Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Public Library of the Year Award

På IFLA’s årlige konference, der i 2018 blev afholdt i Malaysia, blev prisen IFLA/ Systematic Public Library of the Year Award uddelt. Fem biblioteker var blevet nominerede og med i juryen, der skulle finde vinderbiblioteket, var Jakob Lærkes, bibliotekschef på Gladsaxe Bibliotekerne, der også er en del af IFLAs Public Library Standing Committée.

Det hollandske folkebibliotek School 7, der ligger i byen Den Helder og er en del af organisationen KopGroep Bibliotheken, vinder Public Library of the Year 2018.

Prisen giver de nominerede biblioteker en mulighed for at fortælle deres historier lokalt og nationalt, men det er også hensigten med prisen at dele viden om nogle fede biblioteker. Uanset om man står for at skulle bygge nyt bibliotek eller ej, får man input til indretning, services, interessante samarbejder og en anderledes måde at være bibliotek på. Flere af de udvalgte biblioteker har udover flotte bygninger en skarp eller anderledes profil, som kan inspirere, siger Jakob Lærkes.
Facts:
Public Library of the Year er oprindeligt en dansk idé og blev for første gang uddelt i 2014 af Slots- og Kulturstyrelsen som en del af modelprogrammet for folkebiblioteker. Prisen gives til bedste nybyggede eller nyombyggede folkebibliotek.

Prisen er stadig sponsoreret af Systematic, men er fra 2018 en officiel IFLA-pris. Tre IFLA-komitéer samarbejder om prisen: Public Libraries, Metropolitan Libraries og Library Buildings and Equipment.
Systematic, der er sponsor, har også ambitioner for, hvad prisen skal kunne udrette. - Biblioteker spiller en afgørende rolle i forhold til oplysning og uddannelse, og udgør i en digitaliseret og globaliseret tid også et rum, hvor man kan møde mennesker på tværs af forskelligheder og samfundslag. Vi er glade for, at vi via prisen kan støtte op om at få bibliotekerne på agendaen, samt være med til at fremhæve de allerbedste, der kan være fyrtårne og inspirationskilder for andre biblioteker verden over, siger Vice President Martin Brøchner-Mortensen fra Systematic.

Det kan måske lyde som en meget ambitiøs udtalelse, men Jacinta Krimp, der er direktør for det vindende bibliotek Kopgroep Bibliotheken (School 7) understreger, at det faktisk er det, der er sket for dem. - Det betød meget for hele organisationen. Prisen har vist både internt og eksternt, at man med en åben og funktionel arkitektur kan understøtte mange flere af de aktiviteter, der er vigtige for borgerne. Den nye bygning bringer en opmærksomhed til biblioteket, som vi ikke har oplevet før, og det giver os muligheder for mange nye samarbejder.

Udover dette har School 7 oplevet en stor opmærksomhed fra medier og lokalsamfund. Efter prisoverrækkelsen på IFLA blev prisvinderne blandt andet modtaget i lufthavnen med bannere og tv-kameraer. Det samme gør sig gældende for flere af de nominerede. Nomineringen giver os mulighed for at fortælle lokalsamfundet og politikerne om, hvad biblioteket kan, og hvordan de bidrager til social inklusion og har en positiv effekt på lokalsamfundet, mener Jakob Lærkes. - De nominerede biblioteker er alle institutioner, som de lokale politikere har valgt at investere i, og alle steder kan man tydeligt se, at det kommer lokalsamfundet til gode, siger han.

DE FEM NOMINEREDE BIBLIOTEKER
35 biblioteker fra hele verden havde i år søgt om at blive Public Library of the Year. De nominerede biblioteker blev bedømt indenfor 6 kategorier: Interaction with the surroundings and local culture, Architectural Quality, Flexibility, Sustainability, Learning space, Digitisation og How does your library reflect the UN Sustainable Development Goals and IFLA’s Global Vision?

KopGroep Bibliotheken (Den Helder, Holland)
KopGroep Bibliotheken har integreret et nyt bibliotek i en gammel bygning i samarbejde med det lokale teater, cafe og universitet. Biblioteket er fokuseret på social bæredygtighed og mange af dets services har til mål at øge borgernes sociale mobilitet.

Deichman Biblo Tøyen (Oslo, Norge)
Bibliotekets indsats for og med sårbare unge er et eksempel på, hvordan man kan øge udbyttet for specifikke målgrupper, hvis man involverer dem. Biblioteket har arbejdet intensivt med involvering af brugerne i indretningen ude såvel som inde og i udviklingen af services, biblioteksrum og arrangementer.

Austin Central Library (Texas, USA)
Det imponerende bibliotek er et fyrtårn i byen, både som bygning men også som foregangsinstitution i at skabe grønne bygninger. Bygningen har sin egen energiproduktion og eget regnvandsanlæg. Der er både fokus på grønne løsninger i rummene, som eksempelvis den grønne tagterrasse, men også i samlingen og ved bibliotekets arrangementer.

Villa-Lobos Park Library (Sao Paolo, Brasilien)
Villa-Lobos Park Library har en visionær og fleksibel arkitektur, der gør det muligt for brugerne at deltage og føle sig som en del af biblioteket. Det er et lyst og attraktivt sted, og den åbne og fleksible arkitektur gør det muligt både at lave store fælles aktiviteter eller at have mange små rum i rummet.

Tampines Regional Library (Singapore, Singapore)
Tampines Regional Library er et community hub. Biblioteket deler bygning med både sportsfaciliteter og borgerservice. Det har et moderne og indbydende udtryk og er blevet et samlingspunkt for Singapores borgere. Biblioteket er bygget med et væld af grønne løsninger, der blandt andet udnytter dagslys og regnvand.

De tidligere vindere:
2014 Craigieburn Library- Australia
2015 Kista Library - Sweden
2016 Dokk1 - Denmark

Prisen uddeles igen I 2019 – læs mere om prisen på systematic.com eller IFLA Public Libraries blog.