Gå til sidens indhold

Nyt navn gav debat på Facebook

Perspektiv har talt med tre kritikere af et nyt navn:

Tekst: Anette Lerche

Susann Ann Stabel, Marselisborg Gymnasium

- Jeg kan ikke rigtig se begrundelsen for et navneskifte. Jeg er bibliotekar, og jeg føler mig hjemme i forbundet. Jeg har hørt argumenterne om, at andre faggrupper skal føle sig hjemme. Det kan jeg godt forstå. Men jeg synes ikke, navneforslaget er mundret. Jeg synes, BF er en fed fagforening, og der er andre ting, der er vigtigere end et navneskifte. For eksempel om bibliotekerne er ved at dø? Der skal mit forbund mere på banen. Et nyt navn er spild af tid og penge.

Anne Gry Bodin, Brøndby-Bibliotekerne

- Jeg efterlyser en skarpere profil omkring læsning og litteratur. Med et navn som Forbundet Kultur og Information bliver det virkelig udvandet, og jeg kan ikke identificere mig med det navneforslag.
Mener du, at litteratur skal fremgå af navnet?
- Ja, jeg har lige været ude på en skole, der har fokus på læsning og læselyst. Gid det var mere udbredt, at skolerne havde det, men som det er i dag, bliver vi jo virkelig glade, når vi møder det. Så det er dejligt, når der kommer nye udspil fra regeringen med netop fokus på samarbejder mellem skoler og biblioteker.
Hovedbestyrelsen mener, at kultur også omfatter litteratur og altså er dækket af det nye navn. Er du enig?
- For mig er litteratur og læsning ikke indbefattet i kultur. Jeg synes, at et navn som Fagforbundet litteraturformidling og information er bedre.

Anne Mejlhede, Kerteminde Bibliotekerne

- Forbundet Kultur og Information er et mærkeligt navn og beskriver ikke, hvem vi er. Jeg ved godt, at vi er et forbund med mange forskellige medlemmer, men man kan godt føle sig tabt som bibliotekar. Jeg kunne godt have tænkt et mere mundret navneforslag – som for eksempel Informationsforbundet. Eller at man lavede navneforslaget om til en undertitel. I virkeligheden synes jeg, at BF fungerer godt som navn. Det kunne man også bare kalde sig.
Kan du følge hovedbestyrelsens argumenter om, at et navneskift er nødvendigt?
- Ja, det kan jeg. Vi bliver mange flere forskellige faggrupper, der arbejder med biblioteker, information og meget mere. Mange biblioteker ansætter også andre end bibliotekarer – eksempelvis folk, der har læst litteraturvidenskab, og jeg kan godt forstå, at BF gerne vil have dem som medlemmer. Men som klassisk bibliotekar føler jeg mig trådt på. Hvis man vil de nye medlemmer, skal man sælge forbundet godt. Så er et navneskifte ikke nok – hvad med eksempelvis at tilbyde biblioteksfaglige kurser til de nye fagligheder på bibliotekerne.