Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 3

Temaet i dette nummer er Open Access og adgang til forskningsartikler og -data. Du kan også læse om, hvorfor det er en god idé at sende en mail til din tidligere chef efter en fyring.

Hent hele bladet som pdf her

 • Vi skal kende vores bibliotekshistorie

  Den første samlede danske bibliotekshistorie udkommer i to bind i anledning af hundredeåret for den danske bibliotekslov i 2020. Lektor på INF på Københavns Universitet Nan Dahlkild leder projektet, der er støttet med to millioner kroner fra private fonde.

  Læs mere
 • Leder: Fremtidens forskningsbibliotek er nu!

  I foråret 2018 nedsatte kulturministeren og uddannelses- og forskningsministeren en arbejdsgruppe, der havde til opgave at komme med sit bud på fremtidens organisering af forskningsbibliotekerne.

  Læs mere
 • Tema: Internationale forlag malker universiteterne – prisen betaler vi alle

  Store videnskabelige forlag tjener enorme summer på at sælge adgang til forskningsartikler og -data, der allerede er betalt af skattekroner. I Danmark og resten af Europa ulmer et oprør blandt forskningsbiblioteker og universiteter antændt af en presset økonomi og et politisk krav om Open Access.

  Læs mere
 • Ministeriets kommentarer

  Perspektiv har bedt om et interview med uddannelses- og forskningsministeriet, der dog afventer anbefalingerne fra Udvalget for bedre meritering i dansk forskning. Ministeriet har derfor sendt følgende mailsvar på Perspektivs spørgsmål.

  Læs mere
 • Vi skal hverve flere privatansatte informationsspecialister

  Det private erhvervsliv ansætter flere informationsspecialister end tidligere. Men væksten i nye job har ikke øget medlemstallet i BF’s privatgruppe, der er gået fra 365 i 2016 til 356 medlemmer i 2019. Det skal der laves om på.

  Læs mere
 • Fyret… sig pænt farvel for din egen skyld

  Når man lige er blevet fyret, er det sidste, man har lyst til, at skrive en takkemail til sin tidligere chef. Men det kan være det, der gør dig klar til at søge et nyt job, siger karriererådgiver i BF Ricki Nielsen.

  Læs mere
 • Klar klimaholdning på biblioteket

  Hvis vi vil have borgerne til at have en holdning og debattere, er vi nødt til selv at gå forrest, siger bibliotekar Anette Rusbjerg, der har været med til at opbygge et maker space om forurening i verdenshavene.

  Læs mere
 • Fremtidens biblioteker er både digitale og fysiske

  Kulturminister Mette Bock og formand for KL’s Kultur, Erhverv og Planudvalg Leon Sebbelin havde stor ros til bibliotekerne på Bibliotekschefforeningens årsmøde. Men understregede, at der er et behov for udvikling.

  Læs mere