Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

En digital nomades dagbog

Du har sikkert set Wulffmorgenthaler- striben med de to bibliotekarer, der undrer sig over, at bibliotekarlivet viste sig at være lidt mere stille end forventet. For mange bare en sjov vittighed men for mig ramte den lige ned i den følelse, jeg selv havde som bibliotekar. For hvor var eventyret?

Det er lettere at tænke, når det eneste, man kan høre, er bølgebrus og kokosnødderne, der dumper ned fra palmerne.

Jeg elskede min studietid på Biblioteksskolen og er stolt af det, jeg kan. Men på et tidspunkt kunne jeg mærke, at jeg var kommet til vejs ende som bibliotekar. Jobmæssigt har jeg altid været en nomade, og jeg søger hele tiden efter nye og større udfordringer. Løsningen blev et spring ud i det ukendte - uden sikkerhedsnet. Siden 2014 har jeg været selvstændig - nu med en hel klar mission: jeg arbejder for at kunne rejse ud på eventyr, for som digital nomade med en bærbar computer og wifi kan jeg arbejde alle steder fra. I januar var jeg med min søn og kæreste en måned i Los Angeles og på Cook Islands i Polynesien, og undervejs tog jeg den endelige beslutning. Sådan skal resten af mit liv være. En beslutning der fik stor indflydelse på dette forår, som du her får nedslag fra:

28. januar – beslutning og vendepunkt

Vi vender hjem fra Cook Islands. Med i bagagen har jeg en masse rejseartikler, jeg har skrevet undervejs. Dertil en liste over de beslutninger jeg har taget omkring mit arbejdsliv. Det er lettere at tænke, når det eneste, man kan høre, er bølgebrus og kokosnødderne, der dumper ned fra palmerne.

Seks år efter et stressnedbrud har jeg stadigvæk mén i form af træthed og lydoverfølsomhed. Nu er det nok as good as it gets. Det har været en befrielse for min hjerne at være væk og have friheden til at skrive. Rejseartiklerne er blevet gode, og jeg har allerede lidt erfaring med affiliate marketing, hvor jeg tjener penge, når besøgende klikker på mine links i artiklerne. I linket er der placeret en cookie, og når besøgende på min side klikker sig videre på linket og foretager et køb, får jeg en procentdel af beløbet. Det er et spændende arbejde - men kan man virkelig leve af det?

Samtidig har jeg også haft svært ved at give slip på min identitet som bibliotekar og især som uddannelsesbibliotekar. Der er så mange opgaver, der venter på at blive løst og så mange elever og studerende, der ikke får den undervisning i informationssøgning, som de burde have. Men på Cook Islands besluttede jeg mig for at give stafetten videre. Jeg skal noget andet med mit liv. Jeg har altid elsket at skrive og har foreløbig udgivet to bøger på et forlag og 11 som selvudgiver. Det er en lang og omkostningstung proces at producere bøger, og jeg vil egentlig gerne have friheden til at kunne arbejde dér, hvor jeg nu er.

Min kæreste er også selvstændig, og sommeren er hans travleste tid, mens vinteren er mere stille. Det er her, vi tager ud og ser på verden. På den lille palmeø er vi blevet enige om, at vi resten af vores liv vil rejse mere. Og at jeg vil leve af at skrive.

Vi er taget ud på rejsen henimod at blive digitale nomader.

16. februar – kaffebaren

Hjemme igen passer jeg mit arbejde i min kærestes kaffebar. Jeg kan endnu ikke få alle ender til at mødes rent økonomisk, og kaffebaren er en fin løsning. Her har jeg taget det med fra bibliotekarfaget, som jeg holder meget af: service og den gode snak. Som bibliotekar har jeg haft svært ved at sidde ved computeren både på arbejdet og derhjemme, og jeg er glad for det praktiske arbejde.

14. marts – sidste år er længe siden

Nina Thorsted fra Odense Biblioteker sender en mail med den færdige rapport National analyse af bibliotekstilbud til ungdomsuddannelserne, fordi jeg er blevet interviewet til undersøgelsen. Spændende læsning med mange gode forslag til, hvordan man kan tilbyde undervisning i informationssøgning til eleverne. Men læsningen viser også, hvor meget der kan ske på et halvt år. Jeg er et helt andet sted nu. Jeg knokler med at skrive især rejseartikler og er efter flere år nu endelig ved at finde formen på mit nye arbejdsliv.

"Da jeg lavede hjemmesiden Hvad vil du vide? var det egentlig mest for at have et sted at kunne henvise de studerende til, så jeg ikke skulle sige det samme igen og igen. I dag er hjemmesiden den vigtigste salgskanal for mine studierelaterede bøger."

29. april - sidste kursus i informationssøgning

Jeg får jævnligt forespørgsler om nye kurser i informationssøgning af skoler og biblioteker, men da jeg jo har besluttet, at min tid skal bruges på noget andet, siger jeg nej tak. Jeg holder dog fast i at undervise som freelance i informationssøgning til bachelorprojektet på Fredericia og Esbjerg Maskinmesterskoler, hvor jeg har arbejdet før og ved, hvad de har brug for at vide til deres bachelorprojekt. Det er dejligt at være tilbage og tale om søgestrategier og bibliotek.dk.

