Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Klar klimaholdning på biblioteket

Hvis vi vil have borgerne til at have en holdning og debattere, er vi nødt til selv at gå forrest, siger bibliotekar Anette Rusbjerg, der har været med til at opbygge et maker space om forurening i verdenshavene.

På Køge Bibliotekerne kan brugerne bogstaveligt talt træde ind midt i havet og få viden, der spænder fra omfanget af plastik i verdenshavene, mangfoldigheden af fiskearter, viden om miljøindsatser, der virker, til hardcore facts om hav og miljø gennem QR-koder. Bag projektet Oceans19 er to bibliotekarer, Anette Rusbjerg fra Køge Bibliotekerne og Tina Berg fra Lolland Bibliotekerne. De gav sig selv to benspænd under kurset Maker space udbudt af Roskilde Centralbibliotek. De skulle udvikle et maker space (et kreativt værksted), der tog udgangspunkt i bibliotekets faglitterære samling, og de skulle bringe deres egen holdning i spil.

- Som bibliotek og bibliotekarer vil vi gerne skabe debat om væsentlige ting i samfundet, men det kræver, at vi som mennesker og fagpersoner selv tør vise vores holdning, tage stilling og komme med et budskab samtidig med, at vi formidler ny viden, inspiration og oplevelser, siger Anette Rusbjerg. - Budskabet i vores maker space Oceans19 er, at vi skal passe på miljøet, men ikke kun gennem en negativ vinkel, om hvor slemt det står til, men også ved at vise, hvor smukke havene er, så vi får lyst til at passe på dem, siger hun.

Brugerne skal dele viden

Desuden lægger de to bibliotekarer op til, at brugerne skal dele viden, så i bibliotekskalenderen er foredrag med geologisk amatørforening og en lokal dykkerklub. Kommunens børnehaver kommer og hører bibliotekarerne fortælle om miljø, og børnene er selv med til at skabe livet under havet ved at lave fisk og vandplanter af genbrugsmateriale. Børnene skal også sortere, hvad der hører til i havet og hænge det op på en tavle med smileys. - Vi har ramt plet med vores blanding af viden og æstetik. Folk kommer ind ad døren til biblioteket og går direkte hen til maker spacet. Til april rykker Oceans19 til Lolland Bibliotekerne, og flere andre biblioteker har spurgt, om de kan låne det efterfølgende.

Man kan kontakt Anette Rusbjerg for mere information på anette.rusbjerg@koege.dk