Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Leder: Kompetenceudvikling skaber nye muligheder

I hverdagen er der nok af opgaver. Arbejdskalenderen er fuld af møder, vagter og projekter, der kræver vores fulde opmærksomhed og ofte kører i baghovedet, når vi er på vej hjem fra arbejde. Derfor er vores egen faglighed og kompetenceudvikling et område, der ofte bliver forsømt.

Vi glemmer at stille os selv spørgsmål som: Hvad gør mig nysgerrig rent fagligt? Hvad kan give mig nye udfordringer? Hvad skaber min arbejdsglæde? Og hvad skal de kommende måneder byde på af faglig udvikling?

Men vi skylder os selv at huske at tage os tid til at få besvaret de spørgsmål og prioritere at tage et par timer eller dage ud af kalenderen til at sikre, at vi får et fagligt boost og møder fagfæller fra andre dele af faget. Derfor vil jeg gerne opfordre dig til at tage et kig bagerst i dette nummer af Perspektiv og se, hvilke arrangementer der er på vej. Her får du overblik over de mange muligheder, du har for at rykke dig fagligt via dit medlemskab af BF. Du kan også med fordel holde øje med nye arrangementer på bf.dk/kalender, hvor du også kan tilmelde dig.

BF udbyder både webinarer og onlinekurser, der gør, at du kan få værktøjer på plads om eksempel-vis annoncering på Facebook, redskaber til storytelling eller fif til undervisningsforløb. De er lette at tilgå, fordi du blot skal have adgang til en computer, tablet eller smartphone.

BF har også morgenmøder, hvor du på vej på arbejde kan komme forbi og få nye input. Og endelig udbyder BF både endagskurser og miniuddannelser, der kan give dig et løft på et område, som du enten allerede arbej-der med eller give dig ny viden, som du kan bruge til at søge nye karrieremuligheder. Især BF’s miniuddannelser Records Management og Digital Manager har åbnet døre for flere medlemmer og gjort et karriereskifte fra bibliotekssektoren til det private erhvervsliv muligt.

Det nytter altså at dyrke sin faglighed – og det giver inspiration at møde andre BF’ere og udvide sit netværk. Fremtidens jobmarked vil for de fleste af os betyde flere og hyppigere jobskifte, og her er det afgørende, at man husker at sikre sin egen kompetenceudvikling, og at man hele tiden er opmærksom på at kunne sætte ord på sine egne kompetencer.

For at ruste BF’erne til et arbejdsmarked i forandring har BF i efteråret 2018 lanceret en kompetencemodel, der giver dig viden om, hvilke ord du kan bruge for at beskrive dine egne kompetencer. Mange af os har nemlig allerede et solidt sæt af kompetencer, men det kan for nogle halte med at kunne sætte ord på det, vi kan, og ikke mindst tænke vores kompetencer ind i nye sammenhænge. Modellen giver dig også viden om, hvilke kompetencer du har brug for at tilegne dig, hvis du går med ønsker om at skifte arbejde eller skifte arbejds-opgaver, og så byder den på inspirerende interviews med BF’ere om, hvilke kompetencer de bruger i deres arbejdsliv. Find kompetencemodellen via bf.dk under menuen karriere.

Herfra lyder en opfordring til, at du bruger lidt ekstra tid på at tænke på din egen faglighed. Det handler om at sikre dig de spændende arbejdsopgaver, et godt arbejdsliv og en fornuftig lønudvikling. Det er værd at investere i.

Jette Fugl

Stedfortrædende formand