30. april - alle skal jo høre det her

Selv om jeg ikke længere tager nye kurser ind, kunne jeg ikke sige nej til Akademiet for Talentfulde Unge. Eleverne kommer fra forskellige gymnasier på Sjælland og er udvalgt til ekstraundervisningen, fordi de savner faglige udfordringer. På Gammel Hellerup Gymnasium bliver der diskuteret fake news og talt om bibliotekernes mange digitale tilbud med kvalitetsvurderet viden – og især hvordan man får sat den viden i spil. Bagefter spørger eleverne, hvorfor de ikke får tilbudt den undervisning på deres egne gymnasier. ”Alle skulle jo høre det her”, siger en. Det gør mig glad og lidt trist. Jeg håber, det en dag vil lykkes at få lagt en læreplan for informationssøgningsundervisning i gymnasiet, så alle unge mennesker kan finde den viden, de skal bruge.

4. maj - det kan man måske godt leve af

Mine rejseartikler har ligget online på min egen hjemmeside www.lounoire.dk, et par måneder. Jeg ved, at der normalt går tre til seks måneder, før artiklerne begynder at få besøgende. Men 4. maj sker der det, jeg har ventet på: mine rejseartikler begynder at tjene penge. Ikke så mange i starten, men nok til at jeg begynder at tro på, at jeg kan leve af det her (se forklaring på affiliate marketing længere oppe).

8. maj – testing, testing

”Du ved ikke, om det virker, før du har prøvet det!” – er det bedste råd, jeg har fået som selvstændig. Nu er tiden kommet til et nyt forsøg: Hvad sker der egentlig, hvis mine bøger ligger gratis online? Starten af maj bliver brugt på at lægge mine bøger ud på mine efterhånden mange hjemmesider. En af bøgerne er Jagten på Drømmemanden, som jeg udgav som Lou Noire sidste år. Hvor bibliotekerne har købt godt ind af de bøger, jeg har udgivet i eget navn, så er bogen her i bibliotekarsprog »en ret død bog«. Men vil folk læse online? Jeg ved det ikke, men hvad jeg til gengæld har lært, er, at man aldrig skal være bange for at prøve noget nyt. Som iværksætter kan man ikke tænke sig til, om noget kommer til at virke eller ej. Da jeg lavede hjemmesiden Hvad vil du vide? var det egentlig mest for at have et sted at kunne henvise de studerende til, så jeg ikke skulle sige det samme igen og igen. I dag er hjemmesiden den vigtigste salgskanal for mine studierelaterede bøger.

20. juni – hvad så nu?

Jeg er på Copenhell, hvor det som sædvanlig myldrer med bibliotekarer. Over en mjød med tre tidligere medstuderende får vi snakket om musik – selvfølgelig! – men også om, hvor mange sjove måder man kan bruge sin bibliotekaruddannelse på. Selv om jeg ikke længere arbejder som bibliotekar, bruger jeg stadigvæk mine bibliotekarkompetencer -endda i høj grad. I bund og grund lever jeg stadigvæk af at researche, selektere og formidle viden bare på en lidt anden måde. Imens jeg sidder i solen til lyden af hård metal, arbejder mine artikler for mig, og der venter gode overraskelser, da jeg kommer hjem. Rejseartiklerne har for alvor fået vind i sejlene, og topscoreren er »Shopping i Hamburg «. Ja - når man skriver, er det altid godt at tage udgangspunkt i noget, man virkelig ved noget om. På et år er artiklen blevet læst 4.000 gange. Det har også været eksamensmåned, og på www.hvadvilduvide.dk har der været over 56.000 sidevisninger – et tal der stiger med 25 procent hvert år.

28. juni – nye planer

Om lidt skal jeg sy den nederdel færdig, som jeg skal have på i aften. Sådan er livet som selvstændig også. Indtil jeg er i mål med min indtjening, bliver der sparet på alt. Bilen er også solgt, men på den positive side har jeg aldrig været i bedre form. Til gengæld har jeg FRIHED. Frihed til at gøre alt det, der gør mig glad. Det var en af de beslutninger, jeg tog på Cook Islands: Det vigtigste for mig er friheden til at rejse og skrive og have tid sammen med min familie.

Vi vil meget gerne ud på en længere tur igen til januar, men min søn skal nu i 8. klasse. Det betyder eksaminer og dermed lidt flere begrænsninger i forhold til at være væk fra skolen i længere tid. Om alt for kort tid flyver han dog selv ud i verden – og det gør jeg også. Målet er at rejse så meget som muligt og så passe arbejdet undervejs. Domænet www.sittingunderapalmtree.com er købt og venter bare på en masse spændende artikler.

Trine Toft

2004: Bibliotekar DB fra Danmarks Biblioteksskole

2008-2012: Uddannelsesbibliotekar på SIMAC

2011: Første udgivelse: Informationssøgning til bachelorprojektet på forlaget Samfundslitteratur

2013: Første hjemmeside: Hvad vil du vide? – projektvejledning til elever og studerende

2014-2015: Folkebibliotekar på Odense Biblioteker og Borgerservice

2015: Første selvudgivelse: Bogen om legatsøgning for enlige mødre

2015-2017: Freelance gymnasiebibliotekar på Sct. Knuds Gymnasium

2015-2019: Freelancebibliotekar med foredrag og undervisning om informationssøgning og fake news

2019-: Skrivende biblio-barista