Gå til sidens indhold

Arbejdsmarked: Er du femogfyrre og frihedshungrende?

Mange mennesker i fyrrerne drømmer om mere frihed og mindre prestigeræs. Ledelsesrådgiver og coach Charlotte Mandrup lægger i sin bog »MIG A/S - Sådan skaber du din 3. karriere« op til, at vi tænker dybere over, hvad vi ønsker os af resten af (arbejds)livet.

Tekst Laura Kjestrup Nielsen

Samfund og arbejdsmarked er under forandring. På den ene side skaber teknologien nye muligheder for, hvor og hvordan vi kan udføre vores arbejde. På den anden side gør teknologien mange lidt utrygge. For kan en robot om en årrække udføre hele eller dele af mit arbejde? Og hvad skal jeg så lave? Der er mange spørgsmål og knapt så mange svar. Derfor har ledelsesrådgiver og coach Charlotte Mandrup skrevet bogen MIG A/S - Sådan skaber du din 3. karriere, hvor hun kommer med råd til, hvordan man kan forme sit arbejdsliv i en retning, hvor man selv sætter dagsordenen. For sætter man blot sin lid til sin arbejdsgiver, er man prisgivet udviklingen og ender måske på herrens mark med en fyreseddel i hånden, mener hun.

- Mange af os har en usund afhængighed af vores arbejdspladser. Vi er slaver af den identitet og den følelse af mening, jobbet giver os. Men hvad gør vi så, hvis vilkårene ændrer sig, eller vi måske ligefrem bliver fyret? spørger Charlotte Mandrup.

Trætte af ræset

I sin rådgivningsvirksomhed er hun i kontakt med mange, der bliver fyret, netop når de nærmer sig den sidste del af arbejdslivet. Det, Charlotte Mandrup kalder den 3. karriere. Men hun møder også mange, der blot har nået et mætningspunkt i forhold til præstation og prestige:

- Før var det folk i halvtredserne, der kom til mig, når de var ved at være trætte af ræset. Nu er det også mange i fyrrerne, som føler sig klemte og drømmer om noget andet. Det er Charlotte Mandrups erfaring, at vi i dag bliver hurtigere trætte på vejen op ad karrierestigen.

- Der er især fire ting, jeg oplever, at folk savner. Det er først og fremmest frihed og muligheden for selv at kunne styre sin tid. Følelsen af mening er også vigtig og oplevelsen af at mestre noget – at være dygtig. Og endelig er der følelsen af fællesskab, siger Charlotte Mandrup. Frihedshungeren mærkes måske særligt tydeligt, når vi sidder i endnu et lidt for langt møde. Hvis du er i en lederstilling og omkring de 45 år, kan du ifølge Charlotte Mandrups udregning risikere at have brugt omkring fire år af dit liv på at sidde i møde. Men hvad er alternativet – det er vel trods alt meget godt at have et job?

- Selvfølgelig er det muligt at lære ikke at være gift med sit job. At sige det op er ikke den eneste løsning. Jeg tror, tiden trækker os i en sundere retning. Yngre mennesker vil gerne have et meningsfyldt job - men jobbet skal ikke fylde alt, siger Charlotte Mandrup.

Blodløs revolution

Bevægelsen væk fra prestigeræset og hen mod et mere afbalanceret (arbejds)liv er et værdiskifte i tiden, hvor vi fravælger den høje løn til fordel for mere frihed og fritid. Og her er alder ingen hindring, men snarere en forudsætning. For vi har særlige muligheder, når vi nærmer os den sidste del af vores karriere. Det er her, vi bør stoppe op og tage stilling til kursen for resten af vores arbejdsliv.

Måske er det tid til at tage springet til en tilværelse som selvstændig? Måske kan vi arbejde hjemmefra, fra sommerhuset eller fra udlandet? Måske kan vi gå på deltid og få overskud til at give lidt tilbage til samfundet?

Det er den sidste del af arbejdslivet, Charlotte Mandrup kalder den 3. karriere.

Vores 1. karriere er årene, hvor vi sår. Her shopper vi måske lidt rundt mellem jobbene og forsøger at finde ud af, hvem vi er. Herefter følger vores 2. karriere, hvor vi høster. Vi ved nu, hvad vi kan, og vi kan tjene en god løn på det. Til sidst kommer den 3. karriere, hvor det er tid til at gøde jorden for den næste generation.

- Det er her, vi har muligheden for at skabe en 3. karriere, der ikke handler om penge og prestige, men om at skabe mening, siger Charlotte Mandrup. Måske har vi tid og overskud til at være mentor, gå ind i en bestyrelse, udføre et stykke frivilligt arbejde eller være mere nærværende i vores relationer. Uanset hvad, er det videnskabeligt dokumenteret, at vi bliver glade af at gøre noget for andre.

Dig selv som virksomhed

Set gennem Charlotte Mandrups briller lever vi lige nu i en tid, hvor der er unikke muligheder til stede for at skabe et arbejdsliv efter vores eget hoved, fordi teknologien giver muligheder for at arbejde uafhængigt af tid og sted. Desuden bliver det mere normalt, at arbejdstageren er uafhængig og sælger sin arbejdskraft fra opgave til opgave frem for at blive fastansat, mener Charlotte Mandrup.

- Selvfølgelig er det ikke alle, der har lyst til at blive freelancere eller selvstændige. Men du kan komme til at stå i en situation i fremtiden, hvor du faktisk ikke har andre valg, siger Charlotte Mandrup. Derfor opfordrer hun til, at man begynder at opfatte sig selv som et »MIG A/S« – som en enkeltmandsvirksomhed og ikke som en ansat. Det betyder ikke, at man ikke kan have et almindeligt job, men at man altid har selve arbejdsopgaven og det midlertidige perspektiv for øje.

Helt kontant lyder det fra Charlotte Mandrup i den nye bog: »Hvis du insisterer på at være et offer i dit arbejdsliv og ikke aktivt tager ansvar for din næste månedsløn og for at være professionelt relevant også om 5-10-15 år - ja, så bliver du afhængig af den borgerløn, der måske ikke når at komme i tide til dit behov.«

Det kan tage tid at vænne sig til den økonomiske usikkerhed, men Charlotte Mandrup er ikke i tvivl om, hvad den største glæde er ved et liv som selvvalgt »MIG A/S«: - Det er friheden. Mens vi snakker, sidder jeg med benene oppe på bordet i yogabukser og kigger på skoven. Senere skal jeg ned på stranden og bade med mine hunde. Det er en kæmpe glæde at have den frihed i hverdagen.

Om forfatteren

Charlotte Mandrup (f. 1960) er forfatter til en række fagbøger om autenticitet, mindfulness og ledelse. Hun har selv stiftet flere virksomheder gennem tiden og har lang erfaring med coaching og ledelsesrådgivning. I dag har hun skabt sig en 3. karriere, hvor der er plads til de ting, hun værdsætter mest: Skrivning, rådgivning og tid til at nyde naturen ved Vejle Fjord. Charlotte Mandrup arbejder ca. 2,5 dag om ugen og holder derudover et par måneder fri om året.