Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Verdensmålene er i tråd med bibliotekets dna

Interview med udviklingskonsulent og projektleder i Aarhus Kommunes Biblioteker, Helene Bruhn Schvartzman.

Tekst Anette Lerche

Hvordan arbejder I konkret med verdensmålene i Aarhus Kommune?
- Vi arbejder på mange forskellige måder, ligesom bibliotekerne har gjort med eksempelvis kodning, computere og makerspaces. Overordnet handler det om at gøre borgerne handlekraftige og sikre fri og lige adgang til viden.
Vi arbejder med afsæt i design thinking og samskabelse, så vi inviterer borgerne til at være med til at gentænke samfundet med afsæt i verdensmålene.
Siden 2013 har vi arbejdet ud fra tanken om, at biblioteket er bæredygtigt. Eksempelvis »Dyrk dit bibliotek« i Risskov, hvor vi har arbejdet med bæredygtighed. Klima fylder mest i de tiltag, vi laver, for vi kan se, at når vi handler inden for klimaområdet sammen med borgerne, bliver mange af de andre verdensmål automatisk opfyldt – eksempelvis at mindske madspil ved at spise maden sammen. Verdensmålene griber ind i hinanden.

Det lyder som om, biblioteket bliver mere aktivistisk?
- Ja, eller rettere – biblioteket bliver en plaform for aktivisme, og det kræver, at vi går foran som et eksempel. Så der er tale om både en kulturændring for os og for borgerne. Vi vil gerne være en platform for handling. Det gør, at vi bliver nødt til at lave tiltag som »Dyrk dit bibliotek«, hvor vi trækker elastikken langt ud ved at bruge nye former for materialer som brændenældevand eller kompostorm for at skabe læring og handlekraft mellem mennesker.

Hvad får biblioteket ud af at påtage sig den rolle?
- Vi fastholder vores relevans. Vi stiller os til rådighed og gør vores rum til et medie, hvor vi medierer et fællesskab, hvor alle er velkomne.
I Aarhus har vi skabt »Verdensrummet«, hvor skoleklasser arbejder med verdensmålene sammen med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. Verdensmålene er blevet et vindue, hvor vi kan vise, hvad biblioteket er og kan – og hvor rigtig mange unge genopdager os. Ikke kun for det nye, vi gør, men også for bibliotekets essens.

Er verdensmålene en lokal eller global dagsorden?
- Når man dykker ned i verdensmålene, for eksempel »lige adgang til uddannelse« eller »at afskaffe fattigdom«, så giver det mening at arbejde lokalt, eksempelvis med et byttemarked på biblioteket. Bibliotekarer er motiverede af at gøre en forskel socialt eller i forhold til fri og lige adgang til uddannelse og information eller at gøre en by til et stærkere lokalsamfund.
Det vigtige er, at man finder sin egen vej i det her store område, hvad enten det er klima eller lige adgang for mennesker med handicap, man brænder for.

 

Læs om bibliotekets rolle i udbredelsen af FN's verdensmål.