, det giver i medierne, er også et vigtigt udbytte af bibliotekernes deltagelse, vurderer Vita Andersen.
Unges læsning i fokus
Kulturmødet har haft vokseværk siden fødslen, og det samme har bibliotekernes deltagelse og program på mødet.
- Vi lægger mange kræfter og ressourcer i det, og på de seneste kulturmøder har vi haft en rigtig god og central placering midt på pladsen tæt på madtelt og toiletter. Det er godt, for så ved man, at mange kommer forbi, siger Vita Andersen.
Bibliotekernes omfattende program på kulturmødet i 2019 bød blandt andet på litteraturbingo, poetry slam, billedlaboratorium for børn, et virtual reality-spil om fake news for de større børn samt en række forfattere, der læste højt i skumringstimen.
Desuden var bibliotekerne arrangør af en stor paneldebat med titlen »Skal fremtidens generationer læse?«. Og selvom programmet for bibliotekernes deltagelse på kulturmødet i 2020 endnu ikke er fastlagt, er Vita Andersen ret sikker på, at temaet omkring børn og unges læsevaner kommer til at fylde igen.
Det går i den forkerte retning med børn og unges læsning. Flere og flere forbinder udelukkende læsning med skolen, og vi vil jo gerne have, at de også læser i fritiden af ren og skær lyst. Det er en stor og vigtig opgave for os som bibliotekarer at gå forrest her.
Vita Andersen
De yngste generationer er også i kikkerten hos kulturmødets direktør Trine Bang, der i 2020 håber, at flere af de helt unge publikummer vil finde vej til Mors.
- Vi arbejder meget på at udvikle vores samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner, og vi vil gerne gøre vores program endnu mere relevant for unge, siger direktøren.
Gør politikerne klogere
På Mors har kulturmødet betydet, at kunst og kultur bliver prioriteret året rundt på de kommunale budgetter.
Spørgsmålet er, om kulturmødet også har fået kulturkronerne til at rulle fra hovedstaden og ud i andre af rigets kanter?
- Jeg kan ikke sige, at vi har været med til at skabe bestemte politiske beslutninger. Men det, at mange politikere kommer på kulturmødet, gør, at de bliver klogere på, hvad der rører sig inden for kunst og kultur. På den måde er vi bestemt med til at kvalificere den politiske debat, siger Trine Bang.
For Vita Andersen er det også centralt, at bibliotekerne på kulturmødet kommer i direkte kontakt med både politikere og embedsmænd.
- Det gør os synlige, og det er rigtig vigtigt, at vi får vist dem, hvad biblioteker kan og vil. Det giver os også mulighed for at gøre op med gamle fordomme, som der stadig eksisterer rester af rundt omkring.
Om kulturmødet
• Kulturmødet Mors styres af en organisation med udgangspunkt i Morsø Kommune og Region Nordjylland, der også står for den finansielle basis. Mødet støttes af offentlige og private fonde.
• Kulturmødet har som mål at være Danmarks samlingssted for samtalen om kunst og kultur ved at sætte scenen for videndeling, erfaringsudveksling og inspiration på tværs af brancher og skabe oplevelser, der gør kunsten nærværende.
• Kulturmødets program er opdelt i tre pinde: et samtaleprogram, et kunstprogram og et oplevelsesprogram.
• Samtaleprogrammet går tæt på aktuelle temaer i kulturdebatten med debatter, samtaler og spændende formidlingsformater. Kunstprogrammet præsenterer kunst indenfor genrerne scenekunst, billedkunst, litteratur, musik, film, arkitektur og design. Oplevelsesprogrammet skaber rammen om et væld af kulturelle arrangementer som fællessang, fællesmiddage, fortælleaftener, workshops og netværksfester.
• Bibliotekernes program på kulturmødet er støttet af bibliotekerne i Region Nordjylland og Midtjylland, Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information (tidligere BF).
• I 2020 håber Vita Andersen at få endnu flere biblioteksfolk i spil i debatter og samtaler på kulturmødet. Og har man gode idéer eller lyst til selv at deltage som bibliotekar på kulturmødet, må man gerne kontakte hende på vita.andersen@aalborg.dk.
• Næste kulturmøde på Mors finder sted den
20.-22. august 2020.
• Besøg kulturmødets hjemmeside.