Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Hey unge læsehest, hvad er der galt

Rapperen Emilio Hestepis har udgivet albummet Bygget kun 4 læsehest med tekster udelukkende om bøger, biblioteker, bibliotekarer, bogopsættere og brugere. Fordi han (uden pis) selv er den vildeste læsehest. Pressefoto.

Emilio Hestepis aka Niels Kern er født i Århus og har studeret filosofi og litteraturhistorie. Han er den ene halvdel af rapgruppen Skiven og Pis, og arbejder i den virkelige verden som it-konsulent. I september spillede han på Skanderborg bibliotek og 7. november spiller han på Kulturstationen i Vanløse. Foto: Pressefoto.

Tekst Sabrine Mønsted

låner mine bøger jeg betaler ikke en krone / lån et par om dagen jeg kan låne en million …

Fra teksten Låner de bøger

Rapperen Emilio Hestepis må blive kult for bog- og bibliotekselskere med sine tekster om alt fra en låner, der går amok over gebyrer, et bogklubmedlem, der har købt for mange bøger, til en gangsterbogopsætter og en læsehest, der er udstødt, fordi de andre heste ikke mener, at heste skal læse. Selv kalder han sine tekster absurde og fjollede, men måske netop af den grund kan de få flere til at læse og tænke, at læsning og biblioteker er cool.

- Det er i sig selv sjovt at bruge rapmusik, der er konnoteret med vulgært gadesprog, coolness og populærkultur og sætte alt det sammen, der har med bøger at gøre. Det skal være bad ass at læse, siger Emilio Hestepis med et smil men understreger, at teksterne på ingen måde er tænkt didaktisk.

- For mig at se burde læsning jo sælge sig selv. Det er det mest afslappende, man kan lave. Jeg læser på sofaen hver dag, men jeg ved godt, at andre ser det som ren styrketræning at skulle løfte en bog og læse, siger Emilio Hestepis.

Læs kun af lyst

Bogen som medie er under pres af sociale medier, streamingtjenester og så videre, men læsningen kan noget helt særligt, mener han. - Men det er afgørende at læse af lyst. Derfor skal man aldrig læse det, andre synes, man skal læse eller fagbøger eller klassikere bare fordi, at »det skal man jo«. Man skal læse bøger, der fanger én fra første til sidste side, fordi det er fedt for én, siger han. Og det er her, biblioteket og bibliotekaren kommer ind i billedet.

- For de kan stimulere læselysten. Jeg er for eksempel vild med udstillinger med bøger, fordi det er fedt at få øje på en bog og kunne tage den. Jeg snupper også tit bøger fra afleveringsvognen, siger Emilio Hestepis, der kommer på biblioteket en gang om ugen – i hvert fald. Og læser meget forskelligt, helst realistiske romaner, men én gang om ugen skal han have lidt græsk tragedie, lidt poesi eller god dramatik som Shakespeare.

Så teksterne om at være læsehest kommer ikke ud af det blå. Heller ikke den om at være bogopsætter eller bibliotekar. For udover altid selv at have læst mange bøger og have en kandidat i filosofi og litteraturhistorie, så har han arbejdet på biblioteker – som bogopsætter på skolebiblioteket i Kragelund og som studentermedhjælper på Statsbiblioteket, hvor han lavede playlister og artikler til bibliotekernes musiktjeneste BibZoom Og så har han været bibliotekarvikar på Aarhus Hovedbibliotek Dokk1, hvor han som »netmediekonsulent« arbejdede med at formidle Filmstriben og eReolen.

Men stadigvæk - hvordan får man idéen til 13 numre med bøger som omdrejningspunkt? Inspirationen kommer fra rapperen Johnson, der som bilentutiast indspillede et mixtape kaldet Alfor Brian Til Dem med numre udelukkende om biler.

min samling er så tung som en tanke tung som en tank / tung som en søvn på et nystrøget
lagen / tung som en tisble tung som et møgfald / tung som frituren i en gryde fuld af løgring

Fra teksten Min samling er så tung

- Det er genialt. Fordi det er sjovt i sig selv at lave noget, der er så konceptuelt og fokuseret på ét emne. Jeg ville undersøge kreativiteten i sådan et benspænd, siger Emilio Hestepis. Det gik sådan set meget godt. Under et ophold i Lissabon fik han en liste med 50 idéer kogt ned til 13 numre, som han på et år indspillede på værelset med en computer og mikrofon.

Selvom læsning og bøger ikke er gængse emner i rapmiljøet, så har feinschmeckere taget godt imod albummet med nik til det rimtekniske, for der er kælet for detaljerne, og godt håndværk værdsættes af ordsmede.

- Og måske er læseheste i virkeligheden dem, der indtager den marginaliseredes position i dag, som jo er meget essentielt for rapmusikken.