Karin Dorthea Toft, cand.scient.bibl, drømte om at arbejde med kultur og formidling. Men fascinationen af at skabe adgang til viden har ført hende til medicinalvirksomheden Ferring, hvor det er kompetencer som analyse og struktur, der fylder i jobbet.
Tekst Anette Lerche
Det var et tilfælde, at Karin Dorthea Toft blev uddannet cand.scient.bibl. Hun tog til åbent hus på Biblioteksskolen for selskabets skyld, fordi en veninde overvejede uddannelsen.
- Men bagefter var det mig, der syntes, at den lød spændende på grund af bredden i uddannelsen, der går fra statistik og data til kulturformidling. Jeg er oprindeligt uddannet designteknolog, men min tanke var, at uddannelsen ville give mig mulighed for at bruge mine kreative evner inden for museer eller formidling af kultur.
Karin Dorthea Toft er 42 år. Hun arbejder som Regulatory Information Manager i pharmavirksomheden Ferring, der har base i Ørestaden omgivet af andre store domiciler i stål med blanke vinduer, der vender ud mod enten motorvejen eller metroen. Meget langt fra den bløde kultur, hun troede skulle blive hendes arbejdsmæssige udgangspunkt. Alligevel føler hun ikke, at hun har skiftet grundlæggende spor af den grund.
- Oprindeligt er jeg uddannet designteknolog, som er en uddannelse inden for mode- og tekstilbranchen, men jeg havde svært ved at leve med jobusikkerheden i den branche. Derfor tog jeg bibliotekaruddannelsen og var overbevist om, at det var inden for kultur og det kreative, at jeg på sigt skulle arbejde.
Uddannelsens første år gav indblik i informationssøgning og informationsarkitektur.
Det var en øjenåbner for mig, at man kan få adgang til viden via databaser med artikler og informationer om alt muligt. Jeg opdagede også en helt ny side af mig selv, hvor jeg havde evner til at tænke analytisk og logisk i stedet for kun kreativt.
Under studietiden valgte Karin Dorthea Toft fag fra både kultur- og informationsdelen, og studiejobbet hos Det Danske Filminstitut var også en kombination af den brede interesse, hvor hun arbejdede med databaser, informationssøgning og formidling i biblioteket.
- Jeg har altid været åben over for, hvor jeg skulle arbejde. For mig var det afgørende at skabe adgang til viden.
Efter studietiden arbejdede Karin Dorthea Toft i knap et år på et forskningsinstitut i Firenze i Italien. Opgaverne drejede sig om instituttets tidsskriftsamlinger, og forskningsfeltet var europæiske forhold inden for blandt andet historie og jura.
- Jeg lærte meget af det år. Ikke fagligt, for jeg havde mindre ansvar og svært ved at få indflydelse i forhold til, hvad jeg fik lov til på filminstituttet. Men jeg lærte meget om organisationer, hierarki, roller og kulturer, og den viden bruger jeg i mit nuværende job, hvor jeg samarbejder med folk fra alle dele af verden.
Efter året i Italien havde Karin Dorthea Toft svært ved at finde et job, selvom hun søgte bredt.
- Det var så frustrerende. Jeg ville jo gerne have nye udfordringer, og jeg kom til samtaler og fik god feedback. Men at ende som nummer to i en ansættelsesproces, giver jo ikke noget job.
Ledighedsperioden endte efter et års tid, da Karin Dorthea Toft blev ansat i en projektstilling på Det Informationsvidenskabelige Akademi, der var i gang med at gøre klar til flytningen til Københavns Universitet, og herefter blev hun ansat i et vikariat i Ferring, der fastansatte hende som Regulatory Information Manager. Hun arbejder med at indsamle data om Ferrings produkter, eksempelvis hvornår de er godkendte, hvornår de er kommet på markedet, hvornår en ansøgning er indsendt til en myndighed, eller om der er sket en ændring i produktet.
- Medicin er et meget reguleret område og skal dokumenteres. Det handler om patientsikkerhed, siger Karin Dorthea Toft.
Rent praktisk kommunikerer hun med kolleger på Ferrings kontorer rundt om i verden, hvor de lokale medarbejdere udfylder formularer med data, som Karin Dorthea Toft strukturerer og registrerer. Det kræver meget kommunikation.
- I virkeligheden kalder mit arbejde også på mine kreative evner. Jeg arbejder jo i en struktur, hvor informationerne skal passe ind. Men jævnligt oplever vi at stå med data, der ikke passer ind, og så skal vi alligevel finde en løsning, så vi senere kan genfinde de data og trække statistik. Hvis alt var korrekt fra starten, var jobbet ikke så spændende, som det er. Men netop det, at der er et element af at være detektiv og kunne analysere, hvad der er sket i forhold til et bestemt produkt, og hvordan vi dokumenterer det, gør jobbet så spændende.
Det at strukturere data og information var også det, der oprindeligt fascinerede Karin Dorthea Toft ved studierne.
- Hele min interesse fra uddannelsen var at skabe adgang til viden. Det er i god tråd med mit job i dag. I sig selv er arbejdet med data ikke interessant. Det er den værdi, data skaber for det område, når man kan udnytte den og genfinde dem, der er spændende. Reelt set kunne det jo være hvor som helst, jeg arbejdede.
Det er det, jeg synes er fantastisk med mine bibliotekarfaglige kompetencer, at man altid – som en bonus – får viden om et andet område – uanset om man så arbejder i et advokatfirma, filminstituttet eller medicinalbranchen.
Blandt de kernekompetencer, Karin Dorthea Toft sætter i spil, er at være detaljeorienteret. For det er afgørende, at data er præcise. En anden kompetence er at skabe struktur, mens en tredje er analyse, hvor hun ser kritisk på data og analyserer, om den hænger sammen med det data, der i forvejen er registeret.
- Vi indtaster aldrig i blinde. Alt skal verificeres, og derfor er analysen så vigtig for sikringen af datakvaliteten, som vi aldrig kan gå på kompromis med.
Via analysen fanger Karin Dorthea Toft og kollegerne i afdelingen uoverensstemmelser, der skal følges op på. Og derfor er en fjerde kernekompetence kommunikation.
- Vi kommunikerer med kolleger i mange dele af verden og skal derfor have forståelsen for, hvordan man kommunikerer klart. Eksempelvis er der kulturer, hvor man kan have svært ved at skrive, at der er noget, man ikke ved; hvis vi stiller et spørgsmål, så undlader de at svare, og det skal vi tage højde for.
Den røde tråd i karrieren er Karin Dorthea Toft ikke i tvivl om.
- Det er grundlægende at indsamle viden, registrere den og formidle den. Det er essensen af alle de job, jeg har haft. Og for mig er der også en ideologi bag min faglighed. Det handler om lige adgang til viden og gennemsigtighed omkring viden. Det er en drivkraft for mig, at der er så meget viden, som mange ikke ved findes – for mig er det grundlæggende at få den viden formidlet til et demokratisk samfund. Og for at kunne gøre det, er det nødvendigt, at man har nogle som mig, der kan sortere i data.