Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Debat: Biblioteker er hverken snævre eller elitære

Alt for ofte bliver bibliotekerne glemt, når politikere taler kulturpolitik. Men da Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen for nylig satte fokus på, hvordan den jævne dansker betaler for kulturelitens forbrug i et interview i radioprogrammet Slotsholmen, blev bibliotekerne husket, skriver Jette Fugl i debatindlæg i Politiken.

Tekst Jette Fugl

”Hvis du kigger på, hvad man bruger de kulturelle kroner til, så er det Det Kongelige Teater, det er symfoniorkestre rundt omkring, det er biblioteker, hvor der snart ikke kommer nogen mere, det er ballet, det er klassisk musik og alt muligt andet. Desto færre og desto snævrere det er, desto flere penge bruger man på det, lader det til.”

Sådan sagde Henrik Sass Larsen i radioprogrammet Slotsholmen på P1. Desværre byggede socialdemokratiets gruppeformand udtalelse om bibliotekerne på fordomme og ikke på fakta.

For de biblioteker, hvor der ifølge Henrik Sass Larsen snart ikke kommer nogen, havde i 2017 38,3 millioner besøgende, og besøgstallet er ifølge Danmarks Statistik steget hvert år siden 2010. Og at folkebibliotekerne skulle være snævre tilbud, er også langt fra sandheden. Folkebibliotekerne er i mange kommuner et af de eneste kulturtilbud, der er for alle borgere – ikke for de få. Går man på biblioteket, møder man avislæseren fordybet ved avishylden. Studerende, der bruger biblioteket som studieplads, børnefamilier i leg, unge, der bare hænger ud og mange flere. Bibliotekerne formidler alt fra jumbobøger til smalle digtsamlinger, faglitteratur, foredrag, lektiecaféer og læseklubber. De er hverken snævre eller elitære.

Debatten om vores kulturinstitutioner og bibliotekerne er vigtig. Så tak for at tage den op så tæt på folketingsvalget. Men lad debatten bygge på fakta. Et faktum om bibliotekerne er, at de – ligesom mange andre kulturinstitutioner - har været og er meget hårdt ramt af besparelser. Det har medført at udgifterne til bibliotekspersonalet er faldet. Og det er problematisk, som Politikens redaktør Christian Jensen også peger på i Politiken den 21. april 2019. Bibliotekerne er nemlig skabt som folkelige institutioner for at give alle borgere lige adgang til kultur og litteratur og sikre oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Et stadig relevant, vigtigt og aktuelt formål i en tid, hvor misinformation i høj grad kalder på en veloplyst og kildekritisk befolkning. Bibliotekerne er et af de få steder, hvor vi som borgere kan møde et menneske, der er ansat for at hjælpe borgeren på borgerens præmisser – uanset hvem borgeren er.

Henrik Sass Larsen kan – hvis han besøger et bibliotek - møde mange, der kan fortælle netop den historie.

Debatindlægget er bragt i Politiken den 1. maj 2019