Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Nyt job: Et job med film og fordybelse

Navn: Lisette Rungsøe
Stilling: Digital arkivar i Filmarkivet, Det Danske Filminstitut fra 4. februar 2019
Uddannelse: Bibliotekar sektion 2, 1987
Karriere: DR’s arkiver, billedbureauet Scanpix i Det Berlingske Hus og de seneste ni år hos musikforlaget Edition Wilhelm Hansen.
Alder: 56 år

Hvad tiltrak dig ved stillingen som digital arkivar på Det Danske Filminstitut?

- I de første 20 år af min bibliotekarkarriere arbejdede jeg med arkivering, research og salg af fotografier og levende billeder, mens jeg de sidste ni år arbejdede som personlig assistent i et musikforlag. Jeg havde lyst til at vende tilbage til at arbejde med billedmediet. Det var rent og skært held, at stillingen som digital arkivar blev slået op samtidig med, at jeg var blevet opsagt i min tidligere stilling.

Hvilke opgaver har du som digital arkivar?

- Jeg arbejder i Filmarkivet i Glostrup, og mine opgaver er delt i to. Den ene vedrører pligtaflevering af alle danskproducerede spille-, dokumentar- og kortfilm, hvor jeg og min kollega tager imod materialet fra produktionsselskaberne. Vi tjekker, at kvaliteten er i orden og forsyner materialet med tekniske metadata, så det kan genfindes og genbruges. De tekniske data er for eksempel hvilke formater, filmene er i, billeder pr. sekund, om der er undertekster, om det er farve eller sort/hvid og hvilke slags lydfiler, der findes til filmene. Der er en del at holde styr på, fordi der til en film hører mange typer af materialer: billedmateriale, trailers, lyd- og tekstfiler. Den anden del af mine opgaver er digital arkivering af de materialer, som Det Danske Filminstitut selv producerer. Vi er to bibliotekarer, som samarbejder om dette.

Hvilke materialer er det?

- Instituttet har for nylig modtaget donationer fra en række fonde til at digitalisere den danske stumfilmsarv og gøre den tilgængelig for offentligheden. Jeg er med til at arkivere filmene ved at give dem metadata samt få dem placeret korrekt i et digitalt lagringssystem. Ud over stumfilm digitaliserer og arkiverer vi danske filmoptagelser fra Filmarkivets samlinger, der er udvalgt til blandt andet at blive lagt på sitet Danmark på film, hvor man kan klikke på et Danmarkskort og se film fra alle dele af landet, inklusive Island, Grønland og Færøerne.

Hvad er det bedste ved dit job som digital arkivar?

- At jeg kan fordybe mig. Og jeg får set en del film, hvilket er en side-gevinst, når man nu godt kan lide film. Og der bliver virkelig lavet mange velproducerede og spændende spille- og dokumentarfilm i Danmark.

Hvad kan være udfordrende ved jobbet?

- Ikke udfordrende, men anderledes. Nu kan jeg koncentrere mig om fagspecifikke arbejdsopgaver, hvor jeg i mit tidligere job som PA var mere blæksprutteagtig, og indeksering og arkivering af musik kun var en lille del af jobbet. Men jeg nyder den forandring. Nu kan jeg måske blive ekspert på et område i stedet for at svæve over vandene. Er der en retning, du gerne vil bevæge dig i forhold til nye opgaver? - Jeg læser korrektur i min fritid, måske ville mine lidt sprognørdede interesser også kunne anvendes her på sigt?

Se mere på: filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film