Gå til sidens indhold

Stort set alle virksomheder har brug for en informationsspecialist

De fleste virksomheder er ved at få øjnene op for, at det er data og i struktureringen af data, at værdien skabes, siger leder af afdelingen Architecture & Privacy i TDC, Caspar Engelshardt-Sabinsky. Han har ansat cand.scient.bibl. Ghita Njor i erkendelse af, at data ikke strukturerer sig selv.

Stort set alle virksomheder har brug for en informationsspecialist

De sidste fem-ti år er der sket enorme forandringer i alle store og mellemstore virksomheder, hvor der er kommet fokus på dokumentation, datamanagement, kvalitetskontrol og risikostyring – opgaver der tidligere kun hørte finans-, medicinal- og forsikringsbranchen til, siger leder af Architecture & Privacy i TDC Caspar Engelshardt-Sabinsky. Han er som leder blandt andet ansvarlig for, at TDC overholder EU’s persondatalovgivning, den såkaldte GDPR-forordning, der stiller store krav til virksomheders indsamling, brug og opbevaring af data.

- Alle virksomheder er blevet underlagt krav om at kunne dokumentere alt omkring persondata, så vi til hver en tid kan forklare, hvordan vi lever op til reglerne, hvis datatilsynet kommer på kontrolbesøg, siger Caspar Engelshardt-Sabinsky, der for at kunne løse den opgave har ansat informationsspecialist Ghita Njor i teamet.

- For det kræver en faglighed i sig selv at tilføre strukturer, hvor der ikke før var struktur, organisere komplekse datamængder, forbedre systemer og procedurer og skabe overblik. Det er ved at gå op for de fleste virksomheder, at det kræver særlige kompetencer, siger Caspar Engelshardt-Sabinsky og tilføjer:

- Hvis jeg kun havde it-folk til opgaven, ville jeg mangle nogen, der kiggede på strukturerne for strukturernes egen skyld. Og det er præcis det, Ghita Njor gør som Data Privacy Manager.

- Vi er for eksempel ved at opdele TDC Group i to nye virksomheder. Det er en 130 år gammel virksomhed, hvor alle systemer er vævet ind i hinanden, så vi skal have overblik over, hvad der sker, når vi skiller noget ad. Den viden er Ghita Njor med til at indsamle og strukturere for eksempel ved at interviewe medarbejdere i TDC. Desuden arbejder hun med katalogen over TDC’s 820 it-systemer, platforme og apps, hvor hendes opgaver er at strukturere data, vedligeholde systemer og forbedre procedurerne for indsamlingen af data.

- Hendes force er hendes brede faglighed og tilgang og forståelse af informationsstrukturer og organisering. Stort set alle virksomheder har brug for en informationsspecialist, siger Caspar Engelshardt-Sabinsky, der dog er overbevidst om, at de fleste af hans lederkolleger ikke kender til cand.scient.bibl’ernes faglighed.

Virksomhederne er ved at få øjnene op for, at data ikke bare organiserer sig selv, og at strukturer skal vedligeholdes. Og at det kræver en særlig faglighed.

SE DIG SELV IND I VIRKSOMHEDEN

- Så som faggruppe er de nødt til at spille sig selv på banen og søge job, hvor de kan se deres faglighed og kompetencer komme i spil. De skal se bort fra, at virksomheden ikke direkte skriver, at de søger en cand.scient.bibl., siger han, og kommer med et godt råd til, hvordan man som jobsøgende bringer sig selv i spil.

- En god ansøgning giver mig som arbejdsgiver en forståelse af, hvordan din faglighed som cand. scient.bibl. konkret kan bruges hos os. Forestil dig for eksempel hvordan du til en konfirmationsdag ville fortælle om det, som du kan. Gør det konkret og håndgribeligt med eksempler på, hvad du kan gøre i en virksomhed. Jeg er selv uddannet it-arkitekt, hvilket også er en abstrakt faglighed og en støttefunktion, som mange ikke umiddelbart ved, hvad står for, siger Caspar Engelshardt-Sabinsky.

Og så er det en god idé at kombinere den brede faglighed med specialiseringer under studiet gennem kurser, opgaver, praktik eller sit speciale, råder han. - Ghita Njor havde for eksempel skrevet speciale om GDPR. Det betød, at hun passede ind i teamet omkring privacy, fordi hun havde en basisviden og havde vist en klar interesse for området.