Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Pilotprojekt om hjernen giver biblioteker nye brugere

af Gitte Frandsen, Center for Sund Aldring. Projektet Hold Hjernen Frisk åbner for nye samarbejder mellem biblioteker, foreninger og kommunale forvaltninger og tiltrækker nye brugere til bibliotekerne.

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Og bibliotekerne kan give glæde til de mange seniorer med tid til rådighed – selv dem, der ikke normalt bruger biblioteket. Det er konklusionen på første runde af aktivitets- og formidlingsprojektet Hold Hjernen Frisk.

Pilotprojektet er støttet af Nordea-fonden og omsætter forskningsbaseret viden til aktiviteter for seniorer fra 55-70 år. Det er et samarbejde mellem DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. I regi af projektet udbød Slots- og Kulturstyrelsen i 2016 en pulje, som alle biblioteker kunne søge.

NYE BEGEJSTREDE BRUGERE

Vejle og Allerød Bibliotek var to af de syv biblioteker, der greb muligheden.

- Vores aktivitet tiltrak en bred vifte af brugere, som ikke normalt bruger biblioteket. Vi har nu 25 meget begejstrede ambassadører, og vi er klar til at starte et nyt hold, selv uden støttekroner, fortæller projektleder Stefan Nüchel fra Vejle Bibliotekerne.

Den samme oplevelse har de haft på Allerød Bibliotek.

- Størstedelen af deltagerne i vores aktivitet var nye brugere, som bagefter er begyndt at komme her og har fået øjnene op for, hvilke andre tilbud vi har, siger bibliotekar Anne Thunbo.

Hold Hjernen Frisk handler om at holde hjernen og kroppen i form sammen med andre.

Marianne Bundgaard har deltaget i Vejle Bibliotekernes aktivitet.

- Der er mange tilbud til seniorer, men Hold Hjernen Frisk har fat i noget særegent. Vi har dyrket morgengymnastik, spillet brætspil, debatteret ensomhed og haft mange interessante samtaler. Forløbet har været så spændende, at vi fortsat mødes og skiftes til at planlægge aktiviteter, fortæller hun.

Bibliotekernes aktiviteter skal tage udgangspunkt i forskningsbaseret viden og skal derfor indeholde mentale, fysiske og sociale elementer. Forløbet skal foregå en gang om ugen i 15 uger.

TÆNKEPAUSER OG YOGA

Allerød Bibliotek havde to aktiviteter. I den ene læste deltagerne romaner og dyrkede mindfulness i naturen, mens de i den anden læste faglitteratur fra Tænkepauser og en novelle om samme tema og dyrkede yoga. Også i Allerød fortsætter deltagerne på egen hånd.

- Jeg er for nylig holdt op med at arbejde og så annoncen for Hold Hjernen Frisk i avisen. Det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg har fået et nyt netværk i lokalområdet, siger Lillian Møller.

Projektet åbnede også for nye samarbejder.

- Vi koblede litteraturen med den fysiske del, og det var nyt for os. Det vil vi meget gerne arbejde videre med. Og det får vi nok mulighed for, fordi afdelingen for Ældre og Sundhed i Allerød Kommune har kontaktet os. Vi skal lave forløb for stressramte. Hvis vi ser ud i fremtiden, kan mental sundhed være en fremtidig opgave, som bibliotekerne bliver involveret i at løse. Her kan vi godt bidrage uden at være sundhedsmedarbejdere, siger Lise Falck Hansen fra Allerød Bibliotek.

I Vejle har biblioteket haft et samarbejde med Idræt i Dagtimerne og DGI. Stefan Nüchel regner med, at samarbejdet med aktører inden for motion vil blive udbygget fremover.

NY ANSØGNINGSRUNDE

I første runde af aktiviteterne deltog Vejle, Allerød, Furesø, Herning, Ringsted, Varde og Aalborg. Næste runde udbydes af Slots- og Kulturstyrelsen i marts med ansøgningsfrist den 3. april. Aktiviteterne skal foregå i efteråret. Den 15. marts holder projektet en markedsplads på Københavns Universitet, hvor udvalgte biblioteker fortæller om erfaringer.

Læs mere på holdhjernenfrisk.dk