Gå til sidens indhold

Kompetencer – brug de rette ord

Hvordan bliver du bedre til at sætte ord på dine kompetencer, så du kan målrette din jobsøgning.

Tekst Nanna Berg

Lige meget om du skal skrive en jobansøgning til et studiejob, dit første job efter dimissionen eller du søger videre fra et job til et andet, skal du overbevise arbejdsgiveren om, at du er den rette til jobbet. Derfor er det alfa og omega, at du ved, hvad du kan, og at du kan beskrive det, så andre forstår det. Husk at det ikke kun er dine faglige kvalifikationer, der tæller. Dine menneskelige egenskaber er lige så vigtige.

Hold styr på dine kompetencer

Det kan godt betale sig at holde styr på sine kompetencer både i studie- og arbejdsliv. Dermed er du sikker på, at dit CV er opdateret og relevant. Din bevidsthed om dine kompetencer kan også bruges, mens du er i job, når du skal forhandle løn eller ønsker nye ansvarsområder.

Brug eventuelt en kompetencelogbog til at kortlægge dine kompetencer ud fra de erfaringer, du gør dig under dit studie og i dit arbejdsliv. Kompetencelogbogen kan bruges, når du skal skrive en ansøgning og et CV. Lidt firkantet kan man sige, at dit CV udgøres af felterne Aktiviteter og Funktioner, mens råmaterialet til din ansøgning er dine kompetencer og dine resultater. Eksempelvis kan et arbejde som frivillig i Røde Kors eller som leder af en lektiecafe vise, at du har kompetencer inden for ledelse og projektstyring, men også at du har empati og er engageret i det samfund, du er en del af.

Kompetence logbog

Aktivitet Funktioner Kompetencer Resultater
Ansættelse, frivillig aktivitet eller andet Hvilke opgaver løste du? Hvad kan du kalde de kompetencer, du her satte i spil? Hvilke resultater skabte du på arbejdspladsen, foreningen eller lignende?
       
       

 

Eksempler på kompetencer

Faglige kompetencer Menneskelige egenskaber
Informationssøgning Empati
IT-kompetencer Fleksibilitet
Kildekritik Kritisk tilgang
Organisering Kreativitet