Gå til sidens indhold

Nyt job: Kast dig ud på dybt vand

Jacob Holm Krogsøe fortæller om sit nye job som biblioteksformidler på Esbjerg Kommunes Biblioteker.

Jacob Holm Krogsøe foran skulptur

Navn: Jacob Holm Krogsøe
Stilling: Biblioteksformidler på Esbjerg Kommunes Biblioteker fra 1. maj 2020
Uddannelse: Cand.mag. i Film- og Medievidenskab 2010 samt tillægsuddannelse i journalistik
Tidligere: 2011-2020 Mediebibliotekar og kommunikatør på Randers Bibliotek
Alder: 42 år

Du sagde dit job op på Randers Bibliotek, før du havde et nyt. Hvorfor?
- Det var et tilvalg af min familie. Min kones barndomshjem var til salg i Billum i Vestjylland, 200 kilometer fra Randers, og vi vidste, at hvis vi skulle følge drømmen om at flytte dertil, var det nu - i det hus. Men mit store ønske var også at blive i folkebibliotekerne, som, jeg mener, er vores vigtigste kulturinstitution, så jeg gjorde mig mange overvejelser, om jeg kunne pendle til Randers, Kolding eller Vejle, men så kom der en stilling i Esbjerg Kommunes Biblioteker, som jeg søgte og heldigvis fik.

Hvad er dine opgaver som biblioteksformidler i Esbjerg?
- Jeg er i teamet Læs, leg og lær, det man også kunne kalde børnebiblioteket hvor jeg skal have fokus på læselyst, for eksempel gennem projektet Legende tilgang til læsning. Tilgangen er legende, for eksempel bygger vi små biblioteker i SFO’er og forsøger at inspirere eleverne til at læse. Jeg er ikke uddannet bibliotekar, men min drivkraft har altid været at videregive glæden ved at læse og motivere og inspirere til at læse. Jeg har også udlånsvagter, og jeg inspirerer til læsning gennem biografintroduktioner, hvor jeg anbefaler bøger, for eksempel i samme genre som den film, der vises. Det virker at rykke formidlingen ud af biblioteket. Da jeg var ansat i Randers, havde jeg for eksempel en god oplevelse, hvor en gruppe mænd, der ikke lignede de gængse lånere, dagen efter min introduktion til filmen Kvinden i buret stod på biblioteket og spurgte, »hvor står de krimier, Jacob anbefalede?«. Jeg er også vært på radioprogrammet Popcorn, der er et samarbejde med Radio Victoria, Nordisk Film og Esbjerg Kommunes Biblioteker, hvor jeg anbefaler film og bøger og fortæller om, hvad der sker på biblioteket.

Hvordan har du oplevet at sige op og flytte uden sikkerhedsnet?
- Det har været ret vildt. Jeg flyttede før resten af familien, fordi jeg fik job fra 1. maj. Jeg hentede min nye computer på biblioteket uden at møde mine nye kolleger, der arbejdede hjemme på grund af corona, og jeg boede i det gamle bedemandsværksted, der hører til vores hus, fordi huset er under ombygning. Jeg havde efterladt netværk og venner, og ret hurtigt sagde den chef, der havde ansat mig, op. Alligevel er det det helt rigtige. »Man fortryder aldrig det, man gør, men det, man ikke gør«. Det har været ledestjernen for vores familie i det her. Og jeg vil gerne inspirere andre til at gøre det samme. For det er, når man skifter job, at man får blik for det, man kan, og magien i bibliotekssektoren opstår.

Hvad har du oplevet ved at skifte job?
- I Randers arbejdede jeg meget med kommunikation, for eksempel store projekter om formidling på de sociale medier, og det var en god oplevelse at komme til Esbjerg og opdage, at de brugte nogle af de guidelines, jeg havde været med til at udvikle. Der er en masse døre, jeg har sparket ind i Randers, som viser sig også at være åbne i Esbjerg, for eksempel ringede biografdirektøren i Randers til biografen i Esbjerg og sagde, »nu kommer Jacob altså ned til jer«. Og så er det spændende at møde en masse nye dygtige kollegaer. Hvad tager du med dig fra Randers Bibliotek? - Jeg har en alternativ tilgang til formidling, men altid forankret i bogen, læselyst og digitale tjenester, det har jeg med mig. Og passionen. Den er central for mig, uanset om jeg er i Kronjylland eller Vestjylland.

Hvad har du måttet efterlade?
- Kolleger og netværk, hvilket er noget, man opbygger over lang tid - for eksempel til borgmesteren eller kommunaldirektøren. Og jeg mangler at sige ordentligt farvel