Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Nyt job: Jeg skal give biblioteket et digitalt univers

Navn: Marie Ulletved Holmgaard
Stilling: Bibliotekar på Arbejdermuseet fra 1. januar 2019
Uddannelse: Cand.scient.bibl. i 2005
Tidligere: Records Management Specialist hos Ørsted fra 2014-2019. Før det kommunikationsmedarbejder i Madkulturen og udviklingskonsulent
på Centralbiblioteket i Gentofte.
Alder: 40 år

Du kommer fra et job i den private virksomhed Ørsted, hvor du arbejdede med dokumenthåndtering. Hvad fik dig til at søge jobbet som bibliotekar på Arbejdermuseet?

- Jeg kiggede på opslaget af flere omgange og tøvede af flere grunde. Dels frygtede jeg, at det ville blive for småt. I Ørsted er der over 2.000 mennesker, gang i den og et højt tempo, så jeg var i tvivl om en lille arbejdsplads kunne dække mit sociale behov. Noget andet var, at jobbeskrivelsen lagde vægt på det bibliotekariske, eksempelvis at samlingen skulle demokratiseres og formidles, og det var længe siden, at jeg havde arbejdet på et bibliotek. Men efter en snak med en god ven, der arbejder på et museum, og som mente, at jobbet var lige mig, læste jeg opslaget med nye øjne. Og denne gang skrev ansøgningen sig selv. Det job er lige mig, og jeg kan det, de havde brug for.

Hvad er det, du kan bidrage med på Arbejdermuseet?

- Jeg har et nyt take på den digitale formidling. Udfordringen er, at vi er et lukket bibliotek, og vi skal formidle en samling, der ikke er så formidlingsvenlig, hvor brugerne ikke bare kan komme og græsse, så samlingen skal gøres salgsbar og lækker digitalt. Desuden har vi rigtig meget arkivmateriale, for eksempel hele LO’s arkiv og masser af brune papkasser med papirer, der ikke sælger sig selv på en skærm. Noget af det, man kan gøre, er at berige materialernes poster med flere metadata, så det bliver mere søgbart og tilgængeligt digitalt. Vi skal også lade os inspirere af kommercielle sites som Netflix, som er mere indbydende og brugervenlige end eksempelvis bibliotekariske værktøjer som bibliotek.dk og Netpunkt.

Hvad bliver nogle af dine konkrete opgaver?

- Jeg er først og fremmest bibliotekar og skal tage imod henvendelser primært fra forskere og studerende, men også for eksempel fra private slægtsforskere. Og så bidrager biblioteket til museets udstillinger med materialer og viden. Vi har for eksempel en kommende udstilling om politisk aktivisme, hvor især arkivet bidrager med en stor del af vidensarbejdet. Den digitale formidling kræver, at jeg sætter mig ind i hele samlingen, og jeg har jo ikke læst arbejderhistorie, så jeg skal til at bygge et bagkatalog op af viden.

Hvorfor tror du, at du fik jobbet?

- Til 2. samtale blev jeg spurgt, hvorfor de skulle ansætte mig. Og mit svar var, at jeg kunne levere den digitale formidling og give biblioteket et digitalt univers, og så at jeg er sjov at drikke kaffe med. Vi sidder en håndfuld mennesker på kontorerne i Taastrup, hvor Arbejdermuseets arkiv ligger, så det betyder meget, at vi kan have det sjovt og hygge os.

Hvad kan du bruge fra dine tidligere job?

- Efter 14 år som cand.scient.bibl. har jeg plukket forskelligt hist og her. Overblik og struktur fra Ørsted, hvor min primære funktion som records management specialist var at skabe struktur i andres dokumentation. Den indsigt i at skabe brugervenlighed i store sammenhænge og viden om, hvad brugerne forventer i et tilgængeligt system kan jeg bruge.

Har du et godt råd til andre, der overvejer et sektorskifte?

- Spring ud i det, der er ikke noget at være bange for. Cand.scient. bibl.’er er så gode til overblik, struktur og formidling, og det kan bruges allevegne. Måske er der noget konkret, du ikke kan nu, men det kan du om et par måneder. Jeg har efterhånden så mange byggeklodser, jeg kan bygge ovenpå.