I disse uger melder den ene branche efter den anden sig i opgøret med sexchikane og sexisme Man spørger sig selv, hvornår de første eksempler på sexisme i biblioteksbranchen vil dukke op? Det er spændende om debatten kan sættes i gang. Hermed et forsøg.
Tekst Anette Brøchner Lindgaard, bibliotekar og meningsdanner
I disse uger melder den ene branche efter den anden sig i opgøret med sexchikane og sexisme Man spørger sig selv, hvornår de første eksempler på sexisme i biblioteksbranchen vil dukke op?
Det er spændende om debatten kan sættes i gang. Hermed et forsøg.
Som antydet ovenfor foreslår jeg, at vi skelner mellem sexchikane i form af seksuelle krænkelser og sexisme i form af diskrimination, magtudøvelse og forringelse af muligheder og vilkår.
Også i biblioteksverdenen er sexchikane og -krænkelser tabuiseret. Men jeg kan komme i tanke om utallige sammenhænge, hvor sexismen har stukket sit hoved frem – ikke kun for mig personligt, men også for kolleger.
Jeg siger ikke, at der ikke findes en almindelig kamp om positioner, magt og indflydelse i biblioteksbranchen. Det gør der i høj grad, men jeg siger, at der – også i biblioteksbranchen – bruges sexistiske tricks og fiduser, der gør dagen og vejen en hel del mere krævende.
Jeg har i lang tid fortrængt det, men nu, hvor det ene eksempel efter det andet kommer frem i medierne, vælter erindringer frem om bemærkninger, forslag og antydninger. Nogle lumre og andre regulært krænkende.
Den værste sexisme er imidlertid den, der fratager kvinder mulighederne for at gøre deres indflydelse gældende. Det er ganske givet blevet bedre gennem de senere år og alene det, at det nu er muligt at skabe fokus på de reelle problemer, er jo fantastisk, men det er her, vi skal passe allermest på, at vi ikke glider tilbage.
Det er en meget stærk kultur, og den handler om den simple antagelse, at mænd som udgangspunkt er dygtigere og mere handlekraftige end kvinder. Den kultur, der berettiger andre til at spørge dig, hvordan du har fået kørt dig selv i stilling til en eftertragtet position (som spørgeren gerne selv ville have haft) eller berettiger til at afbryde og overhøre mødedeltagere og til at stjæle forslag og resultater.
Man siger, at det blot handler om at agere på den rigtige måde og vise mod. Min påstand er, at modet er svært at mobilisere, når du fra barnsben er blevet vurderet på din »kvindelighed« det vil sige din evne til at få alle omkring dig til at være glade og tilfredse. Hvis ikke du tager den opgave, betegnes du som enten mandhaftig, uligevægtig eller en møgkælling.
Som I de andre brancher giver det ikke mening at udpege syndebukke og sætte navne på, men det giver mening at indse, at også biblioteksbranchen har en kultur, der kan og skal kigges efter i sømmene.