Gå til sidens indhold

eReolen Go gør det lettere at læse

Eleverne er glade for at få adgang til flere bøger og roser eReolen Go. Hos lærerne er opfattelsen også, at den nemme digitale adgang skaber mere læselyst.

Ann Sofie Ricardy har skrevet speciale på CBS om eReolen Go og platformsteorier. Hun har fokuseret på, hvilke fordele interessenterne omkring eReolen Go (altså eReolen, forlag, skoler og biblioteker) ser hos platformen. For at få børnenes syn på den digitale tjeneste har hun interviewet 14 børn i alderen 9-11 år, der alle går på skoler med et højt udlånstal på eReolen Go.

- Børnene sagde indledningsvis, at de kun læste, hvis de blev tvunget til det. Men det viste sig typisk i løbet af interviewet, at de alligevel kunne komme i tanke om situationer, hvor de havde læst frivilligt, og at de alle var meget positive over for, at de med eReolen Go kan læse, når de vil. For dem har det stor værdi, at litteraturen er så tilgængelig, siger Ann Sofie Ricardy, der i dag er ansat ved Danskernes Digitale Bibliotek.

Set med børnenes øjne gør eReolen Go det meget lettere at læse. Uden det digitale tilbud er deres lystlæsning afhængig af, hvad de når at hive ned fra reolen den time, de er på skolebiblioteket.

- Og når de har læst den ene bog, de fik lånt, er der en hel uge til næste besøg, og måske har de taget en bog, der enten var for let eller for svær for dem, siger Ann Sofie Ricardy.

En anden ting, børnene fremhæver som et plus ved eReolen Go, er, at bøgerne ikke skal afleveres igen, og endelig er de glade for, at bøgerne er inddelt efter emner, så de lettere kan finde det, de interesserer sig for.

GODT SUPPLEMENT TIL SKOLENS TILBUD
Ann Sofie Ricardy har også interviewet lærerne. De havde dog flere krav til eReolen Go, som ikke blev opfyldt. Blandt andet vil lærerne gerne kunne overvåge og følge med i, hvad eleverne læser og stille læsespørgsmål til teksterne.

Som deres redskab gav eReolen Go altså ikke stor værdi, men lærerne havde dog en klar fornemmelse af, at der blev læst flere bøger som følge af eReolen Go. Især hvis der var tale om en skole, hvor der var langt til det nærmeste folkebibliotek eller hvis skolen ikke havde et pædagogisk læringscenter.

Hanne Kudeha Simonsen er en af de lærer, der har deltaget i projektet, som skulle udvikle koncepter, der gør det lettere for skolerne at bruge eReolen Go. Og hun er glad for det digitale tilbud, hun bruger i dansk på 6. klassetrin.

- Tidligere havde eleverne brug for, at forældrene skulle hjælpe med login, men nu, hvor vi kan bruge unilogin til eReolen Go, kan børnene klare det selv. Vi bruger det meget, når vi har læsebånd, hvor det er frivilligt, hvad børnene læser. Et af de tiltag, hun har taget til sig, er muligheden for at lytte til digitale lydbøger.

- Det er en god øvelse for dem at sidde stille og fordybe sig. Og det er aflastende for lærerne ikke at skulle læse op, så det kommer jeg til at bruge ind i mellem, også fordi det er rigtig godt med en fælles oplevelse for eleverne – både på de store og små klassetrin. Det er også en fordel, hvis vi skal læse en klassiker, for eksempel Robinson Crusoe, som er tung at komme igennem. Og i forhold til ordblinde er det en kæmpe fordel, at der også er lydbøger, siger Hanne Kudeha Simonsen.

- Jeg har selvfølgelig haft overvejelsen omkring, hvad det betyder, at de er nødt til at læse digitalt, når de læser eReolen Go, fordi papirbogen måske giver større fordybelse. Men det er ret smart, at eReolen Go deler bøgerne ind i emner, så de lettere kan få overblik, og så er det bare hurtigt og let tilgængeligt. Det kan godt bremse deres læselyst, hvis de er i gang med en serie og lige mangler den næste. Her er det rart, at vi kan finde bøgerne digitalt. Jeg ser det som et godt supplement til vores fysiske bøger, undervisning og pædagogiske læringscenter.