Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

I krydsfeltet mellem it og jura

Jette Mose er solobibliotekar i virksomheden Bang & Olufsen med 900 medarbejdere på verdensplan. Hun har skræddersyet databaser til virksomheden og er en vigtig del af det team, der holder styr på patenter og varemærker.

Foto Astrid Dalum

Tekst Sabrine Mønsted

- Jeg er en hybrid – en generalist, som også har it- og systemforståelse, siger Jette Mose, der er Project Manager i B&O’s Legal og IP afdeling, der tager sig af jura, patenter, varemærker og designs i virksomheden. Hun har været 12 år i B&O og har stadig har masser af faglige udfordringer.

Jeg bygger bro mellem it-folkene og juristerne. Det er to verdener, hvor der er langt imellem deres sprog, så der er brug for en bibliotekar til at oversætte behovene fra den ene til den anden afdeling.

Gør en forskel

- For et par år siden fik jeg til opgave at opbygge et nyt case-management-system til juristerne. Det betyder, at jeg skal kende deres behov, så jeg kan skabe et system, der gør deres arbejde lettere og sikrer, at dokumenterne er lettere at genfinde. Det er meget varierende og spændende at arbejde tæt sammen med juristerne, fordi jeg bliver involveret i vitale dele af virksomheden, og opgaverne spænder vidt. Som projektleder har jeg en mere udadvendt rolle, end jeg har været vant til tidligere som patentassistent. Nu skal jeg selv holde overblikket og få andre til at levere til projektet, siger Jette Mose og tilføjer:
- Jeg kan godt lide at have travlt, og at udviklingen sker i et samarbejde, hvor jeg direkte kan mærke, at jeg gør en forskel.
Hendes stilling har udviklet sig løbende, siden hun startede i B&O’s afdeling i Struer i 2007 som patentassistent i en deltidsstilling under patentadministrationen. I dag er hun på fuld tid og projektleder i den juridiske afdeling med en bred vifte af opgaver.
- Fællesnævnerne for mine opgaver er dokumenthåndtering, videndeling, organisering og præsentation af viden. Men de spænder vidt.
Eksempelvis administrerer jeg virksomhedens patenter og varemærker. Det kan handle om at skaffe dokumentation for brug af et varemærke, »Evidence of use« kaldes det. For at B&O kan opretholde et bestemt varemærke (såsom ’Bang & Olufsen’, ’BeoSound’ eller ’BeoLab’), skal vi nemlig kunne dokumentere, at det er i brug. Derefter indsamler jeg den nødvendige dokumentation, eksempelvis fotos fra marketingsafdelingen.
Et andet eksempel er, når virksomhedens ingeniører opfinder nye ting eller får en idé, hvor de måske skal søge patent. Ved søgning i patentdatabaser afdækker Jette Mose, om andre har lavet noget lignende. Det kaldes »Freedom to operate«. Hvis produktet allerede er opfundet, skal B&O måske betale licens for at bruge det, selvom man også selv har »opfundet« det. Disse opgaver kræver et samarbejde med patentchefen og opfinderen, da de kan alle de tekniske termer, der er brug for i søgningerne.
- Jeg har også været involveret i dokumenthåndtering, når B&O har solgt dele af virksomheden fra. Og pt er jeg med i et projekt med at implementere vores compliance-strategi, som inkluderer en oprydning af vores intranet.

Skræddersyet databaser

Et sted, Jette Mose virkelig har sat sine kompetencer i spil, er i opbygningen af databaser.
- Jeg opbygger selv databaser i SharePoint. Det er kompetencer, jeg har lært mig selv henad vejen, blandt andet ved at kaste en krog i it-afdelingen og få hjælp, siger Jette Mose, der dog bruger de fleste af de kompetencer, hun fik gennem sin uddannelse.
- Jeg er uddannet i 1993 fra Københavns Biblioteksskole. Dengang fyldte it mindre, men jeg har en forståelse for databaser og systematisering, som er en grundsten i alt, hvad jeg laver. Dér, hvor vi som faggruppe adskiller os, er blandt andet i vores viden om genfinding af information. Når man laver et arkiveringssystem, så skal man ikke vælge den nemme, hurtige løsning, man er nødt til at investere tid i at arkivere dokumenterne ordentligt for let at kunne finde dem igen.
Og at Jette Mose arbejder i det private med dokumenthåndtering er ikke tilfældigt.
- Jeg søgte ind på studiet på grund af det faglige omkring videndeling og dokumenthåndtering, og under studietiden arbejdede jeg for eksempel i Carl Bro og fortsatte hos Hempel, der laver skibsmaling, og efterfølgende hos Cheminova i deres firmabiblioteker, før jeg kom til B&O.

 

BF’s privatansatte er ansat i mange brancher

It/data     23%
Medicinalvirksomhed/Pharma     19%
Konsulentvirksomhed      9%
Organisationer      7%
Ingeniørvirksomhed      6%
Medievirksomhed      6%
Advokatvirksomhed      4%
Finansielle sektor      3%
Fremstilling/produktion/retail      3%
Forlag      3%
Copyright- og patentbureauer      2%
Museer/arkiver      2%
Televirksomhed      1%
Andet    13%