Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Kampgejst hos BF's tillidsrepræsentanter

Godt 100 tillidsrepræsentanter mødtes den 14. marts i Middelfart. Dagsordenen var sammenbruddet i OK18-forhandlingerne og risikoen for en storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked. Vi vil kæmpe for den danske model, lød det samstemmende.

  • Skal BF’ere – sammen med en masse andre offentligt ansatte – strejke fra den 4. april?
  • Vil arbejdsgivernes omfattende lockout lukke det meste af det offentlige Danmark ned fra den 10. april?
  • Vil Forligsinstitutionen udskyde konflikten?
  • Vil det lykkes at undgå storkonflikt, fordi en aftale falder på plads?

Fire spørgsmål, ingen kunne besvare den 14. marts, da 100 tillidsrepræsentanter og BF’s hovedbestyrelse mødtes til TR-landsmøde i Middelfart.
- For vi ved reelt ikke, hvad der kommer til at ske, konstaterede BF’s formand Tine Segel.

- Men det, jeg kan sige, er, at fagbevægelsen ikke ønsker en konflikt. Vi ønsker en løsning. Den er desværre bare svær at se lige nu. Derfor mødes vi i dag med det udgangspunkt, at vi skal være forberedte på en konflikt, sagde Tine Segel til en fyldt sal. Tine Segel beskrev forløbet op til sammenbruddet i OK18- forhandlingerne, hvor arbejdsgiverne i staten havde været en meget vanskelig forhandlingspartner.

- Intet i disse OK-forhandlinger er, som det plejer at være, og det blev især tydeligt for mig, da vores finansminister Kristian Jensen tweetede, at »Regeringen var klar til at forhandle«. For det er jo ikke regeringen, vi skal forhandle med. Vi har aldrig før stået over for politikere, der ikke klart kunne skelne mellem rollen som henholdsvis arbejdsgiver og regering. Det tweet bestyrker mistanken om, at det hele er aftalt spil, og at regeringen satser på et lovindgreb. Det truer den danske model, sagde Tine Segel.

- Derfor er denne kamp nødvendig, understregede hun. Og det bakkede tillids-repræsentanterne op om.

CENTRALE KNASTER

Tine Segel pegede på tre centrale knaster i forhandlingerne. Den første handler om reallønnen, hvor det for fagbevægelsen er afgørende, at medlemmerne oplever en sikring af reallønnen. Der er økonomisk vækst i Danmark, og det skal de offentligt ansatte også opleve, er det klare budskab.

Den anden knast er den betalte spisepause, hvor fagbevægelsen vil have en sikring af den betalte spisepause, der har været en ret siden 1921, men som arbejdsgiverne pludselig mener er op til lokale aftaler.

Den tredje knast handler om lærernes arbejdstidsaftale, som ved lærerkonflikten blev løst ved et lovindgreb, men lærerne skal igen kunne forhandle deres arbejdstidsaftale, lyder det fra en samlet fagbevægelse, der står sammen og repræsenterer 800.000 offentlige ansatte.

Kasper Lavsen Thalund
TR, Helsingør Kommunes Biblioteker

Hvad er vigtigt for dig i kampen om OK18?
- OK18-forhandlingerne viser en bevægelse i samfundet, hvor arbejdsgiverne går efter at udnytte hullerne i systemet. Lokalt oplever vi også, at man inddrager helligdage, fordi det ikke specifikt står nogen steder i overenskomsten. Meget er ikke skrevet ned, men har været kutyme i mange år, og at gå efter det er ødelæggende for den danske model. Den kamp vil jeg gerne tage, og jeg støtter lærerne 100 procent i deres krav om at få adgang til at forhandle deres arbejdstidsaftale. For mig handler dette forløb om respekt, som ikke er til stede fra de centrale arbejdsgivere.


Ene Rammer Nielsen
Roskilde Universitetsbibliotek
Hvad er vigtigt for dig i kampen om OK18?
- Fællesskabet. For mig er det ikke specifikt det ene eller andet krav, men at vi står sammen og hjælper hinanden.


Lise Falkenberg Juhl
Esbjerg Kommunes Biblioteker

Hvad er vigtigt for dig i kampen om OK18?
- De centrale arbejdsgivere har hakket løs på den ret, vi har kæmpet for i mange år, og hvis de får løsnet en flig, vil det brede sig. Vi har en række aftaler og kutymer, og vi skal kæmpe for, at folk ikke pludselig skal betale for en frokostpause, der har været kutyme i mange år. Tonen fra arbejdsgiverne, hvor de nedgør os og siger, at vi ikke er vigtige, skal vi også kæmpe imod. Men vigtigst for mig er det, at vi står sammen og siger, at nok er nok.


Stefan Dahl
Esbjerg Kommunes Biblioteker

Hvad er vigtigt for dig i kampen om OK18?
- Det handler om principper og den hårde tone. Jeg kan sagtens acceptere, at forhandlingerne er hårde, men det er vigtigt, at vi står imod, når for eksempel Moderniseringsstyrelsen laver et spin og tegner et billede, som ikke passer. Jeg kan godt forstå, at mange mennesker bliver forvirrede. Vi skal være faktuelle, det er vigtigt for et demokratisk samfund. Hvis vi ikke bliver taget seriøst og risikerer et lovindgreb, som lærerne oplevede, er jeg klar med den røde fane.