Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Min tiltro til den næste børneplatform er helt i bund

Debat: Her til nytår lukkede Biblo, og det betyder samtidig, at børnebiblioteket ikke har en landsdækkende platform og børnevenlig tilstedeværelse på nettet.

Tekst Stine Hansen, Roskilde bibliotek

Ovenikøbet har Biblo og alle de tidligere inkarnationer kørt med meget korte fremtidsudsigter. Tre år nåede Biblo at være i luften, forgængeren Palles Gavebod i cirka fem år, og nu stod vi overfor igen at skulle genopfinde det samme. Som børnebibliotekar er min tiltro til den næste platform helt i bund. Jeg stoler ikke på, der bliver afsat midler til at forbedre og udvikle, jeg stoler ikke på, det nye tilbud kommer til at overleve mere end tre år, jeg stoler ikke på, at dette område er prioriteret overhovedet.
Vi skal hele tiden formidle et nyt site, et nyt brand til børn, skoler og forældre. Forholder det sig på samme måde med bibliotekernes andre nettilbud? Eller er det kun dette område, der sejler?
Læsevaneundersøgelsen har vist, at børn og unge bruger meget tid på nettet, og læselyst er et af de store emner lige nu, derfor er der endnu større grund til at styrke børnebibliotekernes tilstedeværelse på nettet. 50 procent af børnene i læsevaneundersøgelsen besøgte hjemmesider næsten hver dag. Mange vil måske indvende, at vi stadig har eReolenGo. Og gudskelov, ellers havde det virkelig stået grelt til, men eReolenGo og Biblo er to forskellige tilbud. Biblo havde et community, og her blev der arbejdet med at tale direkte med børnene. Børnebibliotekaren havde sin stemme her, børnene havde deres stemme her, kampagnerne havde deres tydelige udtryk, og der blev hvert år skrevet mange tusinde anmeldelser af børnene.
I løbet af de tre år, hvor Biblo har været kørende, to af årene som lukningstruet, har Biblo gjort det godt. Biblo havde fejl og mangler, som var fuldt ud beskrevet i rapporter, endda fra eksterne konsulenter. Man vidste, hvad der skulle gøres, men midlerne fulgte ikke med hele vejen i mål. På trods af trange kår voksede kampagnerne år for år, Forskningens Døgn-kampagnen blev mærkbart bedre, det samme med Vild med Film. Antallet af anmeldelser til læsekampagnerne steg, og der var nye, spændende projekter og samarbejder i gang. Man kan ikke klandre folkene, som arbejdede med Biblo, for noget, men man kan klandre beslutningstagerne for at dødsdømme et børnetilbud nærmest fra starten.
Denne beslutning er taget hen over hovedet på de børn, der har engageret sig i Biblo, og som nu skriver og spørger på sitet, hvorfor vi »ødelægger hjemmesiden«. Hvorfor er der ikke en overgangsperiode fra Biblo til arvtageren, som børnene kunne hoppe med hen på? Hvorfor bliver denne lukning så brat og uden videreførelse af viden og praksis? Alle de gode samarbejder med eksterne aktører lader vi i frit fald. Vi starter virkelig fra nul. Jeg efterlyser tiltro, tillid og mere stabilitet!
Her på falderebet blev Biblo nomineret til Astrid Lindgren Memorial Award, som er verdens største pris inden for børne- og ungdomslitteratur og promoveringen heraf. Det er tragikomisk, at skulle de gå hen og vinde, er der i princippet ikke nogen til at modtage præmien.

På vegne af: Stine Hansen, Karen Agergaard, Malene Krüger, Pia Petersen, Roskilde Bibliotek