Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Jobopslag i gråzonen

For ledige kan det være frustrerende at læse jobopslag, der er formuleret i en gråzone mellem fagligt og ikke-fagligt arbejde, når biblioteker søger frivillige eller studentermedhjælpere i stedet for en uddannet kandidat.

I foråret 2018 søgte Odsherred bibliotek i en annonce efter frivillige sommerværter. Annoncen var udformet som et jobopslag, hvor der var beskrevet opgaver og ansvar. Sommerværten skulle blandt andet »indtage værtsrollen på biblioteket«, »få mulighed for at formidle«, »købe nye materialer«, »lave en booktalk eller kreaværksted for de besøgende« og »lave biblioteket om til et temabibliotek«. Arbejdsopgaver som faguddannet personale normalt påtager sig. Godt et halvt år efter – i august 2018 – annoncerede Solrød Bibliotek efter en studerende til udlånsvagter og formidling af kulturaktiviteter. Studiejobbet er på ti timer, men sletter man i øvrigt ordet studerende, kan jobopslaget læses, som om det er en færdiguddannet, der bliver efterspurgt.

Jobopslag i gråzonen, hvor frivillige bliver bedt om at påtage sig bibliotekarfaglige opgaver, eller hvor studerende får ansvar, som hører til hos en færdiguddannet, har BF meget opmærksomhed på. - Vi har ledige medlemmer, der bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet via vikariater, der forhåbentlig i sidste ende kan føre til faste jobs. Derfor ser vi naturligvis nøje på den type jobopslag, der er i gråzonen, når vi hører om dem, siger BF’s formand Tine Segel. I tilfældet i Odsherred var hun i dialog med bibliotekschefen om jobopslaget.

- I BF er vi ikke imod frivillighed og samskabelse, når man bruger det som et supplement til det eksisterende bibliotekstilbud, der bygger på bibliotekarfaglighed, siger Tine Segel, der mener, at initiativet med frivillige sommerværter i Odsherred bevægede sig på grænsen af det acceptable. Bibliotekschef i Odsherred Jesper Lorenzen Bertelsen mente dog ikke, at han var gået over grænsen i sit opslag, og udtalte sig til Nordvestnyt i den forbindelse: »Det er ment som en sjov event og er på ingen måde et forsøg på at presse bibliotekarer ud. Tværtimod er der afsat flere bibliotekartimer til eventen, fordi der skal bruges bibliotekarer til at hjælpe værten.«

STUDENTERMEDHJÆLP
Også i forhold til jobopslaget i Solrød har BF været i kontakt med biblioteket for at høre om baggrunden for formuleringerne, fortæller specialkonsulent i BF Lone Rosendal. Opslaget kan både læses som meget fagligt, men indeholder også elementer af »gåen til hånde« og ad hoc opgaver. Og det er nok det sidste, der er jobbets reelle indhold, vurderer Lone Rosendal.

- Studentermedhjælpen skal ikke stå i skranken alene men i høj grad hjælpe med diverse opgaver såsom bøder, kopiering, at tømme kasser og besvare lettere forespørgsler. Vedkommende skal også være en ekstra hjælp i forhold til arrangementer, siger Lone Rosendal, der fortæller, at man i Solrød ikke tidligere har haft en studentermedhjælper.

Hun peger på, at det er en fordel for de studerende at få mulighed for at få et studiejob, der giver dem viden og erfaring om arbejdsmarkedet, hvor de får mulighed for at prøve en masse forskellige ting sammen med det øvrige personale. Det klæder de studerende på i forhold til at søge job senere hen. Men at det under ingen omstændigheder må føre til en udvikling, hvor reelle bibliotekarstillinger laves om til studenterstillinger.